Nástup na materskú dovolenku

13. júl 2022

Dnes na poradni som sa gynekológa pýtala na termín môjho nástupu na materskú. Povedal mi, že 6-8tyzdnov pred, že je to na mne, vypíše ma aj 8 týždňov pred. Dátumovo to vychádza bud 29.9. alebo 13.10. Prečítala som viac článkov, aj hľadala v diskusiách tu na MK, ale ja sa z toho neviem vysomarit. Vedela by mi tu niektorá z vás po lopate vysvetliť, čo sa mi viac oplatí? Podľa článkov na nete, niekedy sa oplatí ísť skôr na MD, lebo tam potom vychádza, že v rámci poslednej materskej dostanem aj jeden rodičovský navyše. Ale zároveň prídem o dva týždne výplaty.. Co by ste poradili?

basska_b
13. júl 2022

Uvazujes spravne. Vyrataj si, kedy by ti materska skoncila a zacal rodicak, na stranke soc. poistovne je taka tabulka lehotnik materske. Ak oboje vyjde v tom istom mesiaci min. den pred koncom mesiaca, tak to mas z hladiska jedneho rodicovskeho navyse fakt jedno... a aj leby ti vysiel jeden rodicak navyse, tak za 2 tyzdne vyplaty zarobis asi viac ako 380 eur. Preto sa oplati ist 2 tyzdne skor na matersku zenam, ktore zarabaju pod tych 760 netto mesacne alebo zdravotne su na tom tak, ze chodit do roboty a vydrzat tam je utrpenie a "ani za tie prachy to nestoji"

petamich
13. júl 2022

vychadza ti to podla Lehotnika do 24.5. alebo 7.6. by si poberala - cize v prvom pripade by si do 24.5. poberala matersku a od 25.6. rodicak a dostala by si plny

mne osobne by sa to neoplatilo, kedze mzdu som mala vyssiu ale tak prepocitaj ako pise @basska_b

basska_b
13. júl 2022

*od 25.5. by uz bol rodicak a ten sa nedeli na dni, pripise sa aj za 1 den mesiaca v plnej vyske, ak je narok
Dik za prezistenie, ja som na mobile a musela by som PDF stahovat

autor
13. júl 2022

@basska_b
@petamich ďakujem vám obom 🙂

petamich
13. júl 2022

@basska_b dakujem za opravu 🙂 mesiac mi tam preskocil 🥴