Ahojte maminy, chcela by som sa opýtať, či náhodou neviete, ako je to s nástupom na materskú dovolenku, ak čakáte dvojičky... Niekde som čítala, že v prípade dvojčiat je nástup na MD 12 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu, teraz to nikde neviem nájsť, všade je len tých 6 týždňov, resp. 8. Díky za pomoc
díky baby
@kofina333
nezabudni po pôrode oznámiť na soc.poistovnu rodné čísla oboch detí - dvojičiek, na oddelenie nem.dávok. Odporúčam napísať list v znení približne "Oznámenie rod.čísel mojich dvoch detí-dvojičiek, ktroé sa narodili xx.xx.xx k poberaniu materského + priložiť kopie oboch RL a dať si opečiatkovať kopiu listu, že ste to oznámili. Na základe toho oznámenia máte nárok na poberanie materské nie obvyklých 34týž. ale 43týždnov. (neviem, možno aj to by sa mohlo v liste spomenúť, že kvôli dlhšiemu poberaniu materského) Tú pečiatku by som si žiadala aby som mala dôkaz, bo tu už jedna mamička takto prišla o dlhšie poberanie materského z dôvodu, že to nemohla preukázať a na SP jej tvrdili, že stačí jeden RL. Ale to nie je pravda, jeden RL vraj stačí na prihlásenie sa ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov aby ste bola dôch.poistená štátom, ale nestačí k žiadosti o materské, kde treba dokázať, že sa narodili dvojičky.
@kofina333 je to ako pri monotehotenstve, cize zo zakona je to 6 tyzdnov pred planovanym porodom. ja som sa vypytala 8 tyzdnov pred..lekar s tym nemal problem, dvojickarky tak vacsinou chodievaju. ak chces ist este skor, musis ist na PNku.