ahojte, potrebovala by som poradit, co je pre mna najlepsie.
na MD som nastupila 2.1.2020 z TPPa
od 1.10.2021 do 31.7.2022 som mala 50%TPPb - ten ale asi nie je dolezity
kazdy rok mam DOPCa od marca do oktobra/novembra
DOPCb mam 1.11.-31.12.2021 a 1.1.2022-31.12.2022, od 1.1.2023
maly bude mat 3 roky 25.1.2023. musím nastúpiť do práce TPPa 26.1.? je to tak kvôli poisteniu? škôlku bude mať od 1.2. Problem je, ze chcem do tej prace TPPa fyzicky chodit co najmenej do dalsieho pôrodu 2.7.23 (ak vsetko dobre dopadne). Po vycerpani dovoleniek a nastupu na MD 8tt pred, to dufam vychadza len na dake 2-3 mesiace. Nechcem o tuto pracu prist, lebo z nej chcem ist a MD. Resp. ak by som aj dala vypoved, tak z coho by sa mi pocitala MD a ako by to bolo s poistenim, ak by som mala len DoPC? financne by mi na tych par mesiacov stacili dohody, na ktorych mam ale v niektorych mesiacoch len par hodin.
a citala som, ze mam narok na MD aj z dohody, ktora trva aspon rok. mam narok na MD z tej DOPb, ktora trva cely tento rok? mozem z nej tiez ist na MD, ale dalsi rok mat rovnaku, ale novu, zmluvu?
snad to je aspon trochu zrozumitelne
vdaka za rady
@lyci Podstatne je, či sú z dohôd odvody na nemocenské poistenie, potom platí 270 dni posledné 2 roky a trvajúce nemocenské poistenie, resp. ochranná lehota. Myslím si ale, že výpočet materskej bude za rok 2022 z dohôd a ak by stále trval pracovný pomer, tak z toho poluvazku. Možno ma ešte niekto opraví. Ale je pravda, že treba 1 mesiac pred nástupom oznámiť ukončenie RD a po nástupe aj nové tehotenstvo, potom nie je možna výpoveď zo strany zamestnávateľa.
@loginexistuje sef mi povoli vsetko, prave preto chcem, aby o tom vedel, co najskor a vedel sa zariadit. v statnej sprave to nie je s miestami a zastupmi take jednoduche. PN nechcem, lebo by som nemohla robit nic. som myslela, ze materska sa bude pocitat z toho TPP, z ktoreho som teraz na MD a RD a tam aj teda budem musiet o 2 mesiace nastupit
@lyci Ospravedlňujem sa, neuvedomila som si, že poluvazok bol iný TPP, ten je potom krátko na výpočet materskej. Aj tak si myslím, že presne info bude najskôr na UPSVR, ja sa tak trochu obavam, že dohody za rok 2022 nahradia výpočet materskej z TPP, ale zašla by som na UPSVR.
@borabalazova čo s tým má UPSVaR?
@lilinka88 Ja som dnes prepracovaná, na Sociálnu poisťovňu.
@lilinka88 Ak to bola Dohoda o pracovnej činnosti, bolo to vrátane odvodov na nemocenské poistenie? Malo by to tak správne byt.
@lilinka88 Ešte ma napadlo, že ja som bola tiež komplikovanejší prípad s dvomi zamestnaniami bez nástupu na rodičovskú dovolenku a úplne najlepšie mi v jednom, aj druhom zamestnaní poradili personalistky.
@lyci ak som správne pochopila, máš TPP 1, z ktorého si na RD s máš, PP trvá a máš v pláne z neho ísť na ďalšiu MD. V Tom prípade by sa materské počítalo z pravdepodobného VZ z tohto PP.
