chcem sa opýtať, je určené ako dlho musí byť matka na materskej a teda kedy môže nastúpiť otec na materskú? keby mal niekto o tom viac info tak poprosím aj IP , ďakujem 🙂
@xxxxxnnnnn ďakujem, čítala som to, ale u nás je to trošku o inom...🙂
Matka musi byt podla zakona minimalne 14 tyzdnov na materskej - z toho minimalne 6 tyzdnov pred porodom...takze ak pojde matka 6 tyzdnov pred porodom, tak este potom 8 tyzdnov musi byt, potom moze nastupit otec...my sme takto mali tiez..
a ano, ako pise @majusqa77 - otec moze nastupit najskor 6 tyzdnov po porode..teda ak chcete mat tak, ze zena bude minimalne ako sa da, tak to musi byt tych 14 tyzdnov, v kombinacii 8 pred pororodom ( ak ma zena indikaciu od lekara) + 6 po porode a potom manzel..alebo klasicky 6 pred porodom+ 8 po porode...
este by som mozno dodala, neviem ci sa to teba tyka - ale zda sa, ze potrebujes riesit to, aby si bola na materskej co najkratsie...u nas to bolo tiez tak...ja som napriklad robila az do porodu...kedze mam taku pracu, co sa dala robit z domu na PC, tak az po zacati kontrakcii som zatvorila pocitac a skoncila...cize tych 6 tyzdnov pred porodom som nadalej pracovala a na materskej som bola len 8 dalsich tyzdnov..kazdopadne, bolo to po dohode so zamestnavatelom, ze ma za tych 6 tyzdnov vyplatili formou odmeny...Teda som dostavala materske, aby som splnila tych 14 tyzdnov, cize oficialne som bola uz na materskej dovolenke, ale 6 tyzdnov som pracovala a dostala som vyplatu ako jednorazovu odmenu..mne to takto navrhlo samotne HR u nas vo firme, ze sa to takto da spravit..Kedze som nemala problemove tehotenstvo, tak som si nevedela predstavit, ze budem 6 tyzdnov lezat doma pred telkou alebo co, ked mozem v pohode pracovat doma na pocitaci a telefone..Takze aj takto sa da ak ti ide o to, aby si nevypadla vela z prace napriklad..
viete mi poradiť prosím..keď teda bude mama na materskej len tých povinných 14 týždňov a potom nastúpi manžel na matersku ako bude vypočítaná výška materskej?
ďakujem
@m.i.r.i Ahoj, ja som podobný prípad ako ty. dobre som to teda pochopila:
6 týždňov pred pôrodom nastúpim oficiálne na materskú, ale môžem so zamestnávateľom uzavrieť dohodu o vykonanej práci za ktorú ma bude platiť (a takisto budem mať nárok aj na materskú) a 6, resp. 8 týždňov po pôrode môžem znova nastúpiť do práce na trvalý pracovný pomer, alebo stále len dohoda?
Ďakujem 🙂
nieže by som doma nechcela byť s bábätkom, ale som jediný zamestnanec na obecnom úrade a veľkú časť práce by som zvládala robiť aj z domu.
@marketagt ano - porozpravaj sa s personalnym oddelenim aby ste sa dohodli ako to spravite..ja som nemala dohodu o vykonani prace ( neviem ti tu s urcitostou povedat, ci mozes pracovat na dohodu ked poberas materske, treba si pozriet zakon o soc. poisteni)...mne navrhli, ze mi vyplatia odmenu...akoze som pracovala na nejakom projekte napriklad a vyplatili mi to ako jednorazovu odmenu ( my sme sa napriklad dohodli, ze mi to doplatia do vysky normalneho mesacneho platu - cize ked napriklad vyjde maximalne materske 900 eur a plat mas v cistom 1500, tak doplatia 600 eur - cize ja som vlastne mala akoby normalny plat za to obdobie ( pricom mi cast vlastne tvorilo materske)...
@marketagt a vyska materskeho ako pise majusqa77 -- presne ako pre kazdeho ineho -- nezalezi ako dlho budes materske poberat...tebe sa rata z vymeriavacich zakladov z tvojho platu a muzovi z jeho platu...
a este dodatok k tvojej otazke - po tych 8 tyzdnoch pracujes uz normalne na TP...vratis sa z materskej..
