Nástup na rodičovský hneď po pôrode

dzukeles
18. jún 2017

Ahojte zienky,

neviete mi prosim poradit? Po ukonceni VS som sa vydala a otehotnela a do prace som uz nesla. Nie som ani evidovana na urade prace. Platim si mesacne odvody do zdravotnej poistovne a tym padom som dobrovolne nezamestnana.

Viem, ze na matersku narok nemam, no mam narok na rodicovsky prispevok? Ako a kde si to mam ist vybavovat? Myslim, ze to mozem zacat riesit az po porode, skor mi nepride... Mate niektora podobny pripad a vedeli by ste mi poradit, kde zacat? 🙂

Dakujem pekne!

jana_eyre
18. jún 2017

Kazdy kto ma dieta do 3r ma narok na rodicovsky prispevok.. Postup je taky, ze zajdes do socialnej poistovne, kde zaziadas o potvrdenie, ze nemas narok na matersku a to zanesies na prislusny urad prace, kde vypises ziadost a rodicovsky ti nasledne bude vyplacany..

evittam
18. jún 2017

@dzukeles Odo dňa narodenia dieťaťa máš nárok na rodičovský príspevok a rodinné prídavky. Najskôr potrebuješ potvrdenie od SP, že nemáš nárok na MD. Po vybavení rodného listu treba ísť na UPSVaR a doniesť tieto žiadosti a pár kópii RL:
- žiadosť o rodičovský príspevok + kópia RL+kópia potvrdenia od SP, že nemáš nárok na MD + tvoj OP,
- žiadosť o rodinné prídavky,
- po dožití dieťaťa 28 dní môžeš požiadať o príspevok pri narodení dieťaťa - môžeš to všetko vybavovať aj naraz - ak teda ti nejak nebudú mesiac-dva chýbať peniaze za rodičovský a rodinné prídavky - všetko ti to doplatia. K žiadosti o príspevok pri narodení dieťaťa potrebuješ potvrdenie od pediatra, že má dieťa riadnu starostlivosť (niekde pýtajú aj kópiu zmluvy s pediatrom), potvrdenie od tvojho gynekológa, že si riadne navštevovala poradne.Tlačivá stiahneš na stránke UPSVaR.
http://www.upsvar.sk/vzory-ziadosti/vzory-ziado...

dzukeles
autor
18. jún 2017

Baby, dakujem vam pekne! 🙂