Ahojte, potrebujem poradiť. Skončila som 31.7.2020 trvalý pracovný pomer ktorý trval 7 rokov a koncom augusta som otehotnela, termín pôrodu mám 22.5.2022. Momentálne som nezamestnaná a poberám podporu. Chcem sa opýtať či mám nárok na tehotenské (a neskôr aj na materské)? Ja som bola v tom že nemám nárok na nič ale vraj je tam nejaká ochranná lehota že by som to mohla stihnúť. Máte niekto skúsenosť?
@baja15 ochranna lehota je 8 mesiacov ... čiže musela by si už byť tehotná keď ti koncil pracovný pomer aby si to stihla
@baja15 otehotnela si až po ukončení PP, nie si v OL, máš nárok na nižší RP a prídavky po narodení dieťaťa a tzv.pôrodné, keď sa dieťa dožije 28 dní. Tehotenské ani materské ti neprináleží.
@baja15 treba si vypočítať či sa ti to oplatí - či to stihneš. Ak by si začala teraz platiť + dni NP, ktoré by ti chýbali z dobrovoľného platenia sa pripočítajú z predchádzajúceho obdobia dvoch rokov - mohlo by to vyjsť. Aj keď teda mesačne zaplatíš dobrovoľné poistenie v tej najnižšej sume cca 130€. Mohla by vyjsť síce nízka materská - ale potom budeš mať nárok na ten vyšší RP. Skús si sadnúť a prepočítať dni NP či budeš mať do dňa pôrodu aspoň 271 dní NP a či sa ti to oplatí finančne - či máš na to, aby si si mesačne platila aspoň tie minimálne odvody. Pre niekoho to je celkom dosť peňazí.
@baja15 najmenší VZ pre dobrovolné poistenie je 566,50e , mesačne sa platí z toho 187,79e a MD z toho bude vo výške cca 424e
ak tvoj plat bol v roku 2021 vyšší ako 566,50e v hrubom, a odpracovala si viac ako 90 dní , tak odporúčam sa zamestnať na TPP ... aby ti ak aj odpracuješ menej ako 90 dní bez PN a OCR vyrátali MD z platu min. roka.
a na tehotenské nárok budeš mať ak sa zamestnáš alebo poistíš a ešte nesi v 13 týždni tehu, ak si tento týžden už prešvihla nárok na tehotenské ti nevznikne.
@baja15 no na tehotenské nie, ale PN a MD ešte áno ak sa zamestnáš alebo dobrovolne poistíš.
To dobrovolné poistenie stačí sa prihlásiť na týžden ... zaplatiť .. a nárok na PN a MD z OL z tohoto bude.
Skoda že si sa pýtala tak neskoro, nárok na tehotenské si mohla mať keby si bola riešila pred 2 mesiacmi.
@zalka to tehotenské už mi je jedno, mám teraz podporu v najvyššej možnej výške takže mi to nechýba skôr sa mi jedná o tú materskú a hlavne vyšší rodičovský keďže chcem ostať doma do 3r dieťatka. Ďakujem ti veľmi pekne za cenné info, ja sa v tejto oblasti vôbec nevyznám 🙈 a ešte sa opýtam keď si budem platiť to nemocenské môžem ostať normálne na ÚP aj na podpore či treba to nejak aj s nimi poriešiť?
ak ti pracovny pomer skoncil 2020 tak ochrannu lehotu nestihas, ta je 8 mesiacov po ukonceni PP = uz si bola tehotna, ked pomer skoncil
takze nie narok nemas