Nástup na materskú neskôr ako 6 týždňov

zreni66
8. júl 2021

Ahojte . Prosím neviete mi niekto poradiť .. nástup na MD by som mala mat už teraz v july (6 týždňov pred tp) avšak potrebujem kvôli hypotéke ešte pekne chodit do prace až do konca júla . To znamená že nástup na MD by mi vychádzal na 4 týždne pred termínom pôrodu . Dá sa to vôbec (bude to takto lekárka chcieť urobiť že má nevypise tých 6 ale len 4 tyzdne ? Pripadne poškodim si nejak veľmi alebo ???)

zuzanockamt
8. júl 2021

@zreni66 áno, dá sa, prídeš len o tie 2 týždne MD

sirka9
8. júl 2021

jediné čím si poškodíš je, že prídeš o peniaze za ten čas čo nastúpiš neskôr, lebo nepredĺži sa ti materska o to po porode.

janka_266
8. júl 2021

@zreni66 prídete o 6 týždňov materskej, nie len o tie 2, čo chcete ísť neskôr

nina19833
8. júl 2021

To sa ti natoľko finančne oplatí? Veď sú to len dva týždne. Tá materská sa potom nepresúva na čas po pôrode.

majusqa77
8. júl 2021

@janka_266 to nieje pravda

da sa to. uplne idealne je ale, aby lekarka posunula TP tak, aby vysiel nastup 6tyzdnov pred TP.

inak je to riziko v pripade predcasneho porodu napriklad - kedze narok tam je potom 28 tyzdnov po porode.
viac info najdes napriklad tu: https://najmama.aktuality.sk/clanok/303600/da-s...

gagik
8. júl 2021

@majusqa77 tak ale posuvat termin porodu lekarom dva tyzdne hore/dole….ved to su vazne veci, nahodou sa nieco skomplikuje a pre dr.to moze mat aj trestnopravnu dohru…

ajka0207
8. júl 2021

@zreni66 a prečo kvôli hypotéke? Potrebuješ mat odrobenu nejakú dobu aby si mohla žiadať o hypo?

janka_266
8. júl 2021

@majusqa77 no podľa stránky sociálnej poisťovni je, a ona nespomína posúvanie termínu pôrodu, to je zas niečo iné

majusqa77
8. júl 2021

@janka_266 ale nepride o 6t davky. Akurat je davka potom 28 tyzdnov od porodu plus cas medzi nastupom na md a porodom (co moze byt aj 0 dni, ale aj 6 tyzdnov)

zreni66
autor
8. júl 2021

@ajka0207 musím mat mesiac predtým kedy budem žiadať o hypo komplet cely odpracovaný .. nakoľko som musela byt máj,jún na PN,môžem len teraz :/

zreni66
autor
8. júl 2021

@majusqa77 zial toho sa obávam žeby to kvôli mne lekarka urobila,lebo mám takú lekárku že dovi(zrejme caka niečo do vrecka- ale bojím sa to skusit 😄)

proximaa
8. júl 2021

@zreni66 budes mat o dva tyzdne kratsiu matersku, zase tak vela sa nestane. Posuvat datum porodu? A ked pojdes rodit, tak budes vysvetlovat kazdemu, ze to nie je predcasniatko, to je kvoli hypoteke?

sirka9
8. júl 2021

@zreni66 vôbec by som neriešila posúvanie pôrodu. veď fyziologicky môžeš rodiť v 37-42 týždni úplne v pohode a bez problémov. vždy je to len predpokladaný dátum. proste prídeš o dva týždne materskej. nič viac, nič menej.

lilinka88
8. júl 2021

Môžeš nastúpiť aj neskôr ako 6 týždňov,ale v tom prípade budeš mať materskú len 28 týždňov od nástupu. A pokiaľ poberala tehotenské, s termínom pôrodu by som nerobila nič, keďže v tehotenskom je tiež a hneď to uvidia na SP,že je zrazu iný, len si tým narobis problémy

janka_266
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majusqa77
8. júl 2021

@lilinka88 nie od nastupu, ale od porodu 28tyzdnov