Nástup na materskú počas rodičovskej

nikina17
8. júl 2013

Ahojte baby, som momentalne s 2,5rocnou dcerkou na RD. Cakam druhe babatko, predpokladany termin porodu mam 22.9.2013. Predbezny datum nastupu na MD mam v tehotenskej knizke vyznaceny na 11.8.2013. Zatial som este potvrdenie od gynekologa nedostala. Najblizsiu poradnu, kde mi bude urceny aj nastup na MD mam 17.7. staci ak poslem ten papier o nastupe na MD svojmu zamestnavatelovi po tomto datume ako bude poradna alebo som povinna ho informovat pisomne o nastupe na MD este skor, aby vedel o nastupe na MD aspon mesiac dopredu???? Vsade citam, ze je potrebne informovat zamestnavatela minimalne ,mesiac doredu, ale mna caka poradna az 17.7. a prebezny datum nastupu na MD je 11.8. Neviete mi poraodit ako mam postupovat? Poslat pisomne oznamenie zamestnavatelovi aj ked este namam potrvrdenie od doktora?

xlucia
8. júl 2013

@nikina17 ty nemusis mat potvrdenie, zamestnavatela informuj tak, ze prefotis prvu strahu tehu knizky, tam je aj datum porodu...
plus bude treba informovat aj urad praca a soc. veci ze predcasne ukoncujes rodicak

nikina17
autor
8. júl 2013

@xlucia Dakujem a potom mam posielat zamestnavatelovi aj ten papier od gynekologa co mi vystavi ohladom nastupu na MD? Lebo viem, ze to sa potom posiela aj do SP a ked je potvrdenie zo soc. poistovne tak potom sa vraj zase nahlasuje na UPSVaR, ze budes dostavat MD a treba zrusit RP. Teda ak som to spravne pochopila z niektorych clankov.

peta_k
8. júl 2013

ja som dala papier od gyn. zamestnavatelovi, oni mi volali do soc. poistovne, ale navyse treba zrusit rodickovsky prispevok na urade prace, soc.veci a rodiny

gapa
8. júl 2013

@nikina17
žiadost o materské daj zamestnávatelovi, lebo je to tvoj doklad o nároku na čerpanie md u zamestnávatela. On to postúpi soc.poistovni.

nikina17
autor
8. júl 2013

@gapa a ta ziadost o materske to je nejake specialne tlacivo alebo to mam len napisat, ze ziadam o materske. Dakujem

nikina17
autor
8. júl 2013

@peta_k a mozem sa opytat ci si davala ten papier mesiac pred nastupom na MD? Lebo ja ten papier budem mat az 17.7. pri najblizsej poradni a datum nastupu mam vypocitany na 11.8. ci to bude stacit poslat v tomto termine.

peta_k
8. júl 2013

ja som to odovzdala hneď ako mi to vypísal dr., ale asi to bolo zhruba mesiac pred nástupom na md

gapa
8. júl 2013

@nikina17
to je ten papier, čo ti dá lekar gynekolog a uvedie na nom, kedy máš očakávaný dátum pôrodu.

ono podla mna záleží od firmy a vzťahov. Ak nie sú velmi dobré resp. človek nikdy nevie, tak radšej to napísať a podať mesiac popredu, ako vyžaduje zákon. Nikede to predbežne stačí poslať mailom to oznámenie teramínu nástupu na md (teraz mi známa tak hovorila, že má také inštrukcie od mzdárky) a potom dá tú žiadost o materské.

nikina17
autor
8. júl 2013

@gapa tak dakujem, asi to spravim tak, ze len napisem pisomne oznamenie o nastupe na MD, a dam tam, ze predbezny nastup na MD je 11.8. a hned ako budem mat ten papier od gynekologa tak poslem aj ten. Dakujem,zistujem, aby som potom zas nemala nejaky problemy, lebo clovek nikdy nevie. A o ten vypocet materskeho musim poziadat ci staci len oznamit,ze nastupujem na MD a oni mi to automaticky vyrataju? Dakujem a prepac, ak otravujem, len by som to mala rada na poriadku 😀

