Veľa sa tá diskutuje a popisujú spôsoby, ako si zvýšiť materskú. Nik však nepíše, či mu to aj soc. poist. priznala a či nezamietla. Lebo aj to, čo zákon dovoľuje, považuje v istých prípadoch soc. poist. za špekuláciu a v konečnom dôsledku prípad zamietne. Zaujíma ma hlavne zamestnávanie vo vlastných alebo blízkych rodinných firmách.
@tatikat no mňa teraz zamestnáva muž, samozrejme sa maximálny vymeriavací základ. Vychádza mi to cca 100 kalendárnych dní do nástupu na MD a tiež mám strach, aby to sociálka nezamietla.
@lulula1990 podľa mňa nemá na základe čoho ti to zamietnúť
@lulula1990 ahoj ja rovnako.
Zamestnava ma vlastny muž a do nastupu na matersku mi to vychadza 92 dni ☺.
Segre sice nezamietli ale dlho trvali kym jej ju schvalili.a robili kontrolu u zamestnavatela.tusim az nejak po 3 mesiacoch jej ju schvalili
@zana124 "reťazenie pracovného pomeru" 😀 dobréééééé srandista kto to spojenie vymyslel.
Asi si skončila jeden pracovný pomer a potom začala druhý a z toho druhého chcela materskú.
Takž že "reťazenie" 😀 ......
No som zvedavá, aké slovné spojenie vymyslia mne, lebo ja som ukončila živnosť a potom mala pracovný pomer. U mňa budú musieť vymyslieť iný slovný zvrat 😀.
Dúfam, že nebudem potrebovať tvoju právničku 😉.
@blunka prečo si zrušila živnosť? musela si alebo takto si sa rozhodla? ja mám tiež živnosť a chcem sa zamestnať vo svojej s.r.o. na TPP ale živnosť si chcem ponechať veď sú to dve úplne odlišné veci... môžem ti napísať správu? len nejaké info ako to bolo s tým zamestnaním sa u manžela 🙂
@zana124 a ešte na takú vážnejšiu tému - to súdenie ťa koľko stojí peňazí ?
Neviem ako to funguje (ak by ma to čakalo), ja musím zaplatiť stvojho právnika ? súd (nejaký kolok ?) a potom keď bude súd v prospech mňa, tak mi to tá sociálka uhradí tie poplatky.
Ako to funguje prosím ťa - ešte som sa nesúdila nikdy, len aby som bola trochu v obraze.
@biokozmetika napíš, idem teraz na obed a som v robote, ale odpíšem.
Môžeš mať naraz aj živnosť aj zamestnanie a naraz zobrať materskú aj zo zivnosti aj zo zamestnania. ALE = tu by si musela v oboch zivnoti aj zamestnaní splniť podmienku, že v posledných 2 rokoch pred predpokladaným termínom si bola 270 dní nemocensky poistená.
v zamestnaní = 270 dní a aj zároveň zo živnosti = 270 dní. Každé sa posudzuje samostatne.
Ak chceš maž zamestnanie na vysoký vymeriavací základ len tých 90 dní, musíš živnosť zrušiť alebo pozastaviť.
@blunka si si istá tým, čo si napísala v poslednej vete? lebo to nemá logiku ani opodstatnenie. Ako si písala, každé sa posudzuje sólo, takže ak si budeš nárokovať iba zo zamestnania, budeš mať materskú len zo zamestnania, nikto ti nekáže uplatniť si aj zo živnosti. S materskou žiadna povinnosť živnosť zrušiť alebo pozastaviť nesúvisí
@tatikat aj ja mám také info len tým pádom, že som platila 270 dní len zo živnosti a nie z TPP tak by mi asi príjem z TPP ani nerátali?
@biokozmetika presne tak, ak by živnosť bežala ďalej TPP by odignorovali !
@tatikat na 100 % živnosť musí byť zrušená, alebo prerušená aspoň deň pred nástupom na materskú.
výcuc z článku:
https://najmama.aktuality.sk/clanok/257464/ako-......
