Nástup otecka na materskú hneď po mame

limetko
10. aug 2021

Ahojte prosím vás vie mi niekto poradiť?
Budúci mesiac mi končí materská a plánujeme sa s manželom vymeniť. Ja som aktuálne zamestnaná, ale nechcem sa vrátiť do práce chcem aby sme boli s manželom doma s maličkou spolu. Ako by ste mi to odporučili vyriešiť? Dať v práci výpoveď ísť na úrad práce a počkať kým mužovi skončí materská a potom sa dať na rodicak?
Alebo dalo by sa to nejak vyriešiť tak aby aj ja som ostala zamestnaná? Resp. je mi na niečo dobre ostať zamestnaná? Má to nejaké výhody do budúcna vobec? Napríklad pri ďalšom dieťati pri materskej alebo podobne ? Ďakujem pekne za každú radu 🙂)) Prosím vás keď sa niekto našiel, alebo je aktuálne v podobnej situácii odporučte ako ste to riešili vy, lebo ja neviem kde začať. Ďakujem kraaaasne 🙂

evica17
10. aug 2021

@limetko neviem poradit ohladnw toho ale ak by si dala vypoved a bola nezamestnana, mozes dostavat podporu v nezamestnanosti ak ti to vyjde. Ale ak ostanes zamestnana a budes mat druhe babo tak zas budesmat matersku, inak by ti vysiel len rodicak uz

lucka_ke
10. aug 2021

voči zamestnávateľovi - ukončíš materskú, prejdeš na rodičovskú
muž nastúpi na materskú, ty sa odhlásiš z poberania rodičovského príspevku a budeš si platiť zdravotné poistenie, voči zam. ostávaš na RD (jeho nezaujíma či poberáš rod. príspevok alebo nie)
keď muž ukončí materskú môžeš sa znova prihlásiť na poberanie rodičovského príspevku

nafka0483
10. aug 2021

@limetko Mozete to tak urobit a ty nepotrebujes davat vypoved, normalne ostanes zamestnana.
Je to samozrejme vyhodne, bezia ti dni poistenia, bez ti pracovny pomer, cize zbieras si dni a aktivne poistenie na neskorsiu dalsiu matersku, alebo PNku, alebo podporu v nezamestnanosti. Cize jednoznacne ostan zamestnana.

A teraz ako to cele urobit: Po skonceni tvojej materskej oznamis zamestnavatelovi (ak si to neoznamovala naraz spolu s materskou), ze ostavas na rodicovskej dovolenke. To je jedina vec, ktora ho zaujima. On neriesi ci ty poberas rodicak, ci nie.

Cize voci zamestnavatelovi si normalne na RD, po skonceni poberania materskej si NEpoziadas o RP.
Manzel k danemu datumu ked tebe MD skonci poziada o MD, zamestnavatelovi to oznami mesiac vopred a na matersku nastupi.

Po skonceni manzelovej materskej sa on vracia do prace. Ty voci zamestnavatelovi neriesis nic, stale si na RD. Na UPSVaR poziadas o RP. To je vsetko.

lucka_ke
10. aug 2021

a áno ostať zamestnaná znamená, že budeš mať nárok na ďalšiu materskú ak otehotnieš

limetko
autor
10. aug 2021

@lucka_ke dakujem velmi pekne za radu 💛💛💛

limetko
autor
10. aug 2021

@evica17 dakujem z info 🙂

limetko
autor
10. aug 2021

@nafka0483 dakujem velmi krasne za rady 💛💛💛😊😊😊

limetko
autor
10. aug 2021

@lucka_ke este sa opytam ak mozem 🙂 je potrebne sa prihlasit na poberanie rodicovskej? Alebo nemusim teraz ale az potom ked skonci manzelovi materska?

nafka0483
10. aug 2021

@limetko Rodicvosky prispevok nemozes poberat v case, ked otec pobera matersku. Takze nemozes ziadat o RP. Poziadas az potom, ked mu skonci materska.

limetko
autor
10. aug 2021

@nafka0483 aha takze ja poziadam o rp az po skonceni manzelovej materskej. Dakujem ale kde komu mam nahlasit ze som na rodicovskej dovolenke? Chapem ze zamestnavatelovi oznamit on teda neriesi moje pridavky. Ale ja som po skonceni materskej automaticky na rodicovskej bez pridavkov?

lucka_ke
10. aug 2021

podľa toho kedy chce ísť na materskú, ak hneď po tebe tak nežiadaš, ale ak by išiel napr. o pol roka tak ty by si musela poberanie RP zrušiť

limetko
autor
10. aug 2021

@lucka_ke dakujem planujeme hned po mne 🙂 diky este raz 🙂

lucka_ke
10. aug 2021

a oznamuješ to len zamestnávateľovi kvôli jeho pers. evidencii a on urobí zmenu v Sociálnej poisťovni (ukončenie MD a začiatok RD)

lilinka88
10. aug 2021

@limetko manžel bude k žiadosti o materské potrebovať doložiť potvrdenie z úradu práce, že nepoberas RP

lucka_ke
10. aug 2021

@lilinka88 pokiaľ sa nemýlim už nie, už sú prepojení

lilinka88
10. aug 2021

@lucka_ke nie sú prepojení tak,že to hneď vidno, SP si musí z úradu vyžiadať toto potvrdenie, úrad má 30 dní na vybavenie. Čiže je jednoduchšie pokiaľ to doloží rovno k žiadosti

lucka_ke
10. aug 2021

@lilinka88 sľubovali, že v rámci znižovania byrokracie budú... myslela som, že už to funguje

lilinka88
10. aug 2021

@lucka_ke nemusia dávať dohodu o prebratí dieťaťa do starostlivosti

anike1
11. aug 2021

mozno sa mylim......ak pani pojde aspon na jeden den na RD po materskejnapr. 1.2, tak dostane od statu za ten jeden den 370 €, ako keby za cely mesiac? a manzel sa nahlasi na dalsi den na matersku 2.2......opravte, ak pisem zle

zuzanka.zuzu
11. aug 2021

@anike1 ano takto by to malo byť...
mňa by ale zaujímalo či keď otcovi končí MD k poslednému dňu v mesiaci si ju vie na vlastnú žiadosť ukončiť povedzme 30. (z 31 dní) a od 31. sa prihlásiť na RD? či treba mu vybrať všetko do konca?
@lucka_ke
@nafka0483
@lilinka88

nafka0483
11. aug 2021

@zuzanka.zuzu Neviem o tom se by mohol ukoncit matersku skor, na to ma SP lehotnik - kedy nastupuje a kedy konci, to nie je na vyber.

zuzanka.zuzu
11. aug 2021

@nafka0483 ja som si myslela ze lehotnik je na maximum kolko moze byt, ale ze ukoncit vies aj po mesiaci... otazne je ci aj 1-2 dni pred skoncenim? 😀

nafka0483
12. aug 2021

@zuzanka.zuzu Nemozem tvrdit s istotou, ale pokial viem, tak nemozes si rozhodovat, ze ukoncis matersku skor. Ked uz nastupis, tak proste docerpas do konca, do dna podla lehotnika. Preto zeny spekuluju ktory den nastupit - kedze to sa da posunut, aby im skoncilo tak, ze im vyjde za ten mesiac este aj cely rodicak. Ale urcovat si koniec skor, to mozne nie je.