Nástup na materskú dovolenku a odvody

3. jún 2024

Pekný deň prajem.
Prosím Vás za mesiac nastupujem na MD som normálne zamestnaná na 6-hodinový úväzok. Je nejaká možnosť si pred nástupom na materskú skontrolovať či zamestnávateľ za mna za ten čas všetko platil aby som potom nemala nejaké nedoplatky?
Ďakujem pekne za pomoc

lienka.7
3. jún 2024

Ano, zavoláš si do SP, povedia ti. Alebo si zbbehnes na pobočku a vytlačia ti prehľad.

alenah31
3. jún 2024

Aj keby ich za teba neplatil nic to nemeni na fakte, ze naroky na davky z poisteni v SP mat budes. Pokial tvoja mzda bola odanena a odvode uplatnene - zrazene, problem nemas ty, ale zamestnavatel - tebe ich na mzdovom strhli, on ich neodviedol. Teba riesit ani nebudu.

autor
3. jún 2024

@alenah31 tomu mám rozumieť tak že pokial to mám uvedené na výplatnej páske?

autor
3. jún 2024

@lienka.7 a čo budú k tomu odomna potrebovať? Ďakujem

alenah31
3. jún 2024

firma zasiela mesačné výkazy poisťovniam - ty si zamestnanec - máš príjem zo závislej činnosti - čo sa mzdy a odvodov týka ty povinnosti nemáš žiadne - laicky povedané všetko za teba robí zamestnávateľ. Pokiaľ si ako zamestnanec v SP riadne prihlásený - od teba nebudú vyžadovať nič. Len raz som sa stretla s tým, že od zamestnanca žiadali PZ nakoľko ho zamestnávateľ prihlásil ako zamestnanca inak ako tvrdil zamestnanec - no zamestnanec mal pravdu - dátum začiatku PP mal v PZ 1.7. a zamestnávateľ ho prihlásil od 10.7.

autor
3. jún 2024

@alenah31 rozumiem ďakujem za informácie