Nástup na materskú z maródky - spätné vypísanie

jarejsn
11. aug 2016

Doktor ide na dovolenku a pride 5.9. na matersku mam nastupit 30.8. z PN. Povedal mi ze ma potom vypise spätne. A ak mi pride kontrola 31.8. alebo zaciatkom septembrsa ako sa preukazem ze som na materskej 🙈🙉🙊 A aky doklad mam dat zamestnavatelovi? viete mi prosim poradit?

bobolok
11. aug 2016

@jarejsn ahoj...ano lekar Ta moze vypísať spätne a to 7 dni...ale pokial nemas doklad o ukonceni Pn,tak stale Ti trva

jarejsn
autor
11. aug 2016

@bobolok no ten doklad nebudem mat 😠 sakra a nevies aky doklad mam dat do prace ked nic nebudem mat? Nejak sa to komplikuje....

nikabacova
11. aug 2016

@jarejsn ja nastupujem tiez na matersku z PN, 15.8 mam nastup a pn mi ma koncit 14.8 co je nedela lekar tiez je teraz na dovolenke tak som isla minuly tyzden za sestrickou ze 15.8 uz mam papier na matersku nech mi ukonci pn na toho 14.8 a nebol to problem. Ona si nechala zelene tlacivo a mne na cierne doplnila ze som praceschopna 15.8 cize pn ukoncena 14.8 dala peciatku podpisala a to bolo vsetko. Odniesla som vcera do prace a vsetko ok.

jarejsn
autor
11. aug 2016

@nikabacova a ten papier na matersku mas od koho 😨 Ja som z toho talian ...

nikabacova
11. aug 2016

@jarejsn to mi dala sestricka pred 2 tyzdnami na poslednej poradni ale do prace som to dala az vcera s tlacivom na pn

bobolok
11. aug 2016

@jarejsn no on by Ti mal ukoncit Pn na ciernom tlacive a odnesies ho do prace.A mozes sa s nim dohodnut,aby Ti ukocil Pn pred dovolenkou

nikabacova
11. aug 2016

@jarejsn treba skusit ist za lekarom alebo sestrickou a popytat sa alebo zavolat co je vo veci 🙂 mne tiez preto dal skor papier na matersku ze tu nebude a ze poslednu poradnu mi dal az 24.8 a nastup na matersku mi vysiel 15.8

gapa
11. aug 2016

@jarejsn mne tiež dával tuším aj mesiac skôr, no to bolo dávno. Zamestnávatela si mala mesiac vpredstihu oboznámiť, kedy nastupuješ na MD (aj ked to asi nik nerobí, aspon v predstihu by malo byť). Ak nebudeš mať doklad o tom, tak by som aspon napísala zamestnávatelovi popredu, prečo to neprinesieš pred nástupom na MD. Mzdárka má totiž povinnosť oznámiť tieto zmeny do 8dní, čo nie je dobré potom na poslednú chvílu a dobré jej to oznámiť, aby vedela, ak napr. ona bude mať dovolenku a podobne, t.j. hlavne komunikovať so zamestnávatelom a mzdárkou-personalistkou. Ale sa čudujem, že ti to nedá popredu, hlavne žiadosť o materské.

petramamka
2. sep 2016

Ahoj som na rodičovskom a som tehotná, práve mi skončila pracovná zmluva k 31.8.2016 v školstve kde som odrobila dva škôl.roky teda viac ako 270 dní. Momentalne som na PN od gynekológa budem mať nárok na MD termín pôrodu mám 2.1.2017.
Ponúkajú mi druhú prácu v inej škole ale na dohodu, keby som to zobrala mala by som nárok na MD?Či radšej ostať na PN až do pôrodu?
Ďakujem za odpoveď

evittam
2. sep 2016

@petramamka Si v ochrannej lehote, čiže ak nechceš ísť už pracovať nemusíš, zostaň na PN do nástupu na MD a potom rovno na MD, budeš mať na ňu normálne nárok.

gapa
2. sep 2016

@petramamka píšeš, že si na rodičovskom a že si na pn. Myslíš tým, že poberáš rodičovský príspevok, ale v práci si pracovala, nečerpala rodičovskú ale pracovala a išla na PN, tak???? Je totiž podstatné kedy ti skončilo nem.poistenie (či v čase tohotenstva) a nie kedy skončil prac.pomer. Ak by si čerpala rodič.dovolenku, bolo by to totiž o inom, nárok by vzniknúť nemusel. Takže ale predpokladám posledný prac.pomer trval od 1.9.2014 do 31.8.2016 a v r.2015 si pracovala?

evittam
2. sep 2016

@gapa Vidíš, to mi nejak "ušlo" že je ešte na RD.....