Nástup na 2. materskú, rodičovský príspevok

ivanavin
7. feb 2022

Zdravím, onedlho mám začať poberať materskú na druhé bábätko, staršia bude mať 2,5roka, takže na ňu poberám rodičovský (ten vyšší). Doktorka mi už dala papier a až doma som si uvedomila, že dátum začiatku materskej je 28.2.2022, čiže úplný koniec mesiaca. Zdá sa mi, že som čítala aj v nejakom článku, že ak to vychádza takto, je lepšie si ten nástup posunúť na druhý kalendárny deň v mesiaci (čiže u mňa by to bolo 2.3.2022), aby za ten jeden deň (1.3.2022) prišiel ešte celý rodičovský príspevok. Je to tak? Je možné to urobiť? Už sa neviem k tejto informácii dopátrať, tak neviem či som to len vtedy zle nepochopila. Materskú budem mať peknú, takže ak to nepôjde, alebo ak by mal byť problém na SP alebo na UPSVAR, tak to riešiť nebudem, ale zas ak sa to bežné robí, tak jasné že radšej prídem o dva dni materskej a dostanem ešte celý rodičovský, než naopak. Ďakujem 🙂

diamond007
7. feb 2022

@ivanavin to máš pravdu, veď si daj nástup na materskú na toho 2.3 a máš po probléme 🙂

reaan
7. feb 2022

@ivanavin rodicak je jednorazovy prispevok bez ohladu na pocet dni v mesiaci. Tak by to tak malo byt ako pises - za 2 dni rodicak za zvysok mesiaca materske. Len pozor ak nastupis na MD menej ako 6 tyzdnov pred porodom skracuje sa dlzka materskej, nie?

ivanavin
autor
7. feb 2022

@reaan no ak sa skráti jej dĺžka len o tie dva dni, tak by mi to nevadilo. Ak by sa skrátila nejakým iným spôsobom, tak to to už by bol problém a radšej by som to neriešila.

reaan
7. feb 2022

@ivanavin skracuje sa na 28 tyzdnov odo dna porodu, takze to zavisi od toho kedy porodis 🙂

ivanavin
autor
7. feb 2022

@reaan ďakujem, tak som to aj čítala. Len neviem, či to znamená, že sa skráti len na tých 28t po pôrode (že ju tým pádom budem dostávať až vtedy, teda že sa skráti z 34t len na 28t) alebo či to znamená že ju budem dostávať 5tyzdnov a 5 dní pred pôrodom + 28tyzdnov po pôrode (teda že sa skráti z 34t na 33t+5dni)... Dúfam že som to napísala pochopiteľne 🙉😅

reaan
7. feb 2022

@ivanavin lepsie by som to nenapisala 🙂 tych 5t+5d pred a 28t odo dna porodu, aj ja to tak chapem, cize ak porodis o 2t skor, bude to 3t+5d do porodu a 28t od porodu.