ahojte poberam rodicovsky prispevok a v lete sa nam ma narodit druhe dieta ... syn bude mat v tej dobe 2,5 roka
budem dostavat vyssi tento prispevok ked budem mat dve deti do troch rokov?
a syn ked bude mat 3 a druhe dieta stym este budem doma tak mi ho nezoberu nie?
rodičovský príspevok budes dostavat len jeden, dvojmo budes dostavat len prídavky na deti.
Ak si ale zamestnana, mala by si dostat este nejaky prispevok - netusim ako sa to vola, je to okolo 40 eur na mesiac, dostanes ho ale len do 6 tyzdnov od narodenia 2.dietata - bud ti to teda vyjde 2 alebo 3x... Spytaj sa na to potom na urade prace, je na to spec.tlacivo a treba sa na to spytat...
@maja1982 hovorí o tomto, ale to by si musela na mladšie poberať materské.
Materské + Príspevok na starostlivosť o dieťa
Pri príležitosti "zrušenia" rodičovského príspevku si môžete požiadať (aspoň na krátku dobu) o príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý sa poskytuje minimálne vo výške 41,10 eur mesačne, bez preukazovania výdavkov na starostlivosť o dieťa, max. vo výške 230 eur mesačne (podľa preukázaných výdavkov na starostlivosť v zariadení).
Súbeh materského (mladšie dieťa) a príspevku na starostlivosť (staršie dieťa) totiž možný je, avšak najdlhšie iba po dobu 6 týždňov od narodenia dieťaťa. Poberanie materského alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine sa považuje za zárobkovú činnosť podľa zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa, čo je jednou z podmienok nároku na túto dávku.
Po uplynutí 6 týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa bude oprávnená osoba poberať už len materské:
nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa nevzniká, ak sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z oprávnených osôb alebo manželovi oprávnenej osoby materské alebo obdobná dávka v cudzine po uplynutí šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
Ak si bola zamestnaná pred prvou materskou, tak aj na druhé budeš dostávať materskú. Rodičovský príspevok na prvé dieťa sa ti zruší. Ja som to mala tiež tak. Ak si nebola zamestnaná, budeš dostávať rodičovský príspevok iba na druhé dieťa. Na obidve budeš dostávať rodinné prídavky.
nie, rodičák budeš mať stále len jeden... akurát prídavky na deti (to je okolo 22€) budeš dostávať na každé dieťa... rodičák budeš dostávať do 3rokov mladšieho dieťaťa (ak sa nezmení zákon, čo v tejto republike je rýchlejšie jak na nové boty 😅 )