Baby ak viete poradit, chcela by som vyuzit, aby aj manzel siel na matersku a vyslo by nam to lepsie, ako by som mala dostavat rodicovsky prispevok. Dalo by sa to urobit tak, ze po skonceni mojej materskej sa stanem nezamestnana a budem sa chodit hlasit na urad a manzel by siel na matersku (splna podmienky) a podpisal by v praci dohodu o pracovnej cinnosti a nadalej by pracoval. Ja ako nezamestnana by som samozrejme ostala s malym doma. Nezmenilo by sa pre nas nic, len by sme dostali viac po dobu manzelovej mateskej ako je suma rodicovskeho prispevku... Je to mozne, takto uskutocnit, resp. je tam nejaky "zadrhel", koli ktoremu by sa to nedalo takto urobit? 😉
@juliette173 ano..manzel moze pracovat a zaroven poberat materske, ale nesmie pracovat na tu istu pracovnu zmluvu z ktorej sa mu ratal vymeriavaci zaklad na materske ( platil nemocenske)....teda...manzel sa moze dohodnut so zamestnavatelom - bud bude pocas poberania materskeho pracovat na dohodu ( to ma ale iste aj nevyhody)..alebo - co moze byt jednoduchsie - zamestnavatel mu vystavi novu pracovnu zmluvu - napriklad zmeni nazov pozicie, manzel podpise novu zmluvu..pricom vlastne bude robit to iste...
Podmienka je, ze nesmie pracovat v tom istom pracovnom pomere z ktoreho mu bolo platene nemocenske a tym aj vyplacane materske....
@marketagt mozes mat dohodu. ale mala by si mat ako vykon prace nieco ine, co mas v pracovnej zmluve. ono teoreticky, mozes spravit aj to, ze pocas celej materskej budes mat dohodu. ale podla info zo socialky by mal byt aj pokles prijmu, inak je to podozrive a mozu prist na kontrolu
@marketagt takto uz teda neviem - pretoze dohoda je mozna, ako som pisala v prispevku vyssie - ked je to nova dohoda, nova pracovna zmluva, tak mozes poberat materske aj pracovat na novu zmluvu, len v taktom pripade ako ty teda neviem co potom dalej..ze dohoda na par tyzdnov a potom spat na povodne pracovne miesto -- v tomto si nie som ista, takze si skus radsej zistit 😉
@m.i.r.i Jasne, dakujem. To by nebol problem. Ale co so mnou, bude to OK, ak budem na urade zaevidovana ako nezamestnana, aby mi stal platil zdravotnu...
Este som som si chcela overit, ak mi budes vediet povedat, niekde som zachytila, ze musim mat rovnake miesto trvaleho pobytu ako manzel, aby som to takto mohla urobit. Vies o tom nieco?
@majusqa77
@m.i.r.i
takže teoreticky by som to mohla urobiť tak, že manžel nepôjde na materskú iba ja, ale popri materskej budem pracovať na dohodu z domu, na inej pracovnej pozícii samozrejme s nižším príjmom ako som mala na TPP. V takomto prípade by som mala normálne dostávať aj materskú aj odmenu za dohodu?
@marketagt Ten prijem by ani nemusel byt nizsi. Pri materskej nie je limit, kolko mozes zarobit. Ale tiez v tom nemam uplne jasno. Teoreticky by to podla mna slo 🙂
@juliette173 ahoj..úplne presne sme to takto chceli spraviť my, jedna k jednej sme váš prípad- že po mojej materskej by manžel išiel tiež na MD a robil by u toho istého zamestnávateľa, na to obdobie na dobu určitú. Zamestnávateľ súhlasil, ja som išla na nezamestnaneckú a išli sme na istotu, že všetko klape a potom začala sociálka robiť nenormálne prieky 😠 😠 (Robili presne nedávno dajaké zmeny, aby to nebolo také "ľahké" 😖 ) Pritom akože zo zákona to všetko možné je, ale začali do mňa rýpať, že či sa ja idem zamestnať, či mám niekde aspoň dohodu, lebo ak nie, tak mužovi tú materskú vôbec nemusia uznať, keďže s dieťaťom má kto byť doma... a že ked sa príde na to, že je to podvod, tak oni prídu na šetrenie a celé to zrušia (to mi povedali 3 rôzne osoby na 3 rôznych pracoviskách)..celý čas s nami jednali ako keby sme boli neviem akí vyciciavači systému, opakovali dookola slová zneužívanie a podvod 😠 😠 Akože mňa zas nejak nevystrašia, chcela som si vybaviť aspoň nejakú dohodu, nech sú ticho, ale nakoniec to vyšlo tak, že som otehotnela opäť a už by sme stíhali dosť málo mesiacov to poberať, kedže som rizikovo tehu, tak ani tú dohodu by som nemohla mať a sme sa na to vykašľali. Ale po druhom pôrode to plánujem už spraviť takto, tak poprípade mi môžeš posunúť info, či vám to vyšlo 🙂 To len aby si bola pripravená na ich reakcie a nenechala sa odbiť- čo vám chodí, to vám chodí a hotovo 😉
@franica Ja sa necudujem, ze to nechcu robit, lebo sa to da obist, to uz vieme 🙂. Veru skusim si tu dohodu vybavit, preistotu. Aj tak si myslim, ze zalezi od konkretnej pracovnicky, ci prizmuri ocko. Niekedy mam pocit, ze tie peniaze tieto zenske davaju zo svojho...
