Návrat do práce po rodičovskej dovolenke a nový majiteľ firmy

amstelko
14. feb 2019

Ahojte. Idem si ku vam pre radu.Pred odchodom na matersku dovolenku som vo firme pracovala 20 rokov. Momentalne som na rodicovskej dovolenke. Z miesta sidla firmy som sa odstahovala 350 km a pracu, ktoru som vykonavala by som v sucasnom bydlisku vykonavat nemohla, ale inu ano, nakolko sa jedna o pracu v pozravinarskom rezorte, ale tu som ja nerobila, pred odchodom na matersku. Pred nastupom na rodicovsku, mi volala pani z personalneho, aby som si napisala ziadost o vycerpanie, alebo preplatenie dovolenky/to si presne nepamatam o co konkretne/. A potom pojdem na rodicovsku. Ja som si to ale nenapisala, nakolko mi bolo povedane, ze ak by som po rodicovskej isla na urad prace, mam si tu dovolenku dat preplatit potom po jej skonceni a prispevok z uradu prace mi vyjde ovela lepsie. Firmu vsak kupil novy majitel, teraz sa bojim, ci som urobila dobre. Vie mi v tom niekto poradit?Dakujem pekne

joja101
14. feb 2019

tak majitel s tymto podla mna nebude mat nic, to zalezi od toho ci sa zakony nezmenili odvtedy vies

silvusias
14. feb 2019

Presne tak ako ti napísala @joja101. Zamestnávateľ sa riadi zákonom, takže pokiaľ sa v tejto sfére nič nezmenilo, tak on s tým nemá nič

lacibo
27. mar 2019

@amstelko nový majiteľ (zamestnávateľ) vstúpil presne do pozície toho pôvodného..zmena osoby nie je pre tvoje pracovno-právne záležitosti nijako podstatná..ale nie je mi jasné, ty tam chceš ostať pracovať po skončení RD alebo nie?..lebo v každom prípade sa dovolenka rieši podľa mna po skončení..dokonca aj počas RD vzniká dovolenka..tak načo to riešiť pred RD, nechápem..potom, keď nastúpiš, uvidíš..ako budeš postupovať..😉

amstelko
autor
27. mar 2019

@lacibo nie, pracovat tam nemienim, nakolko som som sa odstahovala 350km odtial, ja sa len informujem, nakolko ma oslovili, ze mi ju chcu preplatit, tak aby som neurobila kokotinu

lacibo
27. mar 2019

@amstelko no veď si ju dáš preplatiť po skončení RD..keď sa dohodnete so zamestnávateľom na skončení pracovného pomeru..je to bežný postup..podľa mňa si nič nepokazila tým, že si neriešila dovolenku pred nástupom na MD.. ja som napr. nastupovala na MD hneď po skončení polročnej PN ( v tehu) a tiež mi ostala dovolenka..a teraz som ešte 3 mesiace na RD a dovolenku budem riešiť až pri nástupe do práce..

amstelko
autor
27. mar 2019

@lacibo citala som, ze najlepsie ju riesit po rodicovskej dovolenke, ale neviem ci si ju riadne cerpat a potom skoncit pracovny pomer alebo dat vypoved a nechat si ju preplatit/to si este zistim presne/a potom sa ist zaevidovat na urad prace a budem poberat najvyssiu moznu podporu lebo sa mi bude ratat z tej dovolenky, preto som sa pytala, ci dakto o tom nieco nevvie

bruneta880
27. mar 2019

@amstelko dieťa bude mať tri roky, nasledujúci deň si dáš čerpať dovolenku v ten deň aj skončenie PP (lebo výpoveď sa v ten deň berie až po ukončení smeny) a zvyšok dovolenky preplatiť.
Čiže jeden deň vyčerpať, ukončiť pracovný pomer, a aby si mala čo najviac dní na preplatenie.
Žiadnu dovolenku si teraz nedávaj preplatiť.
Takto som to urobila aj ja a mám max. podporu

amstelko
autor
27. mar 2019

@bruneta880 dakujem pekne, super pomoc, toto som chcela pocut, citat, dik

bruneta880
27. mar 2019

@amstelko v pohode, mne tu tiež pomohli baby 😉

riskoninka
18. nov 2020

Aj ja by som potrebovala radu pred materskou dovolenkou som mala 8 hodinovu pracovnu zmluvu a 25 dní dovolenky po návrate do práce mi zamestnávateľ znížil zmluvu na 4 hodinovu a uctovnicka mi povedala ze tých 25 dní mi bude vyplatené z 4 hodinovej pracovnej zmluvy