Nástup na materskú z PN

ci
5. okt 2021

Prosím má tu niekto skúsenosť nástupu na materskú z pn? Či vlastne je tá možnosť že ju schvália,keďže nestíham reťazovy pôrod. RD mi končí 26 februára,27 by som nastúpila na PN a termín pôrodu mám cca začiatkom júna. Je tam možnosť poberať potom materskú na druhé dieťa?

ivkazba
5. okt 2021

@ci pracovný pomer ti stále trvá? Ak áno, máš nárok na materské.

ci
autor
5. okt 2021

@ivkazba áno, trvá. Len stále neviem jak to chodí keď není reťazovy. Takže keď po skončení RD nastúpim na PN,budem mať teda nárok na materskú dobre chápem? A výšku materskej to asi ovplyvní nebude ako pri prvej však?

papillon_noir
5. okt 2021

Materska by sa ti mala počítať z predpokladaného vymeriavaceho zakladu

ikonica
5. okt 2021

Tak ako PN aj MD sa bude ratat z predpokladaneho vymeriavacieho zakladu, ktory poskytne tvoja mzdova uctovnicka na vyziadanie socialky

lenka095
5. okt 2021

@ikonica správne chápem?
- takze keď sa nestíha porodiť do 3 rokov predchádzajúceho dieťaťa nejde o reťazový porod (čo by zabezpečilo rovnaku, pripadne vyššiu novú materskú). A tým pádom výška materskej môže by aj nižšia… ale keď moja pozícia má fixny mesačný plat (je to bez príplatkov…) zarábala by som rovnako ako pred nástupom na prvú materskú tak by aj tato ďalšia materská mala byt rovnaká?
- A ešte stačí ukončiť rodicak 3. rokom dieťaťa a môžem ísť hneď na PN? Netreba odrobiť deň (pripadne vziať si dovolenku aspoň na 1 deň?)
Samozrejme pracovný pomer trvá. Ďakujem

ikonica
5. okt 2021

@lenka095 ano.. ak je medzi RD novou MD co i len jeden den "niecoho ineho"(cerpanie dovolenky, PN, vykon prace) uz sa nejedna o retazovy porod...

Nova MD moze byt aj nizsia, uz tam nie je to pravidlo ako pri retazovom porode, ze nesmie byt nizsia ako predosla... Zavisi aky predpokladany VZ ti v praci daju...

Nie som si ista ale odpovedou na poslednu otazku... Neviem, ci nie je nutne obnovit nemocenske poistenie aspon na jeden den (nastupit do prace ci vycerpat den dovolenky a potom ist na pn... Viem ze po MD je nejaka ochranna lehota, pocas ktorej sa da nastupit na PN este pred cerpanim RD... No nie som si ista ako je to po RD ..