Ahojte, zaujímal by ma názor žien, ktoré sa pohybujú v ekonomickej sfére alebo aspoň rozumejú tejto téme.
Kamarátka na rodičovskej dovolenke si pred 2 tehotenstavmi platila naviac sociálne poistenie a bola fiktívne zamestnaná, aby dostala najvyššiu materskú. Jej sa zdá, že ak je to právne umožnené, tak je to ok, ja mám z toho zmiešané pocity, ale neviem presne definovať prečo. Môžete mi prosím vysvetliť ako to je? Nie je to okrádanie štátu, keď reálne výmenou za tú vyššiu sumu nedávala “pracovnú hodnotu”?
Ďakujem
@carduelis ahoj, to fiktivne zamestnanie podla mna nie je taka sranda ako si myslis. Ty tam asi vidis len ten ukon, ze je niekde zamestnana, ale ten clovek ktory sa fiktivne zamestna alebo ten ktory niekoho fiktivne zakestnal, musi predsa platit odvody tomuto statu. Keby velmi chces, vies si to vyratat podla toho, aku mzdu akoze poberala a aka bola hruba a superhruba mzda. Ona sa nezamestnala len tak, ze jej isla bejaka mzda ale ona musela aj nieco dat tomuto statu a potom sa jej to prosteednictvom materskej vratilo.
Vravim, keby chces, vies si to vyratat, ja som si to neratala, ale mam dojem, ze si ludia myslia, ale miliony na tim tie zeny tersz zarobili a ako velmi okradli stat ale nie je to celkom tak.
@jenni_p joj toto maju tie .....premyslene. platia vsetky naklady tomu fiktivnemu zamestnavatelovi a on si zase znizi danove zatazenie ....dobra dohoda.
@jenni_p milióny síce nedostanú, ale vráti sa im omnoho viac ako dajú. Keby to nebolo výhodne tak to nerobia.
@carduelis ty máš z čoho zmiešané pocity? Alebo len potrebuješ bližšie vysvetliť ako to funguje, aby si to mohla využiť aj ty? Nič nenormálne na tom nie je, zamestnáš sa v nejakej firme alebo ti zamestnávateľ v terajšej zvýši plat. Platíš vyššie odvody z príjmy, z ktorých ti bude potom vyplácaná materská. Každý kto má možnosť to spraví. A SP s tým nespraví nič. Mala som xy kontrol kvôli tomu a všetko prebehlo v poriadku.
@lenkasarka hlavne by mali zmenit zakon.
@jenni_p presne tak. Realne ju musi zamestnavatel zamestnat, vsade prihlasit, viest dochadzku aj ked fiktivnu, ratat kazdy mesiac min. 4 mesiace mzdu a platit z toho odvody, potom ked ten zamestnanec ide na tu matersku musi zamestnavatel komunikovat s uradom. Cely cas posielat potvrdenia, vykaz do kazdej poistovne na danovy, po skonceni materskej sa zamestnanec vracia do prace a treba oficialne skoncit pracovny pomer, preplatit dovolenku z toho zaplatit odvody, a skoncit pravne pracocny pomer. Na toto treba normalne mzdarku/ personalistu a platit za to. Alebo teda je zamestnavatel tak vzdelany a ma na to program ze si to robi cely cas sam..
Dalej moralne to velmi nie je ale legalne sa zamestnanat je samozrejme legalne a urcite to nie je okradanie statu. Ale existuje aj subvencny podvod. To je ppdvod v stadiu pokusu. Napriklad ze spatne date 2 mesiace prihlasku a robite okate machynacie a proste nie je to take jednoznacne ciste.. oni to vedia a presetruju. A su schopny dat aj trestne oznamenie.
O vyske kolko dostanu by sa tiez dalo pisat. Ako som pisala musia zaplatit kompletne odvody a dane fakt je taky ze z hrubej mzdy je to 48% materska je z hrubej mzdy 75% tu je jeden rozdiel. Druhy je v tom ze vam staci platit 4 mesiace matersku dostavate 8... teda dostanete viac ale musi to byt vsetko ok.. staci ze vam chyba den alebo je nieco blbo a nesplnate podmienku tak vsetky tieto odvody umelo dopredu zaplatene prepadnu. Mala som znamu co sa na to dala a porodila predcasne.. skor nez isla na matersku bohuzial materska jej nevysla lebo nemala dostatocny pocet dni a prisla o 2000 eur na odvodoch. Nastastie je babo v poriadku. Zamrzelo ju to ale bola rada ze je rada. Teda treba dopredu ratat aj s tym...
