Ahojte, ja som teraz živnostník a uvažujeme o bábätku. Predtým sa ale snažím všetko prezistiť čo sa materskej týka. Potrebovala by som poradiť či viete, alebo mate skúsenosti s tým, že ako dlho pred pôrodom musím byť na TPP aby sa mi materská rátala z nej a nie zo živnosti. Tehotná ešte nie som a odvody som začala platiť len teraz druhy mesiac keďže som živnostníkom od 1.4.2014 . Čiže aj keby že rovno otehotniem tých 270 zaplatených dní by mi malo vychádzať. Do socialky som volala už 2x a vždy som dostala inú odpoveď a mám v tom mišung. V zákonoch sa nevyznám tak ak ma viete usmerniť za každú radu ďakujem 🙂
@emkadaf záleží, či budeš mať nadalej aktívne szčo, presnejšie, či bude trvať toto nem.poistenie až do nástupu na md (obvykle 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu). Ak áno a chceš získať nárok aj zo zamestnania a iné nem.poistenie v obdbí 2roky pred pôrodom nemáš, tak musí aj zamestnanie trvať aspon 270dní (do dna pred skutočným pôrodom). Ak by si ale nem.poistenie szčo ukončila pred nástupom na md, tak by zamestnanie mohlo trvať aj kratšie, lebo dni ukončeného nem.poistenia szčo by sa ti mohli prirátať ku dnom zo zamestnania a spolu musíš mať 270dní. Pre výpočet materského zo zamestnania je ale podstatné, či trvá platenie nem.poistenia zamestnanca aspon 90kalend.dní (počas pn, očr sa nepaltí, tj. tieto dni sa do toho nerátajú), vtedy sa ráta materské z vym.základu v novom zamestnaní.
@emkadaf SZČO aj TPP platíš soc. odvody povinne. Takže dni poistenia môžeš nazbierať aj na SZČO. Ak chceš, aby sa však do úvahy bral len vymeriavací základ z TPP, musíš tam odpracovať aspoň 90 dní (bez PN a OČR) ale SZČO musíš mať ukončené sociálne poistenie, aby sa ti tie dni (čo potrebuješ do 270 dní) brali do úvahy. Keby si mala súbeh TPP a SZČO, a nemala by si z TPP 270 dní, tak by sa ti bralo do úvahy len SZČO.