Návrat zo zahraničia a materská

veroikan
23. júl 2022

Zdravím.. a reálne verím že sa nájde niekto kto vie poradiť, mal podobnú situáciu...
Som v zahraničí už 5rokov ale keďže tu si neviem predstaviť mať dieťa (lebo tu na to majú iné podmienky ako na Sk napr. dĺžka materskej) tak sa chcem spýtať či sa niekto takto vrátil po 5 odpracovaných rokoch a šiel na materskú na Slovensku.. a teda či vám to uznali a dostávali ste normálne peniaze.. alebo poprípade ako treba postupovať čo treba vybaviť...
Ďakujem

loginexistuje
23. júl 2022

treba si vybavit matersku tam a potom si ju preniest sem alebo sa vratit odpracovat min 270 dni

malinka158
23. júl 2022

Neviem ci tehotna uz si alebo nie. Ale matersku by ti mala vyplacat krajina kde si pracovala

syslik81
23. júl 2022

@veroikan neuznaju ti matersku na sk .. musis si ju vybavit tam kde si pracovala.. pocas materskej mozes odist na sk .. ale poistena budes v krajine odkial beries peniaze.. az skonci poodhlasujes sa a nahlasis na sk .. matersku totiz vyplaca zamestnavatel ... a kedze na sk ziadneho nemas a nemas ani narok na davky nemal by ti kto co vyplatit ..

marryen
23. júl 2022

@veroikan Bola som presne ten prípad čo ty a nemala som nárok. Požiadala som si v krajine, kde som pracovala. Tu nemáš hradené odvody, preto nárok nemáš.

zuzanaete
23. júl 2022

@syslik81 Matersku vyplaca Socialna poistovna a nie zamestnavatel.

veronikaszabova
23. júl 2022

@syslik81 odkedy vyplaca MP zamestnavatel?

syslik81
23. júl 2022

@zuzanaete onaje v zahranici podla toho ze spomenula dlzku matetskej predpokladam ze v uk -tu ju vyplaca zamestnavatel.. ale kedze som si nebola ista .. napisala som v tej vete aj toze nema narok ani na davky - cize socialna poistovna ;)
@veronikaszabova

veroikan
autor
23. júl 2022

@syslik81 ešte horšie je to Holandsko a tu je to teda materská 4 mesiace

bluemoon24
23. júl 2022

@veroikan uz jsi tehotna? Pokud by ses ted vratila na Slovensko a nasla si praci a otehotnela, tak pak budes mit narok na materskou na Slovensku. Ja jsem to mela trosku jinak - odesla jsem na Slovensko za praci (a muzem) a asi po 2 tydnech jsem zjistila, ze jsem tehotna a narok na materskou mi na Slovensku vznikl, protoze jsem byla zamestnana, mela aktivni pojisteni (doba 270 dni pojisteni muze byt tak ze neco v jine zemi EU a neco na Slovensku).

anazuz106
21. júl 2024

@syslik81 dobrý deň, a to sa dá vybaviť tam materska ? Keď napríklad, už tam nepracujem a nemám tam žiadnu pobyt, a žena otehotnela až po príchode na Slovensko.