Ahojte, prosím Vás ako to je v prípade, že som tento rok bola na PN a následné som nastúpila na MD, ktorá končí v októbri a prejdem na RD. Chceli by sme sa s manželom koncom roka posnažit o druhé dieťatko, a preto by ma zaujímalo ako to je? V pripade, žeby sa nam "zadarilo" a teda by sa druhe dieťa narodilo buduci rok. Mala by som nárok na tehotenské a následne materské? Alebo len rodičovský a nič viac? Zamestnaná som, zmluvu mam na dobu neurčitú v štátnej sfére.
Ďakujem vopred za každú odpoveď
@petamich a prosím ťa, pokiaľ pracujem popri MD na dohodu, ale teda pôvodný pracovny pomer trva ovplyvní to niečo? A ešte jedna otázočka ak by bol nástup na MD až v roku 2024 stále platí co si napísala resp platí to vždy pri reťazové MD?
dohoda to neovplyvni, ak mas platene odvody z dohody a bude trvat minimalne 270 dni, tak potom by si mala narok na matersku aj z tejto (spocitali by sa vymeriavacie zaklady z TPP a dohody), ak nie tak nic, materska sa bude pocitat z PVZ (oslovia tvojho TPP zamestnavatela) a ano bude to platit aj v roku 2024 za predpokladu, ze sa nevratis do prace a druhe dieta sa narodi resp. na matersku pojdes kym budes doma s prvym
@petamich ďakujem moc za vysvetlenie;)
No ja mam kamaratku presne v tejto situacii a nema narok ani na tehotenske ani na matersku pri druhom..iba na RD 🙂 a to je oficialne zamestnana na papieri ale je na materskej 🙂 cize teraz som trosku zmatena..asi by som sa opytala priamo na socialke 🙂
@lucinka5051 v akej presne situacii? ak je kamaratka na rodicovskej dovolenke s prvym dietatom a caka druhe a pracovny pomer stale trva, tak by narok na tehotenske a materske mala mat (kedze poistenie je aktivne, lebo pomer trva a 270 dni splna, lebo tam sa pocitaju aj dni pocas ktorej je na RD)
@lucinka5051 neexistuje, ak má zmluvu a pracovný pomer trvá ma nárok aj na materské aj na tehotenské
ak jej ho Socialna poistovna neschvalila, tak potom nie je v rovnakej situacii 🙂 pre narok na tehotenske/matersku su totiz dve podmienky aktivne nemocenske poistenie alebo ochranna lehota (ty ho aktivne mas ako pises a teda aj ona) a potom 270 dni NP za posledne dva roky (zapocitavaju sa aj dni preruseneho NP pocas RD) takze narok by rozhodne mala mat ak trva pomer a ty tiez
@petamich par dni dozadu mu volala ze jej zamietli narok na tehotenske a ze nema narok ani na matersku cize to vymysleli tak ze s druhym dietatom ide na matersku manzel 🙂 ako to funguje neviem, iba som poznamenala s cim som sa stretla a ze ideal si zistit info z prvej ruky..jej prve dieta ma rok a pol a je v 7 mesiaci cize tiez ma to prekvapilo 🙂 budis zjavne viete lepsie 🙂 ja sa nehadam
@lucinka5051 nárok musí mať, ja som tehotná na RD momentálne (reťazový pôrod) , pracovný pomer mi trvá a tehotenské aj materskú budem mať. dokonca vyššie ako som mala.
@lenkadenisa dik za info, skusim sa s nou este porozpravat o tom ;) lebo tiez sa mi to nezdalo 🙂
ano, ak pracovna zmluva trva budes mat narok na matersku aj na tehotenske, ak sa medzitym nevratis do prace, tak pojde o tzv. retazovu matersku = materska bude minimalne taka vysoka ako ta prva