Dovry deň, mám otázočku. Nemám nárok na materské iba na rodičak. Chcem vedieť odkedy mi bude úrad práce platiť rodičovský prispevok. Pred národenim dieťaťa alebo až keď sa narodí.?
@beky1813 a to vyplácajú hneď po vybavení rodneho listu alebo po uzávierke potom spätne?
@luuciinka11 po uzávierke
@beky1813 a nieje ešte nejaká možnosť teraz niekde nastúpiť do práce robiť napríklad mesiac dat sa na pnku a potom ci by mi niečo vypočítali ako materske. Ci to musí byť len tých 270 dní. Momentálne som bez príjmu po podpore a práve som otehotnela. Manžel pracuje a mame 2 deti a ten jeden príjem teraz chyba.
musis mat 270 dni NP
@liz_lemon odpracovaných dní? Alebo platí aj pn
@luuciinka11 aj keby si sa niekde zamestnala a po mesiaci išla na PN, tak ťa zamestnávatel môže bez slova vyraziť v skúšobnej dobe, takže to máš úplne jedno. A prečo sa ti nechce robiť, čo vymýšlaš s marodkou?
prepáč ale to nemáš ako stihnúť ☹ ak si už tehotná, tak nemáš šancu ak by si sa aj zajtra zamestnala splniť zákonom stanovenú podmienku 270 dní za posledné dva roky.. takže na materskú bohužiaľ môžeš zabudnúť.. ☹ druhá vec je, že ty by si zamestnávateľovi klamala?? teda nepriznala by si že si tehu? alebo si myslíš, že niekto zamestná tehotnú ženu, len preto, lebo jej chýba druhý príjem? veď nie sú charita.. a ešte je to tu aj s tou skúšobnou dobou..ak by si nepriznala že si tehu a hodila by si sa po mesiaci na PN, tak by som ťa nekompromisne vyhodila, čo s takým zamestnancom... prepáč ale takéto špekulácie, veď sa vži do zamestnávateľa trošku..
Pred podporou si co robila?
@luuciinka11 nepotrebujes mat odrobenych 270 dni pred porodom, ale 270 dni za posledne 2 roky, resp nie odrobenych, ale platene nemocenske poistenie, to sa pocas PN neplati, takze ak si pred podporou robila, zrataj si, kolko dni ti cca chyba. tolko dni by si musela byt zamestnana bez ON a OCR a podobne, po odpracovani by si uz mohla ist na PN az do porodu - ale tiez zvaz, ako by sa ti ratala materska. aby z noveho platu, muela by si tam mat 90 dni NP, ak menej, tak sa rata z predchadzajuceho kalendarneho roka. (ak velmi mutim, mudrejsie baby ma opravia:
@ajka0207 ale môžu, v skúšobnej dobe hocikedy
@ajka0207 v skusobnej dobe ti neplynie ochranna lehota podla mna.. ale nie som si ista... inak ochranna lehita plynie aj ked je tehu... aj tak je to s prepacenim na hulvata, zamestnat sa ked vie, ze bude robit mesiac a potom sa hodit na PN.. a este aj nepriznat novemu zamestnavatelovi tehotenstvo..
@danyb ale prosím ťa, doteraz bola na podpore a zrazu ked otehotnela tak sa zamestná? No to isto. Obyčajná špekulantka...sorryaksa mýlim.
@janinka007 ja som myslela, ze ked si PN tak pracovny pomer konci az prvym dnom ked PN nie si?
@danyb jasne, ze je to hulvatsvo, ja len tak teoreticky uvazujem
@janinka007
@ajka0207
Ak sa na PN nastupi pocas skusobnej doby, tak sa skusobna doba predlzuje presne o ten cas straveny na PN.
@fokuska ale tu sa rieši to, či ju môžu prepustiť ked bude PN...v skúšobnej dobe môžu. Bodka.
@janinka007 ale ak bude az do dna nastupu na matersku PN tak pracovny pomer trva.
@janinka007 Ano, pocas PN v skusobnej dobe, moze ukoncit PP
@ajka0207 Ak nastupi na PN pocas trvania PP PO skonceni skusobnej doby, tak PP bude trvat dovtedy dokedy bol dohodnuty (doba urcita, alebo neurcita).
@ajka0207 trvá, pokial ju v skúšobnej dobe NEPREPUSTIA, a to môžu bez mihnutia oka...rozumieme sa, či furt ništ? Samozrejme, ved tu stále točíme o tom istom...v skúšobnej dobe ťa nechráni ani tehotenstvo, ani PN pred vyhadzovom
Uz chapem, ja som myslela ze ten pracovny pomer skonci az dnom ukončenia PN. Poznam cloveka co to tak spravil, ze siel na PN este pocas skusobnej a tvrdilto ze ho nemozu vyhodit, ale teda asi v tom bolo este nieco ine.
@luuciinka11 Co bolo za posledne dva roky pred TP? Btw.vies co je RP-rodicovsky prispevok. Cize asi tak od kedy by ti mal byt vyplácaný-od vtedy ked sa stanes rodičom.😉
Ja toto v zivote nepochopim..mam 2 deti nemam robotu a urobim si dalsie..akoze zodpovednost jak lusk 👏
@alchemilkazltozelena to nie je odpoved na to, načo sa pani pýtala... 😏
Ja nerozumiem,chýba jeden príjem a chcela sa zamestnať a potom hodiť na PN.....má to hlavu a pätu? Pozeráš sa na to z pohľadu zamestnávateľa potom sa čudujete,že vás nikto nechce zamestnaný po všetkých tých predĺžených rodicakoch a pod....no ja sannecudujem
Nárok na materské ti začína dňom nástupu na materskú,t.j. 6 alebo 8 týždňov pred plánovaným termínom pôrodu. Dĺžka vyplácania materskej je myslím 43.tyzdnov. Až potom sa sa vypláca rodičovský príspevok. Ale závisí všetko aj od okolností,či pracuješ atd.
Ale ty nie si nikomu,teda zamestnávateľovi povinná hovoriť,že si tehotná,tehotenstvo nie je prekážka nastúpiť do zamestnania,tak je to v zákone.
Az ked sa narodí