Nárok slobodnej matky na predĺženie rodičovskej

19misiatko93
19. sep 2013

baby chcem sa opytat....som slobodna mamicka zijem sama v byte v podnajme...priatela sice mam ale zije inde s rodicmi...chcela by som sa opytat ci mam narok na predlzenie materskej.....vlastne pred otehotnenim som nepracovala takze mam len rodicak....maly bude mat v aprili 3roky a ja si nemozem najst robotu lebo nemala by som syna kde dat....poradte prosim ci sa da nieco robit...a na socialke mi povedali ze na prispevok na byvanie by som mala narok len keby mam byt v osobnnom vlastnictve...na dieta mam vyzivne 80eur zatial...chce dat znizit...ana aky prispevcok mam narok??

buducamama1
19. sep 2013

prispevok na byvanie mas narok aj ked si v podnajme, ak preukazes ze mas najomnu zmluvu nie je problem, treba si zistit aky prijem sa ti pocita do hmotnej nudze a prispevku na byvanie a ked ti vide mensi ako zivotne minimum mas narok na tieto davky 🙂

19misiatko93
autor
19. sep 2013

@buducamama1 tak mam rodinne pridavky plus rodicak a plus vyzivne to je 300eur ale ked zaplatim najom 190eur a pokupim vsetko co treba aj snovi aj do domacnosti moc mi toho neostane....takze mam narok??a co mam potom na socialje robit ked oni mi tvrdia opak ja uz neviem

seemani
19. sep 2013

Mne vraveli, že sa dá predĺžiť na 6 rokov, ale už bez príspevku. Tam budeš mať potom nárok na príspevok v hmotnej núdzi, to je nejakých 60e, ale musíš sa zaevidovať na úrade práce. A príspevok na bývanie máš tiež, to ti povedali blbosť, že musíš byť vlastníkom. Môžeš byť aj v podnájme, potrebuješ mať zmluvu a máš nárok na cca 50e A ešte ti ostanú rodinné prídavky, asi 23e.

buducamama1
19. sep 2013

@19misiatko93 narok nebudes mat lebo do tvojho prijmu sa pocita materska, keby si ju nemala tak by si mala narok mala by si si vypocita kolko eur by ti vyslo keby si radala seba a deti, narok na byvanie by si potom mala vybavuje sa to vsetko na upsvar.

buducamama1
19. sep 2013

@seemani da sa predlzit do 6 rokov ale zo zlych zdravotnych dovodov dietata len tak nemozes s nim ostat do 6 rokov doma.

seemani
19. sep 2013

@buducamama1 materskú nemá, písala že má iba rodičák, nárok jej vzniká, pretože aj keby mala mterskú, má ju iba polroka, takže tam to nikto nerieši a rodičovský jej končí 3tím rokom života dieťaťa a tým pádom je bez príjmu. Hmotná núdza sa posudzuje v aktuálnej finančnej situácii žiadateľa, to aké príjmy mal predtým sa do úvahy neberú, iba akým majetkom a financiami disponuje v čase žiadania o HMN.
@buducamama1 mne vraveli, že pokiaľ sa nebudem vedieť zamestnať môžem požiadať o predĺženie. Vidím, že asi v každom meste platia iné pravidlá 😀 asi by mali vymeniť zamestnancov

lalinko2010
19. sep 2013

@seemani - Vidím, že asi v každom meste platia iné pravidlá asi by mali vymeniť zamestnancov - to ako chápať?
na predĺženej rodičovskej môžeš byť, ak má dieťa nepriaznivý zdravotný stav, za to dostaneš aj rodičovský príspevok, ale môžeš byť na predĺženej rodičovskej dovolenke, ale cez zdravotnú poisťovňu, ale bez príspevku - rodičovský príspevok - čiže štát miesto teba bude platiť zdravotné odvody, a to je všetko.
a ak mamička bude mať rodičovský príspevok, čiže dieťa dosiahne tri roky v apríl, tak roičovský dostane ešte v máji, čiže hmotná núdza jej vychádza od júla, pretože príjem v júni už nemala žiadny, ale zarátajú výživné na dieťa.

seemani
19. sep 2013

@lalinko2010 ano tak som to aj ja vedela, že keď si predĺžim, tak rodičovský mi nenechajú, aj som to zadávateľke písala. Inak z toho výživného 80e jej hmotná núdza vyjde v plnej sumu, kamarátka mala na papieri /dohoda/ iba 160e a dali jej aj HMN 60e, lebo mala veľmi nízky príjem.

janinah
19. sep 2013

ja asi nerozumiem? však si nájdi robotu a dieťa 3r. daj do škôlky...

