Ahojte,
chcela by som sa spýtať, k akému dňu je potrebné ukončiť dohodu o prac. činnosti, ak 14.7. nastupujem na materskú. Z dohody mi vyjde materská, síce minimálna, ktorú mi budú doplácať do výšky rodičovského. Musím však do toho 14.7. ešte pracovať, alebo by sa dala ukončiť dohoda napr. k 30.6. bez dopadu na priznanie/nepriznanie materskej? Budem vdačná za akékoľvek info.
Chcela by som sa opýtať, či je možné ak pracujem na dohodu cez pracovnú agentúru, ísť na PN( kvôli tehotenstvu) , alebo mi hrozí , že ma vyrazia? Predtým som robila na hlavný pracovný pomer a kedže som mala rizikové tehotenstvo, šla som na PN a neskôr z PN som prešla rovno na materskú, no neviem, či to bude možné aj pri dohode o pracovnej činnosti. Nemáte s tým niekto skúsenosť?
@simonalibra Ak máš dohodu o pracovnej činnosti tak tam by mal byť aj dátum od kedy do kedy - a tu bohužiaľ neplatí nejaká ochrana tehotnej ako pri pracovnej zmluve... No či máš nárok ísť na PN závisí od toho aká je to dohoda - či na pravidelný príjem alebo na nepravidelný príjem. Taktiež táto skutočnosť ovplyvňuje aj to či máš nárok na MD alebo nie - dávaš málo informácii. Aby si mala nárok napríklad na MD tak je dôležité aby si mala za posledné 2 roky pred pôrodom 270 dní platené nemocenské poistenie no a potom sú ďalšie veci čo ovplyvnujú výšku MD. 😉
@gapa Ďakujem moc za info, nevedela som, že sa dá prihlásiť na dnp aj pár dní pred termínom odchodu na materskú. Ešte mi však nie je jasná jedna vec - po nástupe na materskú si dnp musím platiť celý ten mesiac, alebo platím len tie dajme tomu 2-3 dni, t.j. čas zostávajúci medzi ukončenou dohodou a nástupom na materskú?
@kvietok8 ak vieš iste, že nárok máš, tj. máš dost dní, tak podla jednej odpovede zo soc.positovne stačí aj za obdobie od prihlásenia do dna pred nástupom na md. Ale aj tak by som si napísala priamo na soc.poistovnu - cez ich poradnu, nech to máš na papieri od nich. A radšej zaplat o niečo viac, lebo ak nebude za prvé obdobie zaplatené v splatnosti, tak nárok nevznikne aj ked tuším tam je aj tolerancia, no nechce sa mi pozerať, či aj pri tomto konkrétnom prípade, no ak by si po splatnosti mala dlh vyšší,tak nárok nevznine. Nezabudni potom na odhlášku najneskôr posleným dnom poberania materského, ak už nechceš platiť, lebo je to dosť drahé, ak by si zabudla, cca 142 eur mesačne z minima vz 429eur
@kvietok8 ak je nástup na md až po prihlásení na dnp, tak nemajú pravdu. Nárok bude len z dnp (dnp môže vzniknúť až po ukončení dohody, nie počas jej trvania). Nárok z dohody nebude, lebo vznikom nového nem.poistenia (dnp) ti prestala plynúť ochranná lehota z dohody, tj. nárok z dohody neplynie vid § 32 ZoSP.
A treba na soc.poisťovni nejako zdokladovať tých 270 dní nemocenského poistenia? Čo presne im mám doniesť?
Som na PN, som v ochrannej lehote, aj ked mi ukončili dohodu o pracovnej činnosti, príjem som mala stály, len neviem kto mi platí zdravotnú poisťovňu, kedže na úrade práce nie som zaevidovaná. A ešte by ma zaujímalo, ako a čo dokladovať na soc.poisťovni , že mám tých 270 dní plateného NP, a ak mi vyjde malá materská asi tak do 100 eur čo robiť dalej, ved z toho sa vyžiť nedá.
@simonalibra No ty nič, oni majú o tebe potrebné údaje a to či máš 270 dní NP... 😉
@simonalibra Ak už nie si zamestnaná, tak sa musíš hlásiť na UP alebo si platiť ZP sama....Čo sa týka dohody o pracovnej činnosti - pozor tá mohla byť aj na nepravidelný príjem kde sa odvody na NP neplatia-čiže v tom prípade sa ti toto zamestnanie nepočíta do tých 270 dní NP. Ešte raz - ty nemáš čo dokladovať - SP ťa má pod rodným číslom a nájde si v systéme či za teba boli odvádzané odvody a ako dlho....Ak ti vyjde MD 100,- Eur tak ti UPSVaR bude doplácať zvyšok do výšky rodičovského príspevku, a po skončení MD budeš žiadať o rodičovský.
Ďakujem veľmi pekne za odpovede dievčatá, pomohli ste mi, mala som v tom chaos. 😀
Ak dohodu ukončiš (napr. 12.7.) a prihlásiš sa na dobrovolné dôchodkové+dobrov.nemocnské poistenie pred nástupom na md, dajmetomu 13.7. a o md požiadaš 14.7. zaplatíš za ten 1den poistené do 8.8., tak ti vznikne nárok na materské z vym.základu 429eur, ak máš dostatočný počet dní nem.poistenia z dohody.- aspon cca 270 (aj ked stačí aj menej, kedže DNP bude trvať do pôrodu).