@juliette173 no to si vystihla ako keby zo svojho...ale preto som vravela, že som hovorila s rôznymi osobami a všetky reagovali rovnako. Tak som písala ešte aj na ich centrálu mail, aby mi tak "neosobne" odpovedali a tam mi napísali, že to všetko možné je- takže sa len netreba nechať zastrašiť. Každý tu zneužíva všetko (socky, opatrovateľské...milion je toho), ale od mladej rodiny, kde môj muž napr. 15 rokov všetko poctivo odvádza, idú zobrať aj ten 28 týždňový trochu vyšší príjem a robia z teba pomaly kriminálnika 😠
@franica Asi tak, ved vyskusam. Este mame cas, dam vediet, ci sa podarilo 🙂
@marketagt presne tak
@juliette173 ano, mas pravdu, nieje stanoveny limit kolko mozes zarobit. ale ak budes mat rovnako vysoky prijem, riskujes kontrolu zo socialky 🙂 (sama som tak robila, teraz je tak sefka, zistovali sme vela okolo toho)
@franica
@franica ono oni strasit mozu, ale ked mate v ruke zakony, ktore neporusujete, tak nemozu nic..ja napriklad som si vsetko predom nastudovala, vytlacila paragrafy zo zakonnika prace aj zo zakona o socialnom poisteni a s tym sme sli na urady..moj muz bol na rodicovskej ( akoze materskej) uz pred 5 rokmi, vtedy toho bolo ako safranu u nas a tetusky na uradoch na vsetko hovorili, ze sa neda a podobne...my sme im rovno pred oci dali vytlacky zo zakonov a vsetky potrebne papiere a mohli si co chcu..ono niekedy sa im len nechce...a niekedy ani nevedia..niekedy ti budu tvrdit ze je to podvod, ale ono to nie je podvod, skor "diera v zakonoch" a to nie je nas problem...ved sam Mihal ma blogy kde tieto veci radi vyuzivat...takze je to len o tom vyuzit to co nam stat ponuka...a viete, ked stat nevie mladym rodinam inak pomoct, tak sa to moze aj takto...a hlavne, ze spoluobcanov co poznaju vsetky zakony ako dojst k peniazom zo socialky neriesi nik..tych tie tetusky domov neposlu....ale obycajnych ludi, co pracuju, odvadzaju odvody , platia poistenie a chcu aspon par mesiacov materskej budu zastrasovat -- a pritom, ked tak vezmete, tak ak zena nadalej pracuje pocas poberania materskeho, tak zas len odvadza statu dane a odvody! Dalej prispieva do statneho rozpoctu......cele chore
@juliette173
@m.i.r.i hovoríš mi z duše..presne toto ma štve, že ľudia čo nerobia a nikdy nebudú, tak tých ani nebudú kontrolovať, lebo "oni sú takí". Ale my, čo sme obaja robili, mm nikdy nebol ani len PN alebo nezamestnaný, tak on je zlý, lebo to chce zneužívať túto dieru v zákone- inak aj ja som tomu tak hovorila, ale potom si po dlhšom študovaní uvedomila, že to ani len diera nie je, pretože ako rodičovi musia dať možnosť vyčerpať niečo zo svojich odvodov, pričom je X pravidiel, ktoré treba spĺňať a ked tie spĺňa, tak si môžu trhnúť 😝
Dávam ti za pravdu v tom,že ked máš v ruke zákony a máš to naštudované (bez toho sa snád ani nedobojuješ), tak sa dá, len ma to štve z princípu, že nie poradia ako si to vybaviť, ale odrádzajú a doslova zastrašujú, aby si to nerobila. Mňa už druhýkrát neodbijú, ale verím, že mnohých áno 🙄 Akurát konkrétne pri tejto veci ti musí vyjsť v ústrety aj zamestnávateľ- teda musí mať ochotu ti umožniť pracovať popri materskej a dať takú a takú zmluvu..čo bol aj u nás spočiatku problém, mesiac sme zabili tým, že sme ich cez zákony presviedčali, že to je legálne, lebo nikto o tom nepočul ešte a báli sa, aby niečo neporušili..a potom ked si to už cez právnika dali potvrdiť, tak prišla sociálka s tým, že oni dávajú okamžite podnet pre Inšpektorát práce, aby prešetrovali zamestnávateľa, prečo dali otcovu inú zmluvu a presne vtedy, ked ide na MD 🙄 ..a to zase ktorý zamestnávateľ má rád takéto kontroly, že? 🙄
@majocka04
http://www.socpoist.sk/materske/1293s
myslim ze povinne je to 6t od porodu zo zdravotných dovodov