Návrat do práce pred skončením rodičovskej

akiram
31. jan 2012

prosím vás, keď mi skončí RD alebo sa rozhodnem nastúpiť do práce skôr, musím to zamestnávateľovi oznámiť?

strapco13
31. jan 2012

tusim mesiac dopredu mas povinnost oznamit zamestnavatelovi kazdu zmenu, teda aj navrat do prace

margarita
31. jan 2012

myslim, ze ked chces nastupit skor ako po tych 3 rokoch, tak asi by si to oznamit mala, aby s Tebou pocitali skor.
Najma ak je niekto na zastup na Tvojom mieste...
Ja som sa teraz tiez hlasila do prace v predstihu, ze ja ale nepridem 😀 a idem na dalsiu MD, a este ma chvalili, ze mnohe zeny ani nic nepovedia a po 3 rokoch si najdu ine zamestnanie a ani vypoved im nedaju a tak podobne.

maznacik007
31. jan 2012

no po skonceni MD ziadas zamestnavatela o poskytnutie RD a ty si urcis do kedy ci do 3 rokov ci skor... ak si mu to neoznamila vtedy po skonceni RD ze sa planujes vratit dajme tomu v 2 rokoch dietata tak zamestnavatel prosto to nemusi akceptovat a moze ti dat po navrate z RD vypoved .. aj ked dieta nema tri roky ... tam uz nie si chranena pokial nie si osamely rodic...
neviem ci sa nieco na tomto menilo od septembra ale ja by som bola opatrna a v prvom rade len tak nezavazne pozistovala co si o tom zamestnavatel mysli...

akiram
autor
31. jan 2012

@maznacik007 fu, tak o tom, že treba žiadať zamestnávateľa o RD počujem prvý krát

lenka311
31. jan 2012

@akiram Mesiac pred nástupom by si mala písomne oznámiť, že nastupuješ, v prípade, že to bude skôr ako bude mať dieťa tri roky, tak samozrejme sa aj opýtať či Ťa vôbec skôr vezmú.

lenka311
31. jan 2012

@maznacik007 Ako to myslíš, že nemôžu osamelo žijúceho rodiča vyhodiť? Čítala som si to, lebo som tento prípad a viem že hneď ako prídem do práce, tak aj poletím... Ale čo som čítala ja, zákon ma chráni, len tie prvé tri roky malej /čo mi je aj tak v podstate nahouby../, potom ma môžu vyhodiť ako každého iného... Alebo sa to zmenilo?

maznacik007
31. jan 2012

no sak ano ale len do troch rokov ho nemozu prepustit ak sa vrati do zamestnania z RD... pardon to som tam nedopisala... ja som reagovala na tu mamicku co davala otazku nie na teba

klementina
31. jan 2012

a ako je to s nahlasovanim na urady, po skonceni rodicovskej zo zakona. t.j. po 3 rokoch? treba nieco oznamovat na socialku alebo urad prace? dakujem

lenka311
31. jan 2012

@maznacik007 Už som si to potom prečítala znova... sorry, a ja som sa potešila, že zmenili zákon a ja budem mať prácu... a pritom budem mať veľké guľové. ☹ Díky

maznacik007
31. jan 2012

@akiram vela mamiciek to nerobi ze ohlasuje ze ziada zamestnavatela o poskytnutie RD a ani zakon jej to neprikazuje aby to robila pisomne ale potom sa to tak berie automaticky ze do troch rokov ...

ako vsetko je len a len o dohode... medzi tebou a zamestnavatelom... niektori su taki ze chcu aby sa zena cim skor vratila povolia aj home office atd... ale su aj taki ktorym to nevyhovuje ze sa vratis skor... z roznych dovodov... ja by som sa skusila najprv dohodnut a najma porozpravat s nim a potom to riesit dalej...

