Nárok na tehotenské a materskú

10. aug 2022

Ahojte, prosím Vás ako to je v prípade, že som tento rok bola na PN a následné som nastúpila na MD, ktorá končí v októbri a prejdem na RD. Chceli by sme sa s manželom koncom roka posnažit o druhé dieťatko, a preto by ma zaujímalo ako to je? V pripade, žeby sa nam "zadarilo" a teda by sa druhe dieťa narodilo buduci rok. Mala by som nárok na tehotenské a následne materské? Alebo len rodičovský a nič viac? Zamestnaná som, zmluvu mam na dobu neurčitú v štátnej sfére.

Ďakujem vopred za každú odpoveď

petamich
10. aug 2022

ano, ak pracovna zmluva trva budes mat narok na matersku aj na tehotenske, ak sa medzitym nevratis do prace, tak pojde o tzv. retazovu matersku = materska bude minimalne taka vysoka ako ta prva

autor
10. aug 2022

@petamich a prosím ťa, pokiaľ pracujem popri MD na dohodu, ale teda pôvodný pracovny pomer trva ovplyvní to niečo? A ešte jedna otázočka ak by bol nástup na MD až v roku 2024 stále platí co si napísala resp platí to vždy pri reťazové MD?

petamich
10. aug 2022

dohoda to neovplyvni, ak mas platene odvody z dohody a bude trvat minimalne 270 dni, tak potom by si mala narok na matersku aj z tejto (spocitali by sa vymeriavacie zaklady z TPP a dohody), ak nie tak nic, materska sa bude pocitat z PVZ (oslovia tvojho TPP zamestnavatela) a ano bude to platit aj v roku 2024 za predpokladu, ze sa nevratis do prace a druhe dieta sa narodi resp. na matersku pojdes kym budes doma s prvym

autor
10. aug 2022

@petamich ďakujem moc za vysvetlenie;)

lucinka5051
10. aug 2022

No ja mam kamaratku presne v tejto situacii a nema narok ani na tehotenske ani na matersku pri druhom..iba na RD 🙂 a to je oficialne zamestnana na papieri ale je na materskej 🙂 cize teraz som trosku zmatena..asi by som sa opytala priamo na socialke 🙂

petamich
10. aug 2022

@lucinka5051 v akej presne situacii? ak je kamaratka na rodicovskej dovolenke s prvym dietatom a caka druhe a pracovny pomer stale trva, tak by narok na tehotenske a materske mala mat (kedze poistenie je aktivne, lebo pomer trva a 270 dni splna, lebo tam sa pocitaju aj dni pocas ktorej je na RD)

luliu
10. aug 2022

@lucinka5051 neexistuje, ak má zmluvu a pracovný pomer trvá ma nárok aj na materské aj na tehotenské

petamich
10. aug 2022

ak jej ho Socialna poistovna neschvalila, tak potom nie je v rovnakej situacii 🙂 pre narok na tehotenske/matersku su totiz dve podmienky aktivne nemocenske poistenie alebo ochranna lehota (ty ho aktivne mas ako pises a teda aj ona) a potom 270 dni NP za posledne dva roky (zapocitavaju sa aj dni preruseneho NP pocas RD) takze narok by rozhodne mala mat ak trva pomer a ty tiez

lucinka5051
10. aug 2022

@petamich par dni dozadu mu volala ze jej zamietli narok na tehotenske a ze nema narok ani na matersku cize to vymysleli tak ze s druhym dietatom ide na matersku manzel 🙂 ako to funguje neviem, iba som poznamenala s cim som sa stretla a ze ideal si zistit info z prvej ruky..jej prve dieta ma rok a pol a je v 7 mesiaci cize tiez ma to prekvapilo 🙂 budis zjavne viete lepsie 🙂 ja sa nehadam

lenkadenisa
10. aug 2022

@lucinka5051 nárok musí mať, ja som tehotná na RD momentálne (reťazový pôrod) , pracovný pomer mi trvá a tehotenské aj materskú budem mať. dokonca vyššie ako som mala.

lucinka5051
10. aug 2022

@lenkadenisa dik za info, skusim sa s nou este porozpravat o tom ;) lebo tiez sa mi to nezdalo 🙂