Mám dosť komplikovanú otázku/ky, ohľadom poberania materskej otcom. Chcela by som požiadať o radu. Som na rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom, ktoré bude mať v polovici januára tri roky. Pri druhom dieťati som nemala nárok na materské, kedže počas prvej rodičovskej dovolenky mi vypršala pracovná zmluva. Až teraz sme zistili, že na materské má nárok aj manžel je SZČO a odvody si riadne platí. Komplikácia je v tom, že v súčasnosti som opäť tehotná (36.týždni)-nárok na materské opäť nemám.
Moja otázka znie, či je možné aby aj v tejto situácii manžel požiadal o materské na 2. dieťa? A následne aj na 3.? Už by mu síce nevyšlo 28 týždňov, ale stále by to vychádzalo lepšie ako môj rodičovský príspevok. Ja by som prerušila poberanie rodičovského príspevku. Avšak tým pádom prestanem byť zdravotne a dôchodkovo poistená. Mám krátko pred pôrodom. Mohla by som byť evidovaná na úrade práce ako nezamestnaná? Alebo si poistné musím hradiť sama?
Nechcela by som niečo zanedbať, aby mi nezanikol nárok na rodičovský príspevok pri 3. dieťati...
Nezanikne manželovi nárok na materské pri narodení tretieho dieťaťa?
Este ma napadlo ze vy mozte byt myslim súčasne na materskej obaja no narok na poberanie dávky ma len jeden. A co sa tyka manžela na materskej podla mojich info manzel moze nastúpiť na matersku myslim ze az po 6 týždňoch od narodenia babatka. No s druhým dieťatkom kludne na matersku nastúpiť moze... no to ze plati odvody este nezaručuje ze ma narok na matersku
https://dennikn.sk/blog/matersku-moze-okrem-mat...
Pokial manzel splna podmienky na poberanie materskej, tak ma narok, len vy sa musite zamestnat alebo zaevidovat na urad prace, davky nemozete poberat obidvaja sucasne, tak ako pise ajush5.
Nárok na rodičovský príspevok budete mať potom, čo manžel prestane poberať materskú. http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
Je aj infolinka a sa mi vidí bezplatná kde sa na to môžeš opytat
@lajcinko ano, moze. S tym, ze matersku mu skonci 3timi narodeninami dietata. Na dalsiu moze nastupit ked bude mat to mensie 6 tyzdnov.
Zdravotka: treba sa nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Mozete byt obaja na to iste dieta.
Socialka: na 1 dieta 1 rodic. Neviem, kolko ma najstarsie dieta, ale po narodeni mensieho mate vyriesene urcite.
Zisti si pripadne, kolko spatne su mu ochotni vziat ziadost o matersku
@danushka23 Nemusi sa ani zamestnať a ani evidovať ako nezamestnana. Plati co napisala
@majusqa77
Ideme to skúsiť vybavovať, ďakujem za rady, držte palce 😉
@lajcinko daj si soc.poistovna a tam na stránke sú kontakt infolinka.vedeli viac povedať ako pani pri okienku.vzdy sa aspoň 2opytaj nie vzdy vedieť ako to je naozaj.pri prvom synovi som ešte existovalo todobrovolne nemocenské poistenie som sa pani pri okienku pytala informácie povedala že mi to nevide ale sa nám to nevidelo(sestru mám účtovníčku fakt sčítaný človek)no tak som si predsa len platila a oplatilo sa dostávala som najvyššiu materskú.pri druhom synovi pred 2r som poberala ja materskú potom rodičovský a potom si požiadal manzel o materskú ja som za ten čas sla na úrad len som mala šťastie že manželovi sa akurat končila materská lebo má r úradu chceli poslať do roboty takze hneď ako on vyčerpal materskú ja som zas pokračovala v rodičovskom.takze ty to máš iné.najlepsie ísť na vašu soc.poist popýtať sa pani a potom si ešte raz zavolať na infolinky ona to vie tiež pozriet cez počítač.
Mne sa to cez ten formulár nechcelo vypisovať lepšie mi bolo tam zavolať ona to pozerala v počítači.a podľa mna ako aj žena keď má 3deti a s každým ide na materskú tak môže to iste aj muž.a či Vám lepšie nebude keď najprv ty vyčerpas svoju materskú potom na ňu pôjde muž a potom budeš pokračovať v rodičovskom keď vyčerpá on materskú.
@lussyxy ďakujem, isto si tam zavolám, lebo pri okienku 0 ochota...Dnes sme tam boli a manželovi ani nekukla do počítača, keď sa pýtal aspoň predbežne, či má nárok ...Na ÚP zas odpoveď na moje otázky bola: "Vy to nemáte zistené?" Ako už som to pozerala, čítala články, info na stránkach úradov, teoreticky by sa to malo dať...ale v praxi :P . Veď ovládať by to mali oni.
Bohužiaľ ja na materské nemám nárok, akurát keď som zmenila prácu som otehotnela, takže mi nepredĺžili prac. zmluvu a dobrovolné poistenie som si neplatila...
@evittam to je mi jasné, ja som sa ich pýtala, či mi spätne vyplatia rodičák, keby náhodou manželovi, žiadosť o materské neprešla...lebo už pri žiadosti musíš dať do soc. papier, že máš rodičák prerušený...ale soc. môže vyjadriť vraj až do 60 dní...a jemu ani predbežne nechcela pani pri okienku povedať a pritom, mne hneď keď som doniesla žiadosť na materské od gyn. dali papier, že som si uplatnila nárok a nemám ho...stačí jeden ťuk do systému...
@lajcinko inak je aj dake forum kde na otazky odpoveda jozef mihal ten vie vstko.bol v parlamente a za jeho cas ked tam bol tak vlastne na jeho podnet sa zrusilo dobrovolne nemocenske .sestra chodi na jeho skolenia a ked potrebovala pre mna informacie ohladom tychto veci tak sa ho pyatla.on uci asi danove poradenstvo.nassla som forum kde pisali na neho otazky a on vie presne na konkretny pripad odpovedat tak skus este hladat
@lussyxy a @majusqa77
Písala som na HN poradňu, tam radí pani Ľubica Navrátilová. Už mi aj odpísala a dám to aj tu...lebo toto ma trápilo a nikde som sa to nevedela dočítať, ohľadom zdrav. a dôch. poistenia, možno to niekomu pomôže:
"Podľa platného právneho stavu môžu vykonávať riadnu starostlivosť o dieťa obaja rodičia. To znamená, že aj v období, v ktorom bude poberať materské manžel, máte nárok na to, aby poistné na zdravotné a dôchodkové poistenie platil za Vás štát. Neviem, ako to bude od nového roka, ale do konca roka trvá tento stav."
Ďakujem, všetkým za ochotu...
Ahojte, chcem sa1 opýtať, má nárok na materské otec,na prvé dieťa, ak matka poberá materské na druhé dieťa? Môže sa materské brat súčasne na 1dietaotec a na 2matka?
@ivka1163 pripnem sa, mám tú istú otázku
Snad ti odpíše niekto kto v tom chodi ako doma no pokial ja viem tak narok na rodicak nie je podmienený platením poistenia ako pri materskej. Tam su jedine podmienky pre priznanie RP ze musis byt oprávnená osoba a musis sa riadne starat o dieta. Takze z môjho pohladu sa zahlás na UP aby si nemusela byt samoplatcom. Popripade si skoč na úrad prace kedze sa dávky vyplácajú odtial a over si to priamo u nich