Čo sa dohody týka, ak máš 270 dní NP v posledných dvoch rokoch (z dohody alebo iných ukončených PP, ale pozor, z dohody to nemôžu byť nulové vymeriavacie základy), tak si môžeš uplatniť materské zo súbehu
@borabalazova vsetky odvody boli normalne platene, kedze to bola praca pre samospravy. obavam sa, ze personalistky na nasom ustave mi nebudu vediet moc poradit. a na socke sa zas obavam, ze ma poslu s tolkymi otazkami doprec. maju strasne vela roboty
@lyci Ja za seba by som si u personalistiek overila príslušné termíny, to musia vedieť, a na Sociálnej poisťovni presný výpočet materskej. Nemám zlu skúsenosť so Sociálnou poisťovňou, i keď je to zrejme od prípadu k prípadu.
@lilinka88 tak som aj predpokladala, ale ja som v tychto veciach uplne mimo, ze sa mi bude pocitat z toho povodneho TPP, do ktoreho mam nastupit po RD.
ak by som mala narok na matersku aj z tej dohody, tak mozem zase ist robit rovnaku pracu na novu zmluvu?
toho som sa obavala, ze nemam inu moznost, len sa vratit na tych par mesiacov. keby to nemam aspon take daleko. ak vypadnem z domu pred 6, tak do prace 45min, ak po 6, tak 2 hodiny a uz nebudem kvoli skolke stihat odrobit
@borabalazova presný výpočet jej pol roka dopredu nikto nepovie.
@lilinka88 To nie, ale povedia jej, čo spôsobia vo výpočte dohody.
@lyci Co sa týka Sociálnej poisťovne a UPSVR, je tu veľmi kompetentná pani alenah31, skúste jej poslať doraz.
@lyci Nie, nepočíta, nebolo aktívne nemocenské poistenie, preto bude výška materskej len z dohôd.
@borabalazova mala som 10 mesiacov polovicny uvazok, to splna 270 dni, tam sa platia vsetky odvody, aj z dohod sa platia vsetky odvody. nemocenske sa plati v odvodoch, ci? ale na matersku pojdem od uplne ineho zamestnavatela z inej prace. napriek tomu sa mi z nej nebude pocitat materska?
@lyci Máte zamestnávateľa A, aktuálne ste na rodičovskej dovolenke, v tomto zamestnaní nemáte aktívne nemocenské, to bude až od momentu nástupu a tam nebude 270 dni, t. j. môžete, samozrejme nastúpiť na novú materskú, ale z príjmu u zamestnávateľa A materskú nedostanete. To by bolo len v prípade reťazového pôrodu, t. j. druhé dieta sa narodí pred dovŕšením 3rokov prvého dieťaťa. Čiže výška materskej sa bude odvíjať z poluvazku u zamestnávateľa B a z DOPC, ale presne detaily Vám povedia v Sociálnej poisťovni, t. j. aké sú podmienky, či platí ochranná lehota, atd.
@borabalazova kedze na tie dohody chcem pracovat dalej s novymi zmluvami, tak teda asi iba z toho polovicneho. to je bieda. patria tieto otazky pod memocenske poistenie? ci mi staci ist na vysunute pracovisko SP alebo musim ist na centralu, kde stale caka milion ludi a su tam vsetci nervozni
@lyci Ja úprimne neviem, ako sa to spocitava, podla mňa je to úplne banálna otázka aj v lokálnej pobočke, viem, že sa môže podať aj dotaz cez internet, pripadne si zavolať na call centrum.
@borabalazova píšete hlúposť. pokiaľ pracovný pomer trvá, do 270 dní sa počíta aj obdobie materského a rodičovského dovolenky
Myslím, že najrozumnejšia bude návšteva Sociálnej poisťovne.
mesiac vopred oznam ukoncenie RD a nastup a zaroven pred nastupom oznam pisomne tehotenstvo
plus poziadaj zamestnavatela o cerpanie dovolenky (moze/ emusi povolit) inak ti ostava iba P N
z pohladu materskej ak si platila od ody z dohod sa bude brat vymeriavaci zaklad za rok 2022