Ahojte, našla som tu diskusie, ale nie úplne presne k môjmu prípadu.
Pracujeme s priateľom vo Švajči (ja 50% on 100%). Sme tu od roku 2019. Narodila sa nám tu dcéra , má 3 roky. Som tehotná a chcem tu ešte ostať kým sa dieťatko narodí + tu mám od zamestnávateľa nárok na 16týždňovú materskú, ktorú si chcem vybrať.
Budúci rok sa chcem s deťmi (ak bude všetko v poriadku) presťahovať naspäť na sk. Priateľ tu ostane ešte cca 2-3roky, čiže poberá a bude poberať na deti Kinderzulage(200frankov na jedno). Mám na SK potom nárok na materskú?( naposledy som pracovala na Sk v 2018-2019) alebo teda na 3ročnú rodičovskú dovolenku? Aká suma sa platí na jedno dieťa? Ak by som brala rodičovskú tak dostáva normálne otec dieťaťa Kinderzulage naďalej? My sme neni zatiaľ zobratí.
Na SK mám trvalý pobyt (u mamy),avšak keď sa tu vrátim idem meniť adresu, nakoľko sa sťahujeme už potom do nášho domu.
Ja plánujem byť na rodičáku nejaký čas, ale pracovať by som chcela začať skôr (cca od 1,5roka bábätka ak bude všetko v poriadku a bude sa dať🙂.
Čítala som si o tom, ale akosi mám z tých pojmov mis-mas. Materská, rodičovská , koľko žena dostava mesačne a či sa dá popri napr. Pracovať , resp. Si privyrobiť (ide hlavne o home office ako brigáda dajme tomu).
Posledná otázka - ak by sme tu predsalen ostali dlhšie o rok a 3ročná dcérka, by tu chodila do škôlky - je možné že po roku by dokončila škôlku už na sk?( vlastne už by to bola predškola). Ako 4 ročná by chodila rok tu v CH a ako 5 ročná na sk a potom už rovno do školy.
Ďakujem za vaše rady🙂
@ivka67 rodicovsky by ti mali priznat, ja som to tak mala pred rokmi. pridavky moze tam nadalej poberat partner, ty by si ich tu nepoberala, nakolko financne sa lepsie oplati ked ich pobera on.so skolkou nie je ziadny problem, dcerka moze nastupit tu kedykolvek do skolky, aj v 4, aj v 5. rokoch, ked sem pridete.