19misiatko93
autor
19. sep 2013

@janinah hej?rodicovsky dostanem posledny v maji a do skolky moze ist as od septembra,,,a za te tri mesiace mam dat syna kam??a este k tomu v nasom meste si najst robotu je hrozne ale to je vsade....

buducamama1
19. sep 2013

@seemani myslela som rodicovsky....ano tak najskor si moze podat buduci rok v maji....

janinah
19. sep 2013

@19misiatko93 mne končila RD i v novembri i v decembri a presne v ten mesiac som dávala deti do školky..tvoje môže chodiť aj ako 2,5ročné,vybaviť sa toto dá,nie všetky deti nastupujú v septembri a nikdy inak.......ja na teba neutočím,len si myslím,že na tvojom mieste je lepšie robiť,dieťa mať v školke a teda sa postaviť aj finančne na vlastné nohy..takto budeš finančne živoriť a čakať kto ti kde čo dá....poznám niekoľko slob. matiek,ale takto žiadna nerozmýšľa,že budem doma....

19misiatko93
autor
19. sep 2013

@janinah ved ale praveze ja doma nechcem byt ja si chcem najst robotu ale u nas su setky skolky total prepchate chcela som ho dat skor ale bohuzial neda sa len v dedine co je 12km pytala som sa po skolkach maly je na svoj vcek super samostatny bes plienok,oblecie sa sam vyzlecie,napa ale neda sa to riesit skolky su tu plne,,,,mame tu este jasle ale tie sukromne plati sa 200eur

maznacik007
19. sep 2013

@19misiatko93 predlzit si RD moze ale bez naroku na poberanie rodicovskeho prispevku ... ale teda ked skoncis poberani RP co poberas teraz/za sucasnej situacie v hmotnej nudzi nie si/ tak mozes skusit poziadat o priznanie davok v hmotnej nudzi ALE vzhladom na vek ... budes musiet najprv riesit vyzivne od svojich rodicov ... 😉

19misiatko93
autor
19. sep 2013

@maznacik007 vyzivne od rodicou??a to je ako mozne to nechapem ved mam 20rokou nechodim do skoly mam dieta,zijem sama

dm1
19. sep 2013

@janinah len vo vela mestach je problem umiestnit do skolky 3rocne deti a nie este deti ktore nemaju 3 roky 😝

maznacik007
19. sep 2013

@19misiatko93 no ved prave ze mas 20 rokov ... preto si to budes musiet doriesit ... ked budes chciet davku v hmotnej nudzi .... 😉

seemani
19. sep 2013

aha vek som si ani nevšimla... to tak že rodičia do 25 rokov ťa musia živiť, pokiaľ nemáš sama šancu sa uživiť..
@19misiatko93

anatalia77
19. sep 2013

@seemani no to je paráda pre tých rodičov,len čo je pravda 😢
@19misiatko93 ak budeš žiadať o hmotnú núdzu,tak na dve osoby je to cca 115 eur+4 eur zdravotka+23 eur rodinné+ 89 príspevok na bývanie+ 80 eur výživné=suma sumárum 310 eur.Ak ti do prijmu zarátajú alimenty tak len doplatia 230 eur.
Pumpni rodičov o výživné na teba/súdom/ a máš vystarané.Ale o to menej ti zas dá sociálka.
Alebo si vstúp do svedomia,a postav sa na vlastné nohy.

19misiatko93
autor
19. sep 2013

@anatalia77 je to tazke lebo rodicia byvaju inde a ja 20km od nic sama v byte...takze nemam si ako pomoct s malym keby som aj chcela ist do roboty to aj chcem..otec dietata ide este k tomu znizit vyzivne z 80na 30eur lebo je dlhodobo pn ale jeho rodicia maju prachy ale nepomozu mi mne pomaha mamina trochu ale ties sa neda moc ked su ties natom financne neni moc dobre.

19misiatko93
autor
19. sep 2013

@anatalia77 este by som chcela vediet??kedy je clovek v hmotnej nudzi??lebo ked mi znizia ostne mi rodicovsky prispevok plus rodinne pridavky plus vyzivne dokopy 250eur a stoho 190musim platit najom

anatalia77
19. sep 2013

@19misiatko93 čo takto sa vrátiť k rodičom? kolko má priateľ rokov? ak nesú zodpovednosť tvoji rodičia za teba,tak potom jeho rodičia zaňho.
je síce dlhodobo pn,ale ak on sa jedného dna do roboty vráti,ale ty sa musíš ohliadať na dieťa.
Nuž dievča zlaté,máš to ťažké,ale túto cestu si si zvolila sama.Musíš bojovať ako sa dá.Rodičia ti pomáhajú ako sa dá,ja by som asi nepomohla.Skomplikovala si život tvojim rodičom.Neskutočne.Pochopíš až budeš "veľká"

anatalia77
19. sep 2013

@19misiatko93 hmotná núdza sa poskytuje vtedy keď je človek zaevidovaní na úrade práce.Výšku som ti už napísala.