Ahoj, mamičky. Mám jednu otázku, no neviem sa dopátrať odpovede. Som nezamestnaná, evidovaná na UPSVaR, od začiatku tehotenstva na PN. V 32.tt ma mala moja gyn. vypísať na MD, ale nestihla, lebo som skončila v nemocnici a som tu už tretí týždeň. Potrebujem ukončiť PN, to mi vybaví manžel, aby som mohla na MD nastúpiť, ibaže neviem, či mi môžu tie papiere potvrdiť spätne. Teda teraz som už v 34. tt, môže mi lekárka ukončiť PN povedzme k 10.9. a gyn. vypísať odvtedy MD? Nebudú mať na UPSVR s tým problém, keď im to príde s 2j týždňovým oneskorením? Ďakujem!
O ukončení PN rozhoduje lekár, podľa zdravotného stavu. Nevidím dôvod, aby ti ukončili PN spätne!!! Okrem toho, na ÚP máš 6 týždňov pred a 6 týždňov po pôrode akoby ochrannú lehotu.. nie si disponibilná a si ospravedlnená z kontaktov na ÚP. Ukončenie PN by sa na ÚP malo doručiť dňom práceschopnosti. Takže ak si v nemocnici, si stále práceneschopná a na materskú nastúpiš po ukončení PN. To zájdeš s formulárom ( žiadosť o materské) od lekára na pobočku soc. poisťovne. Ak ti nevznikne nárok, tak si potom uplatníš nárok na rodičovský príspevok odo dňa narodenia dieťatka.
@jamajkafresh poberáš nemocenské?
@gapa
@zuzadula
@karolinka2010 asi sme sa nepochopili, som nezamestnaná a nepozerám vôbec nič. Na materskú nárok nemám, takže aj tak budem pozerať len rodičovský. Na moju otázku už odpoveď poznám, len mi, prosím, poraďte, tie papiere mám poslať tym pádom na UPSVR, nie na SP, keďže odtiaľ nič nedostávam, však? Ďakujem 🙂
*nepoberám, budem poberať len RP.
@jamajkafresh Žiadosť o MD, ktorú ti vypíše lekár musíš zaniesť na SP, kde ti vystavia potvrdenie, že nemáš nárok na MD a až na základe tohto dokladu môžeš žiadať o RP po narodení dieťaťa-na UPSVaR tento doklad potrebujú.
@evittam len som hospitalizovaná, nestačí to tam poslať? A od našej pobočky SP bývame 250 km, tak je to komplikované trochu.
Či tým pádom to stačí všetko vybaviť až po narodení?
@jamajkafresh To že nepoberáš nemocenské nie je dôležité. Si vypísaná na PN a PN musí ukončiť Dr. Zároveň ťa musí vypísať na materskú a vypísať ti žiadanku o materské,s ktorou pôjdeš na SP. Na SP dostaneš potvrdenie, že nemáš nárok na materské a stým pôjdeš po narodení dieťaťa na ÚP požiadať o RP. A ukončenie PN treba doložiť na ÚP .. malo by to byť dňom práceschopnosti.. zároveň ti ako uchádzačke stanovia termín do 6 týždňov po narodení dieťatka, do ktorého treba doložiť rodný list a vyradiť sa. Takže všetko nevybavíš po narodení.
@jamajkafresh Takže tak ako ti napísala
@zuzadula No a myslím, že to môžeš poslať aj poštou. Len poriadne vypísané. Aby si potom nemala zbytočné problémy.
@jamajkafresh preco by si musela ukoncit pn a nastupit na matersku,ak si pn,spatne? Prepac ak nerozumiem spravne otazke. Ale tak ak si v nemocke,pn pokracuj,a na matersku nastupis po pn. Ja som bola cele tehu pn,a kedze som predcasne porodila,materska mi zacala plynut dnom porodu,ak si dobre pamatam. Nechcem ti zle poradit,ale opytaj sa v nemocke lekara,alebo zavolaj upsvar