Nástup do práce počas rodičovskej dovolenky

katyax
21. aug 2015

Maminy, poradíte?
Od pondelka nastupujem do práce, dcérka bude mať v septembri 2 roky.
Aké sú povinnosti voči poisťovniam?
Stačí sa iba ísť odhlásiť zo Soc. poisťovne z dôchodkového poistenia alebo ešte niečo treba vybaviť?
Čo sa týka Registrač. listu FO, je potrebné tam mať aj pečiatku od zamestnávateľa?
Na SP treba ísť až keď nastúpim do práce alebo aj vopred?
Budem ďalej poberať aj rodičák, alebo mi ho stopnú?
Ďakujem.

gapa
21. aug 2015

@katyax
- SOC.POISTOVNA -na soc.poistovnu môžeš aj popredu, malo by sa do 8dní od zmeny
- ZDRAV.POISTENIE -neskôr, po nástupe do práce môžeš overiť, či na zdr.poistovni si nadalej evidovaná ako poberatel RP. Ak to nahlasovala mzdárka asi ti to ukončí nástupom (ona akoby nahlasovala RD, aj ked sa vlastne nahladuje poberanie RP, no v tom akosi nevidia rozdiel, no nie je to povinnost mzdárky, už. Je to povinnost poberatela nahlásiť, tj. po nástupe ona podla mna odhlási, tak si zisti na ZP, či treba potvrdenie o poberaní a neskôr o tom dokedy poberala si a odhlášku. Vlastne by si mala byť zdr.poistená aj ako zamestnanec a aj štátom ako poberatel RP, čo nahlasuješ sama
- UPSVAR - RODIč.PRíSPEVOK poberáš nadalej,
-tiež na upsvar, ktor sa stará o dieťa až po dosiahnutí 3rokov, príp. môžeš pre štatistic.účely nahlásiť, že pracuješ, no to neovplyvní nárok na mateské, tj. povinnost to nieje.

heni79
21. aug 2015

@gapa
Ahoj. Môžeš mi prosím poradiť.
Od 8.2010 som bola na MD s dcérou. Pracovný pomer mi skončil 30.6.2010 - zmluva na dobu určitú.
2.7. 2010 som sa prihlásila na Sociálnej poisťovni - vyplnila som registračný formulár FO.
Materské mi vyplácali do 22.8.2010, potom som prešla na RD.
Rodičovská dovolenka mi skončila 31.3.2013. Následne som sa prihlásila ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, neplatená RD.
10.6.2013 sa mi narodil syn. Pred jeho narodením som si v SP podala žiadosť o materské, ktorá bola logicky zamietnutá - nevznikol mi nárok. Robila som tak na radu pracovníčky s poučením, že je rozdiel medzi materskou dovolenkou a materským (dávkou). Po narodení syna som odniesla na SP jeho rodný list + na ÚPSVaR. Bol mi teda od začiatku vyplácaný rodičovský príspevok.
Teraz, od 1.9. nastupujem do novej práce.
Syn má 2 roky a 2 mesiace.
Ako mám teraz postupovať?
Mám ísť ešte pred nástupom do práce na SP, aby mi vydali potvrdenie o starostlivosti o deti, nakoľko, podľa Zákonníka práce sa toto obdobie započítava do odpracovaných rokov kvôli dôchodku. Mám dať odhlášku ako FO? Už by som tam ale zrejme mala ísť so zmluvou, či?
Na ÚPSVaR som už bola požiadať o zastavenie vyplácania RP, nakoľko si budem uplatňovať nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa do troch rokov.
Vopred ďakujem za prečítanie môjho príspevku, ako aj za odpoveď.

gapa
21. aug 2015

@heni79
- SP- ak si stále prihlásená na SP ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, tak sa treba odhlásiť, podla zákona do 8dní (no nerobia problém ajneskôr, zatial) s dátumom ukončenia poistenia den pred nástupom do práce. Ak by pp skončil, tak sa nedá spätne prihlásiť, tj. ak chceš súvisle, tak najneskôr den po ukončení pp s kopiou rodného listu.
- ZDRAV.POISTENIE ak budeš poberatel RP, tak predpokladám by si sa mala odhlásiť ako poberatel rodič.príspevku asi s potvrdením dokedy si ho poberala. (ak by si ho poberala, tak sa odhlasuješ až dovršením 3rokov, kedy ti končí poberanie rp),
- podovršení 3rokov treba na upsvar nahlásiť, kto sa o dieťa stará
------
áno, je rozdiel medzi MD a poberaním materského. Lebo MD a RD (rodič.dovolenku) čerpá len zamestnanec, ak ti netrvá prac.pomer, tak ich nečerpáš, len poberáš materské a rodičovský príspevok. Ono ak sa len tak bavíš s amamičkami, je to jedno, ale na úradoch je to niekdedy pdostatné a rozhodujúce pre nárok na dávku napr pre nárok na materské a podporu.

heni79
21. aug 2015

@gapa
Ďakujem za odpoveď. Čiže, keď budem mať zmluvu v ruke, môžem obehať úrady.
A čo s tým zápočtom rokov. Môžu mi na SP niečo také potvrdiť?

gapa
21. aug 2015

@heni79 a načo? to potrebuješ? Do práce to nepotrebuješ, už odprac.roky neovplyvnujú nárok na dovolenku. Urob si s odhlášky kopiu, daj pečiatkou potvrdiť prevzatie a založ k zápočtovým listom.