Nástup na materskú dovolenku

alka97
2. jún 2024

Ahojte. V tehotenskej knižke mám zaznačený dátum nástupu na MD 7.8., čo je presne 6 týždňov pred termínom pôrodu. V práci mi nechcú umožniť čerpanie dovolenky, ak by som chcela nastúpiť na MD 8 týždňov pred termínom ako mám postupovať ? Na internete nachádzam veľa rozličných odpovedí, niekde píšu, že si dátum volí sama žena na tlačive pre SP, inde píšu, že dátum určuje lekár.
Ďakujem za každú radu

hederamonstera
2. jún 2024

@alka97 ty sa musis dohodnut s lekarom, nech ti napise datum 8 tyzdnov pred tp. To zaneses na svoje hr

ellaa12
2. jún 2024

Dohodni sa s lekárkou , ona ti vypise nastup na MD , zanesies do prace.
Lekari s tym nemaju problem. Hlavne ked vidia, ze pracujes.
Ja ked som jej povedala ze chcem ist skor, tak sa ma opytala ci pracujem ze ci som neni PN 😀. Vela žien nepracuje takze si myslim ze to nie je ziadny problem.

luliu
2. jún 2024

O tom rozhoduje lekar, určite nie ty

nivea777
2. jún 2024

Nástup na materskú si urcuje žena,mne dala Dr tlačivo a sama som si tam vypisovala dátum nástupu na MD

milanemila
2. jún 2024

Oficialne o tom rozhoduje lekar a ak nemas zdravotne komplikacie, tak ides 6 tyzdnov pred porodom, ale teda mna sa v obidvoch tehotenstvach pytal, ze ako sa citim, ci toho nie je uz vela na mna v praci a nechcem ist 8 tyzdnov pred. Ja som ale odpisovala na maily este den pred porodom 🙈 nevidim ale dovod na to neist skor ak sa zle citis, naozaj popros lekara.

luliu
2. jún 2024

@nivea777 rozhoduje lekár, to, že tvoj ti ho dal napísať, nič neznamena

lilinka88
2. jún 2024

Lekár o Tom nerozhoduje, žena si môže sama určiť nástup na md v rozmedzí 8-6 týždňom pred očakávaným dňom pôrodu

lenkakoc444
2. jún 2024

@alka97 ja som si vyberala sama mala som na vyber 6 alebo 8t pred TP nic medzitym. 8t je zo zdravotnych dovodov, ale tak povies, ze sa zle citis ak sa bude dr pytat (o com pochybujem, ze sa pytat bude plus dovtedy sa mozno aj zle citit realne budes). Dovolenku si nechaj po RD zide sa Ti.

hederamonstera
2. jún 2024

@luliu nerozhoduje

nivea777
2. jún 2024

@luliu nerozhoduje, precitaj si niečo o tom 😉