Nárok na tehotenský príspevok z ochrannej lehoty

soonya
9. aug 2023

Ahojte,
chcem sa opýtať, či má niekto skúsenosť zo vznikom nároku na tehotenský príspevok v ohcrannej lehote 180 dni od ukončenia nemocenského poistenia. Som SZČO, od polovice apríla 2023 mám pozastavenú živnosť a momentálne si odvody do sociálnej poisťovne neplatím. Otehotenela som na konci júna (teraz som 8+3). Volala som teraz do sociálnej poisťovne či si potrebujem obnoviť živnosť alebo sa prihlásiť na dobrovolne poistenie aby mi vznikol nárok na tehotenskú dávku (270 dní poistenia spĺňam). Povedali mi že nemusím, lebo som otehotnela v ochrannej lehote 180 dní od ukončenia nemocenského poistenia, čiže nárok na tehotenské by mi mal vzniknúť z tej ochrannej lehoty. Viete mi prosím niekto toto potvrdiť? Z tejto ochrannej lehoty by mi potom mohol vzniknúť aj nárok na materské, alebo tam sa to počíta inak? Ďakujem.

alenah31
9. aug 2023

@soonya Platí to čo ti povedali - vzniká ti nárok na tehotenské a rovnako aj materské z OL.

soonya
autor
9. aug 2023

Ďakujem za odpoveď. Ak sa môžem ešte opýtať - materské z OL sa mi bude počítať ako minimálne, alebo podľa vymeriavacieho základu, ktorý som mala ako SZČO?

alenah31
9. aug 2023

@soonya Rozhodujúce obdobie pre výpočet materskej v ochrannej lehote sa skúma k poslednému dňu trvania nemocenského poistenia.

soonya
autor
9. aug 2023

@alenah31 ďakujem veľmi pekne za Vaše rady. Ak by som predsa len mohla ešte otázku - môže mi OL nejako ovplyvniť dohoda o vykonaní práce, ktorú mám podpísanú na univerzite od začiatku roka 2023, je stále platná a je mi na ňu vypácaná odmena nepravidelne, asi 3x za rok? (táto dohoda mala platiť kým som mala nastúpiť na zamestanecký úväzok v októbri 2023, z tohto pomeru by mi ale vznikol nárok len na minimálnu materskú, tak teraz rozmýšľam, aké mám vlastne možnosti).

alenah31
9. aug 2023

@soonya dohoda, z ktorej nie sú uhrádzané odvody (do SP - NP, PvN, DP) nič neovplyvňuje.