Ahojte. Je možnosť,že by som nenastúpila na MD? Manžel od 1.7.2018 nastupuje do nového zamestnania. Ja mám 6.8.2018 termín pôrodu. Jeho materská by bola oveľa vyššia ako moja aj keď mám na ňu nárok, ale.... máme 1,5 ročnú dcéru, s ktorou by mohol z pracovného pomeru, ktorý má teraz nastúpiť na MD. Je možné, že by som ja vôbec nenastúpila na MD, na ktorú budem mať nárok 6-8tyzdnov pred pôrodom?
Ešte ma napadlo ze ak on nastúpi na matersku ty nemôžeš poberať rodicak a ty asi zostanes nezamestnaná alebo sa vratis do prace
takto vam vypadne jeden prijem - manzel bude poberat MD, ty nebudes moct poberat rodicak na druhe dieta, ibaze by si sa vratila do prace alebo poberala nezamestnanecke? toto uz ale je hranici so zneuzivanim socialneho systemu 😒
@dadanu5
@ebi88 Dievčata,nic v zlom, ale ak niečomu nerozumiem neradim.
@jvlo Ak mas narok na MD je to prednostna dávka cize nastúpiť musis-nejneskor odo dňa pôrodu. Aj keby MD vysla nizsia nez RP tak poziadas od narodenia dieťaťa o doplatok do výšky RP. Otec dieťaťa môže nastúpiť na MD po tvojej MD alebo ak by tebe nárok nevznikol tak az po 6tyzdnoch od narodenia dieťaťa.
Keď bude otec dieťaťa na MD tak matka je na RD bez nároku na RP a na ZP sa prihlási ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. Aj ked PP trvá-zamestnavatela nezaujima ci pobera RP je stále na RD. Cize ziadny nástup do práce ci nezamestnana.
@babulina Ake zneužívanie sociálneho systému?! Konkrétne? Ak má nárok na podporu-tak si ju zaplatila. Ty asi budes jedna z tych tetusiek na SP co ak maju dať nejaku informáciu tak radšej povedia, že chcem zneuzivat sociálny systém lebo nemoze prežiť,ze ona sedi v takej práci za max.500Eur v cistom a ja budem poberať 1300 a "h.vno" robit. 😁😉
Ja nechcem poberat ziadne socialne davky, len vznikla moznost, ze by manzel mohol poberat na starsiu dceru matersku. Doteraz tato moznost nebola, kdze zamestnavatel nebol pristupny druhej pracovnej zmluve. Ak spocitam jeho 28t materskej vs. mojich 34t, tak stale dostaneme viac v jeho pripade. Len mne do toho vojde porod, ale volala som na socialku a materska je vraj pravo, nie povinnost, takze on bude poberat matersku, ja na nu nenastupim a po jeho MD sa prihlasim na rodicak s najmladsim dietatom
ja tiez viem tak, ze nieje povinna, aj ked je prednostna
@majusqa77 No ale k žiadosti o RP ci MD otca potrebujes potvrdenie od SP,ze nemas nárok na MD,ci? Taktiež v prípade,ze by si sa rozhodla, že nechces MD lebo je nizsia ako RP a ti nepomôže tvoje rozhodnutie, dostávas doplatok do vysky RP od narodenia dieťaťa-ano,tvoj problem,ze si nenastupila na MD ako treba aj keď za par Eur. 🤔
@majusqa77 A ak ma narok na MD na druhé dieťa tak zanika max.dnom pôrodu nárok na MD otca na prve, teda si myslim. Nemozu obaja poberať dávky. Môžem sa mylit. Ale na druhej strane ak nepožiada ani o MD ani o RP tak otec bude naďalej poberať MD na starsie a nikto nebude nic riesit....cize asi takto by to slo.😊😉
http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=156
precitaj si