Ja o toto nemám záujem, ani sa ju nechystám udať, ale v povedomí som mala, že človek pracuje- odvádza dane a z toho sa vypočítava materská. Prispieva teda nejakou činnosťou do spoločnosti. Ak človek len účelovo platí viac, aby viac získal, nedáva spätnú hodnotu štáťu. A toto ma zaujímalo či toto moje uvažovanie je teoreticky správne. A áno, asi mi aj ide o morálne hľadisko, ale pri tomto zrejme každý vníma moralnosť inak.
@lenkasarka tak moze to urobit kazdy, nech sa paci, horsie veci sa deju v tomto state ako to ze si zeny umelo navysuju plat aby mali par mesiacov vyssiuz matersku a myslim si, ze to su veci, ktore by nas mali omnoho viac stvat a mali by sme mat pri nich moralne dilemy
@carduelis Tu matersku nedostavas za nejaku domnelu hodnotu, co spolocnosti dodas pracou. Ale zo mzdy si povinna odvadzat odvody a vdaka tomu tu matersku mozes ziskat. Kamaratka splnila vsetky potrebne nalezitosti a matersku ziskala. Ale teda nie zadarmo alebo podvodom. Istym druhom sikovnosti.
@jenni_p napísala by som ti k tomu toho viac,ale nemá to význam. Ak máš pocit,že je to správne ja ti ho neberiem.✌️
@lenkasarka pokojne mi napis, ja som nepovedala, ze to je spravne, ale ze sa tu deju aj horsie, mnohonasobne horsie veci, ktore by nas mali vsetkych stvat, ja som si mzdu nenavysovala umelo, ani som sa fiktivne nezamestnala, aby som mala vyssiu matersku.
@monicazbb Ale nezmyselne 13.dochodky im necha, plus 2% mozes asignovat svojmu rodicovi.. nehovorim, ze dochodci to maju jednoduche, ale mlade rodiny su na tom podla mna horsie. Mne rodicia za ten rodicovsky dochodok kupili TV, oni vraj maju penazi dost. Minule dochodkyna vyhadzovala z okna 100tis eur 😅
@jenni_p Ja som zas napísala ako odozvu na tvoj komentár,že keby sa im to nevyplatilo tak to nerobia. Autorka písala konkrétne o tomto a nemienim v tejto téme rozoberať čo iné sa v tomto štáte deje,lebo by som potrebovala lexaurin.
@lenkasarka tak ja som sa pytala k veci, ked si to uz nacrtla aby si napisala, ale budis, nechce sa ine, nechce sa asi ani k meritu veci. Chapem
@jenni_p neviem čo konkrétne si sa k veci pýtala,keďže otáznik nikde nevidim,ale nechajme to nemám chuť sa s tebou doťahovať.
@lenkasarka ano, nechajme to tak, lebo v prapodstate nevies asi ani sama co si chcela povedat. :D
@jenni_p nechápem čo ťa pobúrilo natoľko,že máš potrebu sa takto navažať. Ja som napísala,že sa im to oplatí inak by to nerobili a ty už píšeš o tom čo horšie sa robí v tomto štáte a mali by sme mat pri nich morálne dilem. Nato som ti odpísala,že by som k tomu napísala aj viac,ale nemá to význam. Alebo má význam písať,že čo všetko je v tomto štáte prehnité? Nemá! A ani to nebolo otázkou autorky. Na hádky si tu nájdi niekoho iného✌️
mo ? co? mo-ra-li-ta
a tu na MK?
tak to iste.
@monicazbb DB byvaval dlhe roky max do 40 euro. Matelko nas vsetky rozmaznal. zase si zial budeme utahovat opasky, menej pit kavicky a viac doma varit. co uz. nebudme rozmaznane.
@bublinka1426 aj minimálne platy boli v minulosti nižsie, aj celkova životna uroveň...však poďme sa vratiť o 30 rokov spať.Politikom vyhovuje že sme tak blbí.
ojojoj neplac. na Slovensku uz lepsie nebude. zial.
co je zivotna uroven? prepac ale preplnene nakupne centra kazdy vikend ci znackove oblecenie deti?
vratme sa o 30 rokov spat.
myslim ze bolo lepsie ako je teraz.
@bublinka1426 ok ako chceš, ja sa teda vrátiť späť do minulosti nemienim 😃
@monicazbb tak si utiahni opasok.
@bublinka1426 nemusim, som šikovna 😍
@monicazbb tak potom ti znizeny bonus asi tak nevadi, ze?
@bublinka1426 lebo dlhe roky tam bol fico..
Každá si pomôže ako vie, čo tým sledujete? Chcete ju udať za to? Je to umožnené tak prečo by si nepomohli ženy aj takto? Štát nás ľudí okráda omnoho viac než to čo ona dostala za materskú.