Nárok na tehotenský príspevok - informácie

barbie24
4. jan 2022

Ahojte tehulky🙂 počula som o nároku o tehotenské 😇😇majú nárok mamičky ktoré boli zamestnané alebo pracovali ako živnostník. Viete mi poradiť či.mam nárok a čítala som že od 13 týždňa sa to da vybavit na sociálnej poisťovni
Ďakujem

petamich
4. jan 2022

hovoris v minulom case - takze prva otazka si aktualne zamestnana alebo SZCO alebo si platis dobrovolne nemocenske, pripadne si otehotnela, kym si bola zamestnana alebo SZCO? a druha otazka, za posledne dva roky si mala platene alebo si si platila nemocenske aspon 270 dni? ak si odpovedala na obed otazky ANO tak mas narok

barbie24
autor
4. jan 2022

@petamich ano pracovala som pol roka do zadu ako živnostník a posledne dva roky tiez

petamich
4. jan 2022

@barbie24 trva ten pracovny pomer alebo zivnost = mas aktivne nemocenske poistenie? lebo zasa si pouzila minuly cas 😃😃

barbie24
autor
4. jan 2022

@petamich
@petamich pracovala som ako píšem 😅už nepracujem som doma ukončila som živnosť 1.12 .2021

natalkinmarek
4. jan 2022

@barbie24 ja som mala podobne a keď som sa bola pýtať tak niesom nemocensky poistená takze nemám nárok

barbie24
autor
4. jan 2022

@natalkinmarek a to neni tak za určitú dobu ktorú som mala odrobenu napríklad pracovala som pol roka ako živnostník a pred tým na TPP 4 roky to sa neráta

petamich
4. jan 2022

@barbie24 okej takze nemocenske poistenie zaniklo k 1.12.2021 a bola si v tom case uz tehotna? ak ano tak sa na teba vztahuje ochranna lehota 8 mesiacov po zaniku NP (ak splnas aj tu druhu podmienku 270 dni) ak si tehotna vtedy este nebola, tak narok nemas ale tam ak sa nemylim by stacilo obnovit NP ak by si si platila DNP pred 13tt na tehotenske a neskor na matersku ale to uz si nie som na 100% ista a snad poradi @nafka0483 alebo @alenah31 alebo @zalka - damy dovolila som si vas oznacit, nech netrepem somariny

petamich
4. jan 2022

@barbie24 270 dni sa ti napocita zo vsetkych NP za posledne dva roky ALE podmienka aktivne NP alebo ochranna lehota nie - to je podmienka cislo dva

zalka
4. jan 2022

@barbie24 ako szčo si neplatila do SP žiadne odvody, tj. ako keby si nepracovala.
a čo sa týka TPP napíš od kedy do kedy ti trval, dátumy. A tiež v ktorom týždni tehu si.

barbie24
autor
4. jan 2022

@petamich nemocenské zaniklo 1.12 a otehotnela som som pomali 9 týždňov tak si to zisťujem či mam nárok ked som pracovala a všetko si platila

petamich
4. jan 2022

@barbie24 napis Zalke tie terminy co sa pytala, od nej si mozes byt viac nez ista, ze ti napise odpoved, pripadne poradi

barbie24
autor
4. jan 2022

@petamich ok dakujem za radu