V prípade, že je SZČO:
SZČO si musí rovnako zistiť, či ku dňu pôrodu bude mať splnenú podmienku 270 dní, teda či si platí povinné odvody do Sociálnej poisťovne, ktoré zahŕňajú nemocenské poistenie alebo prípadne či má nejaké aj ukončené nemocenské poistenia v období posledných dvoch rokov pred pôrodom. V prípade, že túto podmienku splní bude dostávať materské vo výške 75% vymeriavacieho základu, z ktorého si platí odvody (pri minimálnych odvodoch je to zo sumy 441,50 eur), počas tejto doby nemusí platiť odvody do Sociálnej poisťovne a môže naďalej podnikať. Materské si vie zvýšiť tak, že si živnosť preruší alebo zruší a na posledných 90 dní pred nástupom na materskú sa zamestná vo vlastnej, alebo inej firme na mzdu podľa požadovaného materského.
@biokozmetika
@blunka
ale stále sa bavíme o tom, že z TPP tiež spĺňa tých 270 dní?
lebo ak spĺňa z oboch, nevidím dôvod na rušenie či pozastavenie, lebo sa žiada materská z oboch a teda aj zo szčo aj z tpp
@tatikat áno, ale u mňa to TPP nebude spĺňať túto podmienku...
@tatikat nie stále sa ja aj "@biokozmetika" bavíme sa o tom že zo zamestnania NEsplňa 270 dní. Preto musí zrušiť živnosť.
Pýtala si sa či som si istá odpoveďou - poslednou vetou.
Tá posledná veta bola mojou reakciou na otázku autorky "@biokozmetika ".
Takže v jej prípade som odpovedala správne.
@tatikat
Citujem svoje príspevky:
"No som zvedavá, aké slovné spojenie vymyslia mne, lebo ja som ukončila živnosť a potom mala pracovný pomer."
"Zamestnava ma vlastny muž a do nastupu na matersku mi to vychadza 92 dni".
"biokozmetika" sa ma spýtala či som MUSELA ZRUŠIŤ (?).
Odpovedala som že to ANO = "Ak chceš mať zamestnanie na vysoký vymeriavací základ len tých 90 dní, musíš živnosť zrušiť alebo pozastaviť."
Ty si sa ma pýtala či som si tým istá, odpovedala som že ano.
Čomu nechápeš, od začiatku sa bavíme o 90 dňoch zamestnania.
@blunka zrejme si si neprečítala nezaujato vaše príspevky... v žiadnom, ani tvojom ani jej sa nespomína, že z TPP nespĺňaš či ty, alebo ona, tých 270 dní.... lebo to, že teraz to bude TPP u manžela 92 dní ešte neznamená, že celkovo tých 270 dní nespĺňaš.... ale dodebatovala som, prajem tú najvyššiu materskú!
@blunka vyprosím si takúto komunikáciu, ja som s tebou husi nepásla, aby si ma urážala! spamätaj sa.... 92 dní pred nástupom na materskú vs. 270 dní počas dvoch rokoch pred pôrodom sú dve odlišné veci... nevadí, hlavne že ty sa orientuješ. Napriek tvojej "milej" komunikácii ti naozaj prajem tú najvyššiu materskú!
Ja som sa nikdy nestretla s prípadom, že by nepriznali materskú tak, ako je to podľa zákona. A to poznám veľa prípadov, kedy dokonca mamička bola zamestnaná vo vlastnej firme a dokonca dostala druhú materskú pri reťazovom pôrode v pohode vyššiu na základe potvrdenia zamestnávateľa (svojej fi) o vyššom plate. Ak si sa stretla so zamietnutým prípadom, prosím o podrobnosti, veľmi by ma to zaujímalo, lebo mnoho aj oteckov v mojom okolí plánuje v blízkej budúcnosti využiť materskú a niektorý si ju tiež optimalizujú. vďaka