Nástup oboch rodičov na materskú

15. apr 2023

Ahojte mamicky. 25.4 by som mala nastupit na matersku. K 24.4 si mam zrusit rodicovsky prispevok? A ak nahodou narok na matersku mat nebudem( mala by som mat, platila som si DNP ale clovek nikdy nevie) mozem poziadat o rodicovsky opat?
A teda ak nastupim na matersku, s cim pocitam, moze tiez od 25.4 nastupit otec na matersku so starsim(1r)? Teda by sme poberali 2x matersku( je zivnotnik). Dakujem pekne

9lf9
15. apr 2023

Ano subeh 2 materskych je mozny. Ak by si ty narok na MD nemala a chcela by si ist spat na RP, tak mazem nemoze ist na MD nakolko subeh RP a MD nie je mozny.

sasenocenuska
17. apr 2023

@9lf9 mozem sa spytat, preco subeh RP a MD nie je mozny?
Pokial tomu spravne rozumiem jedna sa tu o DVE deti. Akonahle ukonci autorka RP na rocne (starsie) dieta a zacne poberat MD na buduceho mladsieho potomka, tak si na starsie dieta moze narokovat otec MD (len tych 38 tyzdnov tusim, potom uz len RP). Cize budu subezne poberat MD ale na DVE ROZNE deti. Toto by podla mna malo byt v poriadku. 😉
Pokial viem, zo zakona nie je mozne poberat prispevok na TO ISTE dieta dvoma rodicmi. Napriklad, ze by si aj mama aj otec uplatnovali MD na mladsie. Co vsak nie je tento pripad.

lilinka88
18. apr 2023

@sasenocenuska je možný súbeh materského na dve rôzne deti, čiže matka na mladšie a otec na staršie. Ale nie je možný súbeh materského a rodičovského príspevku. Pri posúdení nároku na materské otca sa skúma,či matka nepoberá RR, rovnako keď matka nastupuje na materské, musí požiadať o odňatie RP

natalienka12
18. apr 2023

@sasenocenuska Materske na dve deti mozu rodicia poberat, je to davka nemocenskeho poistenia, teda ma na nu narok iba ten a v takej vyske, v akej si platil poistne. Preto to mozne je. Subeh materskeho a rodicovskeho prispevku mozny nie je. Rodicovsky prispevok ke statna socialna davka. Preto.

sasenocenuska
19. apr 2023

@lilinka88 a @natalienka12 no ved si myslim, ze to tvrdim svojou reakciou tiez (suhlasim). Mne prisla odpoved od @9lf9 nepresna a zmatocna s tym subehom. Autorka nie som 🙂
Uz sa mi stalo, ze kamosku na urade teti prehovorili, ze to mozne nie je… EHM.

lilinka88
19. apr 2023

@sasenocenuska čo že nie je možné?
Súbeh dvoch materských na rôzne deti možné je, súbeh materského na jedno dieťa a RP na iné dieťa možný nie je

9lf9
19. apr 2023

@sasenocenuska co je na mojej odpovedi nepresne a zmatocne? Pisala som ze subeh dvoch materskych mozny je. Autorka.dlej uviedla.ci v pripade ze jej narok na MD nevznikne moze ist spat na RP co samozrejme moze ale tym padom nemoze ist v tomto pripad eotec s druhym dietatom na Md, co je tam nejasne?

sasenocenuska
20. apr 2023

@9lf9 mne bolo nepresne to s tym mazanim a subehom MD a RP co nie je mozne (ci to myslite naraz poberat na jedno dieta alebo na kazde zvlast). Preto som sa radsej spytala.
Ja som si inak tiez myslela, ze jeden rodic na materskej na jedno dieta a jeden rodic na rodicovskej na druhej dieta moze byt. Nakolko kazdy rodic dostane len jeden typ davky (MD/RP) od statu na jedno dieta.
Takze uz som mudrejsia aj ja 😉