@lenka311 to mi je luto...

gapa
1. feb 2012

@maznacik007
do augusta platilo, že treba požiadať zamestnávatela o čerpanie Rd, no nebolo písané, že písomne. Ak niekto nepožiadal, bolo to na uváženie ale v zásade by mal zamestnávatel žiadosti vyhovieť, ak požiadate aj teraz o skorší nástup.

od septembra platí, že treba o MD a Rd požiadať resp. oznámiť nástup PíSOMNE, vela zamestnancov to ale predpokladám nerobí. A malo by sa najneskôr mesiac pred týmto dátumom. t.j. ukončením MD treba požiadať o Rd a uviesť rozsah, dokedy ju chcete čerpať.

formulácie presné si nepamätám, no vid Zákonník práce myslím § 167 všetky odseky tohto §

maznacik007
1. feb 2012

@gapa dakujem za upresnenie... isto to pomoze mnohym mamickam... ja som si ani nevsimla ze by sa to nejako verejne rozoberalo .. a upozornovalo na tuto zmenu

akiram
autor
1. feb 2012

@maznacik007
@gapa
ďakujem vam

monikkka
6. feb 2012

ahojte, ja by som mala trošku inu otazku. Ak mam narok na RD do 04/2013 a chcem sa vratit uz 9/2012, ale zoberu ma spat len na polovičný úvazok, mám nárok na mzdu a aj rodičovské(256E)??? predtým som robila 8hodin ďakujem

arieska
6. feb 2012

@monikkka do troch rokov veku dieťatka poberáš rodičák bez rozdielu či si zamestnaná alebo nie

monikkka
7. feb 2012

@arieska aha, dakujem. Len som myslela ze ak nenastupim za povodnych podmienok do prace tak rodic. mi zoberu. 😕

arieska
8. feb 2012

@monikkka aha, viem, čo myslíš, že si brala tých 256 €
nie, určite by si dostávala v pohode ďalej, lebo ja som tiež nastúpila do práce keď mal malý 10,5 mesiaca. kým chodil do jaslí tak som v pohode dostávala rodičák, ale keď nastúpil do škôlky tak mi ho odobrali a len mi preplácali školné a stravné. od 1.1. minulého roku však znovu vstúpil do platnosti zákon, že matka dostáva rodičák bez ohľadu na to, či dieťatko v škôlke má alebo nie. keďže môj malý mal 3 roky až vo februári tak mi ho normálne ešte na 2 mesiace vyplatili

monikkka
9. feb 2012

@arieska ano presne toto som chcela vediet. Tak uz budem mudra 🙂 Ďakujem

stanka77777
10. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke, tu sú na ne linky: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka......, a druhý: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka....... V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému čo s nimi súvisí. V prvom článku je samostatná kapitola venovaná návratu žien do práce po materskej dovolenke a v druhom návratu žien či mužov do práce po rodičovskej dovolenke a s tým spätými povinnosťami zamestnávateľa pri ich zaradení na pôvodnú prácu a pracovisko.

stanka77777
10. feb 2012

Keďže som dostala pár upozornení, že mnou uvádzané linky nefungujú, uvediem ich ešte raz.

Tu sú:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

matulik79
26. júl 2012

ahojte, dcérka bude mať v auguste 2 roky, som na RD. Od septembra by som chcela nastúpiť späť do práce. Dcéra pôjde do jaslí. Zamestnávateľovi som to oznámila už v decembri minulého roka aj kvôli kočke, ktorá ma zastupuje. V apríli som ešte telefonovala so svojim nadriadeným, či na to nepozabudol. Bol si toho vedomý, ale oznámil mi, že pani ktorá ma zastupuje má zmluvu až do 2/2013. Teraz chcem napísať ešte oznámenie, že v septembri nastúpim. Mám však zmiešané pocity z toho, ako si malá bude zvykať v jasliach, preto som rozmýšľala, že by som požiadala zamestnávateľa, či by mi neumožnil pracovať prvé dva týždne len na 4 hod. Malú by som dávala do jaslí postupne na 1, 2, 3 - hodiny, neskôr na celý deň, ak by bolo všetko ok. Nechcem však, aby to vyznelo, že ešte nepracujem a už vymýšľam. ☹
Ako to zamestnávateľovi oznámiť alebo ho o to požiadať čo najvhodnejším spôsobom??

malapepka
26. júl 2012

@matulik79 A nedalo by sa malú dávať do jaslí ešte počas obdobia, keď budeš doma? Veľa matiek dáva detičky zvyknúť si na jasle/škôlku ešte pred nástupom do práce.

matulik79
26. júl 2012

viem, ale túto škôlku/jasle otvárajú až od septembra ☹