Dobry den, prosim vas o radu. Momentalne som na rodičovskej dovolenke s 2 rocnym dietatom, kde poberam rodičovský príspevok. Manžel dostal v praci výpoved k 30.6 a chcel by nastupit na matersku v 7 dnovej lehote. Otazka znie: musi nastúpit hned k 1.7. a ja sa musim odhlasiť s poberania rodičovského tiež hned k 1.7 alebo moze nastupit aj 3.7. rovnako by som sa aj ja odhlasila k 3.7? ďakujem
Riešim to aktuálne a kontaktovala som ohľadom toho radšej priamo Sociálnu poisťovňu, lebo na internete sú už staré informácie.
Môže nastúpiť aj k 3.7.2023, dôležité je, aby to bolo do tých 7 dní kedy mu platí ochranná lehota. Ty si dáš odňať rodičovský príspevok k 2.7.2023 - žiadosť môžeš poslať emailom, poštou alebo ísť osobne (ja by som to odniesla osobne - žiadosť nájdeš na nete). ÚPSVaR má 30 dní na to, aby vydali rozhodnutie o odňatí, tvoj manžel dá do Sociálnej poisťovne žiadosť o materské a následne Sociálna poisťovňa kontaktuje ÚPSVaR ohľadom toho rozhodnutia, čiže vy nepotrebujete prikladať Sociálnej poisťovni žiadne potvrdenie o odňatí ako je to popísané v mnohých starších článkoch na internete. Sociálna poisťovňa má 60 dní na vydanie rozhodnutia o schválení/ neschválení materskej a žiadosť bude posudzovaná spätne k tomu dátumu, aký bude vyplnený na žiadosti o materské (deň nástupu na materskú), čiže hlavne toto nedomotať a bude to ok.
@lalala94 dakujem
@lalala94 a este ma tak napadlo, ako je to so zdravotnou poisťovňou potom za tie dva dni? treba to doplatiť? alebo je možnosť byt nahlásený ako osoba starajúci o dieťa do 6 rokov ked mame este staršie dieťa? alebo je tam tiez nejaká ochranná lehota? neviem sa tam dovolať aby som to zistila.
@bumblebee1 toto by som si zistila priamo v poisťovni, ale osobne si myslím, že tie dva dni bude musieť doplatiť. Možno sa bude môcť nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, ale tam netuším, aké sú podmienky a ako vzniká nárok.
@bumblebee1 výpoveď? A výpovedná lehota?