Nástup na materskú dovolenku z DNP

iritka
1. feb 2021

Dnešným dňom sa chcem prihlásiť na platenie DNP a DDP. Termín nástupu na materskú mám 3.2. (8týždňov pred termínom) alebo 17.2. (6 týždňov pred termínom). Papier na materské mi dá gynekológ asi teraz 4.2. na poradni.
Ak by mi z akéhokoľvek dôvodu materské neuznali (som nezamestnaná, ale 270 dní spĺňam), začína mi materská dovlenka a teda oslobodenie od platenia poistného aj tak v týchto termínoch, alebo pri neuznaní nároku na materské začína vlastne rodičovská dovolenka od narodenia dieťaťa a budem platiť poistné do pôrodu? Ďakujem.

juliatriscova
1. feb 2021

@iritka si v ochrannej lehote, že spĺňaš 270 dní?

iritka
autor
1. feb 2021

@juliatriscova niesom v ochrannej lehote ale minulý rok som ukončila vo februári PP po rodičaku s tým že som vyčerpala dva dni dovolenky aby sa mi obnovilo poistenie a zaratala sa mi táto doba do 270 dní.

juliatriscova
1. feb 2021

@iritka DNP trvá menej ako 26 týždňov, takže ti budú rátať z minima...........

iritka
autor
1. feb 2021

@juliatriscova to viem, ide mi len o to aby mi vysiel narok na matersku a mala som ten vyssi rodicak. uz som si to bola na socialku aj zaniest ale teda pani ani nevedela ze pocas materskej by som mala byt od platenia poistneho oslobodena aj ked mi bude trvat, mi povedala ze sa budem musiet prist odhlasit pred nastupom na matersku🙂

juliatriscova
1. feb 2021

@iritka počas materskej sa DNP neplatí.......nie je potrebné rušiť...

juliatriscova
1. feb 2021

@iritka pani zo sociálnej by si mala preštudovať zákony, ak ich neovláda.......alebo by mala zmeniť prácu..........majú to na svojej stránke.....

iritka
autor
1. feb 2021

@juliatriscova no veď, naschvál som šla osobne aby som sa ešte popytala informácie a bola som prekvapená že vie menej ako ja z internetu.