Navýšenie materskej

eriatko_r
4. apr 2023

Ahojte,

chcela by somsa opytat ci am niektora z vas prehlad o podmienkach materskej.

Asi ako vacsina z nas, ktora ma nizsi prijem hlada moznosti ako sa to da.

tymto vyplyva moja otazka:

Mam travaly pracovny pomer, ktory trva skoro 3 roky, cize podmienku platenie nemocenskeho splnam.

Ale co ak by som uzatvorila druhu pracovnu zmluvu na TPP ( samozrejme platila si sama odvody), aka je podmienka , aby mi plynula aj druha materska? Ako dlho je potrebne byt poisteny v druhej firme, aby som mohla poberat sucasne dve materske? Alebo je potrebne ukoncit jedne pracovny pomer?

Dakujem velmi pekne za pomoc a odpoved.

E ;) ❤

melanta
4. apr 2023

Ak by si mala 2 pracovné pomery a chceš mať materskú z oboch, z oboch musíš splňať podmienku poistenia 270 dní. Ale ak by si zmenila prácu, že odídeš zo súčasného zamestnania a nastúpiš do nového s lepšou mzdou a tam budeš poistená minimálne 90 dní bez PN, tak materské sa ti bude počítať iba z nového vyššieho príjmu.

lenuska9999
4. apr 2023

@eriatko_r ako bolo spomínané vyššie, ukončiť PP a zamestnať sa na aspoň 90 dní na vysoký základ. Ešte dodám, že ak chceš aby sa ti to viac oplatilo (ved zaplatiť tie odvody z vysokého základu tiež nie je lacné), tak si to vypočítaj tak, aby si išla ešte pred materskou na PN . Samozrejme až po "odpracovaní " tých 90 dní, lebo počas nich nemôžeš ísť na PN ak chceš aby sa ti to počítalo. Ale potom môžeš byť až do nástupu na MD napr na rizikovom tehu. Neviem akeho máš gynekologa ale mnohým stačí povedať na rovinu o co ide a on si už vie nájsť vhodnu diagnózu

sonickaopicka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenuska9999
3. máj 2023

@sonickaopicka no to či môžeš poberať PNku do nástupu na matersku určí lekár. Veľa z nich je takých, že keď im povieš o čo ide, tak vyhovejú. Z finančného hľadiska sa ti viac oplatí ísť na matersku 6 týždňov pred porodom , čiže toho 25.06, pretože takto budeš poberať o 2 týždne dlhšie PN. Materská je stále 34 týždňov, či už nastupis 6 alebo 8 týždňov pred