Zdravim baby. Momentalne som na rodicovskej dovolenke do novembra 2015. Ale... V lete by som mala rodit, takze mam v praci narok na matersku dovolenku!? Pracujem v statnej sprave a sa mi teda zda, ze pokial to stihnem do 3rokov dietata, tak by mi matersku mali platit. Ci sa mylim? Syn bude mat vtedy 2,5roka. A ked teda mi daju matersku, tak rodicovsku musim zrejme zrusit na urade!? A potrebujem k tomu nejake papiere z roboty? A mam narok popri tej jednej materskej na nejaky bonus z uradu na to druhe starsie dieta okrem tych 23€ rodinne pridavky? Lebo muz niekde cital, ze niekolko mesiacov mozem dostavat nejakych 50€, ale nevedel mi o tom viac povedat. Mate niektora podobnu skusenost?
@adula12 pokial tvoj PP trva, tak budes mat narok na materske, ale tym padom si potom treba odhlasit rodicovsky prispevok
po porode mas narok na rodinne pridavky + 6 tyzdnov mozes poberat prispevok na starostlivost 41,10 E, lebo budes mat 2 deti do 3 rokov, ten prispevok sa rata od narodenia druheho dietata, 6 tyzdnov, treba si to vyratat, mas narok za kazdy mesiac, do ktoreho zasiahne tych 6 tyzdnov, napr. ja dostanem za 3 mesiace, lebo som porodila v novembri a 6 tyzdnov mi vyslo do 2.1.
@bonaqa2013 dik
@liz_lemon ja mam termin zaciatok augusta, takze mne to vyjde asi len august, september. a to ma kazdy narok, ci len ti co su v nudzi alebo tak? dakujem za radu inak. a aj tie porodne peniaze sa este dostavaju pri druhom, vsak? to kocikove 600 + nejakych 160 tam bolo. ci to sa tyka len pri prvom dietati? a ten 6tyzdnovy prispevok si asi musim pytat osobne na urade, ze?
@adula12 narok ma kazdy, je na to aj ziadost http://www.upsvar.sk/buxus/docs/urady/PD/SSD/zi...
a tu mas o tom info http://www.upsvar.sk/pd/urad-prace-socialnych-v...
a ten prispevok pri narodeni, je na prve tri deti, cca 830 E
ja som tiež na RD a nastupujem na MD, musím ísť odhlásiť RD alebo stačí dať vedieť zamestnávateľovi, vďaka. 🙂
@liz_lemon
@adula12
presnejšie ten príspevok na starostlivost o dieťa (staršie) čo píšeš 6týž., nepoberá sa 6týž, ale máš nárok od mesiaca, kedy už nepoberáš RP, do mesiaca, kedy dosiahne novonarodené dieťa 6týž., tj. záleží aj od dátumov, môže to byť 2mesiace, ale aj 4.
Ak dajmetomu nástup na md je koncom januára, tj. naposledy za január je nárok na RP, porodíš v marci, tak podla toho, kedy má dieťa 6týž, či v apríly alebo príp. maji, môže poberať aj 4mesiace (február až máj). Ak nastane pôrod bližšie po nástupe na md, tak to je menej.
V zákone nie je uvedené, že nárok vzniká od narodenia dieťaťa (druhého) ale to, že nemôžeš poberať popri poberaní rodič.príspevku a nepoberá sa na novonarodené dieťa, na ktoré poberáš materské. A samozrejme najviac do mesiaca, v ktorom staršie dieťa dovrši 3 roky (resp.6rokov, ak ide o dieťa s dlhod. nepriazn.zdr. stavom)
Rodila som tiež s odstupom 2,5 roka. A z RD som išla na MD. ak by si mala deti do 2 rokov, tak by si dostávala nejaké e navyše. ja som potom ešte raz išla z RD na MD po 18 mesiacoch, a to som dostávala zopár e kým tá staršia dcéra nedosiahla 2 roky. Takže dostaneš materskú, rodinné prídavky na 2 deti a to je všetko - v tvojom prípade.