Nástup na materskú dovolenku

2. okt 2021

Dobrý den, rada by som sa poradila s niekym kto bude ochotný mi vysvetlit nástup na materskú 8 az 6 týždňov pred o očakávaným dátumom pôrodu. Ak pôjdem na MD Skorej, cize tých 8 týždňov pred pôrodom budem na MD 28 týždňov. Ak by som vsak sla neskôr, 6 alebo 5 týždňov pred pôrodom, budem mat stále nárok na materskú 28 týždňov? ci uz by som sa tým pádom dobrovolne finančne vzdala tých 2 alebo 3 týždňov materskej kedze som sa rozhodla pre neskorší nástup ? Vďaka každému ochotnemu 🙂

petamich
2. okt 2021

materska sa vyplaca rovnaky pocet tyzdnov bez ohladu na to, ci pojdes 6 alebo 8 tyzdnov, logicky ale ak na nu skor nastupis, skor ti skonci ale o nic neprides

prides iba vtedy ak nastupis menej ako 6 tyzdnov, vtedy je to kratene o pocet tyzdnov, ktore si nastupila neskor - cize ak 5 tyzdnov, tak prides o 1 tyzden

autor
2. okt 2021

@petamich dobrý den, ďakujem za komentár, presne toto ma zaujimalo tých 5 týždňov, takze reálne sa fakt pripravím o ten jeden týžden..

petamich
2. okt 2021

ano v tomto pripade ano 🤷‍♀️
skus si pozriet lehotnik na stranke socialnej poistovne - ci sa ti oplati takto ist aj kvoli rodicovskemu - ten sa totiz vyplaca cely (nie alikvot za pocet dni) aj ked si co i len den z mesiaca ns rodicovskej, najlepsie je teda mat takmer celu matersku + rodicovsky v poslednom mesiaci - tak pre istotu pozri tych 5 tyzdnov 🙂

autor
2. okt 2021

@petamich práveže som ho uz pozerala a ak porodim fakt na ten vypočítaný dátum pôrodu podla poslednej MS a nastúpim 6 týždňov pred pôrodom, tak mi 28 týždňov uplynie presne prveho v mesiaci, cize cele zle ☹ neviem co v tomto prípade, ako to vypočítať aby som mala 28-30. Den mesiaca koniec materskej .. kedy ist na ten nástup na MD, rozmýšľam aj 7 týždňov pred pôrodom

petamich
2. okt 2021

je velmi mala sanca, ze porodis na ten vypocitany 🙂 % neviem ale teda je to menej ako by sme si mysleli, prvorodicky zvyknu aj "prenasat" (nie je to ale pravidlo), tazko to predikovat, ja som napr. sla 8 tyzdnov ale cisto len preto, aby som si oddychla od prace, vsetko nachystala a porodila som az 41 tyzden, cize asi by som radsej sla 7 ako 5 ale to je len moj nazor - zbytocne prides o ten jeden tyzden

autor
2. okt 2021

@petamich ďakujem za názor 💖 ano, som prvorodička, och ale nechcem si predstaviť porodiť neskôr, napr. az 41. Týžden, pretože uz teraz mi to tehotenstvo pripadá ako večnooosť 🙄

petamich
2. okt 2021

ver mi, ze ten posledny tyzden a nielen tyzden ale aj mesiac bol nekonecny 😂 a to som rodila teraz v lete, posledne tyzdne boli pomaly 40tky teploty, na poradnu som prisla dopotena 🤪 ale teda mlady muz si napokon vybral den, ked sa ochladilo

drzim ti paste! nech to mas cim skor za sebou a idealne rychlo a bezbolestne ❤️

lilinka88
3. okt 2021

Ak počítaš nástup 6-8 týždňov, počítaj 34 týždňov. Lehotnik nájdeš aj na stránke SP. 28 týždňov je iba ak by si šla neskôr ako tých 6 týždňov a to si nevyratas,lebo to je od pôrodu, ktorý netušiš kedy bude