gapa
8. júl 2013

@nikina17
aký výpočet myslíš? uplatnennie nárok na materské v sp? to zamestnávatel odovzdá žiadsot potom na sociálku aj s potvrdením, ak si ho vyžiadajú (ak si reťazový pôrod, tak treba dať pravdep. vym.základ, ak si predchádzajúci kal. rok mala len dni Rd)

nikina17
autor
8. júl 2013

@gapa ano, myslim ohladne retazoveho porodu lebo dcerka ma teraz 2,5 roka a ja budem mat druhy porod este pred dovrsenim jej 3 rokov a tam sa vraj ma poziadat o nejaky vypocet mzdy, aby mi mohli vyratat matersku. Robi ho vraj mzdarka tak neviem ci sa ma on poziadat samostatne alebo staci oznamit nastup na MD a oni automaticky vyrataju aj toto. Som z toho k.o. vobec sa v tom nevyznam

gapa
8. júl 2013

@nikina17 spýtaj sa mzdárky, aký ti uvedie v potvrdení pre soc.poistovnu pravdepodobný vym.základ, z ktorého by sa odviedlo nem.poistenie za mesiac nástupu na md. Mala by uviesť minimálne tvoju hrubú mzdu podla platnej prac.zmluvy/plat. výmeru. Ak uvedie napr. 600eur, tak materské na 1kalend. den bude 65% z 600:30 (vždy sa delí suma, čo uvedie číslom 30). Potom podla počtu dní v mesiaci bude materské vyplácané mesiac pozadu, tj. za november v decembri ...

miku1
8. júl 2013

@nikina17 Ja som mala nástup na MD po rodičáku 2.4.2013, v ten deň mi dala sestrička papier do práce na potvrdenie pre sociálnu poisťovňu. Zamestnávateľa som o nástupe na MD informovala len ústne, nakoľko u nás sú veľmi dobré pracovné vzťahy. Čo sa týka podkladov na výpočet materskej, tak do tlačiva písala mzdárka poslednú mzdu, ktorú som dostala pred nástupom na prvú MD. Tak je to uvedené aj v zákone, čo sme pozerali. Z tejto sumy ti potom bude sociálna poisťovňa vyrátavať novú materskú dávku.

miku1
8. júl 2013

@nikina17 Výňatok z článku ohľadom výpočtu materskej dávky pri reťazovom pôrode:
Vymeriavací základ bude posledná hrubá mzda zamestnankyne pred nástupom na prvú materskú dovolenku. Povedzme, že posledná hrubá mzda bola vo výške 600 eur. Potom pravdepodobný denný vymeriavací základ bude jedna tridsatina zo 600 eur, čiže 20 eur. Materské sa vypočíta ako 65 % z pravdepodobného vymeriavacieho základu, v tomto prípade zo sumy 20 eur, a teda suma materského na deň bude 13 eur.

nikina17
autor
9. júl 2013

@gapa
@miku1 dakujem pekne za odpovede 🙂

nikuska265
15. aug 2013

@miku1 Ahoj, prosím ťa, to znamená, že ak na MD nastupujem počas RD, tak v podstate MD pri druhom dieťatku bude taká istá ako pri prvej MD? ďakujem

sharlotta
15. aug 2013

A nie je to tak,ze zamestnavatel pre poistovnu potvrdi vysku predpokladaneho prijmu,ktory by som mala,keby som pracovala?

miku1
15. aug 2013

@nikuska265 Materská pri druhom bábätku sa ti bude rátať z poslednej mzdy, ktorú si zarobila, keď si ešte pracovala. Je to presne stanovené zákonom. To ti pre poisťovňu potvrdí tvoj zamestnávateľ.

sara2515
5. máj 2014

baby neviete mi poradit,nastupujem na MD 26.6.2014 momentalne poberam RP (dcera ma 2roky a3mes) pred prvym pôrodom som bola zivnostnicka a platila som si odvody aj DNP.Budem mat narok na matersku ci len na RP?Dakujem za odpoved.
😉

dena1973
5. máj 2014

@sara2515 Ak si momentálne nemocensky poistená a za posledné dva roky pred pôrodom máš nemocenské poistenie aspoň 270 dní, tak nárok na materské ti vznikne. Inak iba RP.