Nárok na zvýšenú materskú

slavka1504
7. jún 2017

Dobry den chcela by som vediet, ci mam narok na zvysenu matersku v case zamestnania alebo aj po nejakej dobe po ukonceni pracovneho pomeru.Ďakujem

senta_sofia
7. jún 2017

@slavka1504 co mas na mysli pod zvysenou materskou? Vyska materskeho je dana v zakone % vyskou a ohranicena poctom tyzdnov.

marty_4
7. jún 2017

ja som teda vobec neporozumela tvojej otazke. v prvom rade by som chcela vediet co je zvysena materska? pokial viem, jej vyska sa odzrkadluje od predchadzajuceho prijmu a po druhe narok na matersku predsa vznika, ak si pred porodom sovialne poistena min 270 dni, ci?

evittam
7. jún 2017

@slavka1504 Lepsie poloz otázku. A hlavne konkretnejsie. Všetko zavisi od viacerych veci. Si uz tehotna, pracujes, kedy mas TP, nastup na MD,...?!
Narok na MD vznika ak splnis hlavnu podmienku naroku na MD a tou je 270dni NP za posledne dva roky pred porodom, potom musi byt NP aktivne alebo musis byt v ochrannej lehote. No a vyska VZ pre MD tiez zavisi od toho ako dlho pracujes, ci si menila zamestnávatela a pod.

slavka1504
autor
7. jún 2017

@marty_4 Pod pojmom zvysena materska rozumiem to, ze zena nedostava len základ (minimum materskej) pokial neodrobi pozadovany pocet dni.

evittam
7. jún 2017

@slavka1504 Ako som ti uz napisala-konkretizuj svoju situaciu, inak sa tu neda spravne poradit.
Vo všeobecnosti plati-ak nastupis na MD v r.2017 a mas odpracovany cely rok 2016 tak tvoj VZ pre MD bude hruba mzda za r.2016. Ak tvoja MD bude nizsia ako RP tak po narodeni dietata poziadas UPSVaR o doplatok do vysky RP.
Toto vsetko plati ak splnas podmienky naroku na MD-cize ak nemas 270dni NP za posl.dva roky pred pôrodom, aktivne NP alebo nie si v ochrannej lehote tak nemas narok na MD.

evittam
7. jún 2017

@slavka1504 A ziadny "zaklad-minimum materskej" neexistuje. Pokial ti vyjde MD nizsia ako vyska RP t.j. 213.20 Eur-aj taka je moznost tak plati co som napisala vyššie.

slavka1504
autor
7. jún 2017

@slavka1504 Priklad :
Od 5.6.2017 mam zmluvu len na rok, lenze s priatelom sa chceme pokusat o miminko az od augusta bud.roku. Preto ma zaujima ci sa mi to bude este na to vztahovat (ratat z prijmu), ked nebudem zamestnana ale tych 270 dni budem mat odpracovane.
Snad som to napisala uz lepsie.

evittam
7. jún 2017

@slavka1504 Neviem comu nerozumies - tak este raz-narok na MD budes mat ak budeš mat za posledne dva roky pred porodom minimalne 270dni NP (nemocenske poistenie) a dalej musis byt v ochrannej lehote alebo musi tvoj PP trvat.

slavka1504
autor
7. jún 2017

@evittam Rozumiem vsetkemu, lenze ked som pisala ja odpoved ty si ju uz zrejme odoslala. Preto mi to ukazalo az ked som ju ja odoslala.

slavka1504
autor
7. jún 2017

@evittam Tak nemusis byt neprijemna.

evittam
7. jún 2017

@slavka1504 Cize ak mas zmluvu od 5.6.2017-5.6.2018 a ti ju nepredlzia a ty povedzme otehotnies uz v tom auguste 2018 tak tvoj TP bude cca maj 2019. Takže tvoje rozhodujuce obd.pre splnenie hlavnej podmienky bude od maja 2017-do maja 2019 - co by si splnila. Lenze ak sa nezamestnas tak nesplnis dalsiu podmienku naroku na MD a tou je ochranna lehota al.aktivne NP. No a na otazku z coho sa ti bude pocitat MD ti nikto neda odpoved-nakolko nikto nevie kedy nastupis na MD. Toto všetko plati pri terajších zákonoch.
Moc skoro to riesis-nie si ešte ani len tehotna a este sa ani len nesnazis otehotniet.

evittam
7. jún 2017

@slavka1504 Ja nie som nepríjemna.

mikadooo
7. jún 2017

@slavka1504 ahoj ak budeš nezamestnaná, myslím že máš nárok na minimálnu materskú, ale nie som si istá, ja to len riešim teraz ale som v trochu inej situácii, som tehotná, mám sa vrátiť do zamestnania (končím rodičovskú dovolenku), tam ma na tie tri mesiace moc nechcú ale ak by som dala výpoveď a bola nezamestnaná tak mi ekonómka vravela že by som dostala minimálnu materskú. Plus môžem požiadať o doplatenie na úrade práce tak aby materská s doplatkom bola aspoň vo výške rodičovskej. Mám to ale z druhej ruky takže nezaručujem. A neviem úplne či je to tvoj prípad. Zamestnaná pred rodičovskou dovolenkou som bola 7 rokov na tom istom mieste ale vraj aj tak mi to nepomôže. A mám trvalý pracovný pomer, zatiaľ teda. Pnku mi doktorka nechce dať lebo som zdravá ako ryba :/.

evittam
7. jún 2017

@mikadooo Nedavaj vypoved!!! Nenechaj sa zmanipulovať ak mas PP na dobu neurčitú! Ak máš dovolenku -vykri to nou a potom PN a podľa toho koľko si mala hrubu mzdu budes mat MD. Ekonomka sa ta chce zbavit!
A toto je uuuuuuplne ina situacia aku ma zakladatelka - ale ze úplne mimo..... to sa jej vobec netyka ani zďaleka.

evittam
7. jún 2017

@mikadooo A klamu ta!!!!

mikadooo
7. jún 2017

@evittam dik ja dúfam že tú PN ku dám, ináč asi budem musieť nejak zubami nechtami vydržať. To nie je o ekonómke tá mi práveže radila nejak to tam vytrpieť spolu s dovolenkou a dať si 8 týždňov pred pôrodom už MD ale aj tak to vychádza že tie dva mesiace tam budem musieť byť opľuvaná. Vieš mi teda povedať akú md by som dostala keby som dala výpoveď po dovolenke? (Ca 2 mesiace by som bola nezamestnaná)

evittam
7. jún 2017

@mikadooo No to neviem. Neviem kolko si zarábala. A tu viac poradi @zalka. 😇😉

evittam
7. jún 2017

@mikadooo A ak das vypoved tak v tvojom prípade plynie dvojmesačna vypovedna lehota.

majusqa77
7. jún 2017

@mikadooo ty tu moces taaak strasne vela veciiiii...
materska z minima je viac ako rodicak....
ak mas nastup nad tento rok, rozhodne obdobie je 2016, ak mas iba rd, potvrdenie od mzdarky...

evittam
7. jún 2017

@majusqa77 Moce, moce....ale myslim si,ze sa jej chcú zbaviť. Inak by jej ekonomka nenakecala take bludy, alebo je mozne,ze tomu prd rozumie...

majusqa77
7. jún 2017

@evittam to najskor ;)

mikadooo
7. jún 2017

Ok baby dik ja to tej ekonomke ukážem čo na to povie ;) dik moc, ponohli ste, aj keď nie priamo autorovi 🙂