Nárok na tehotenské a materské

ria2248
18. dec 2023

Dobrý deň, poprosím o radu. V októbri 2023 som ukončila pracovný pomer a zo zdravotných dôvodov som PN v ochrannej lehote z tohto PP.
S manželom plánujeme mať dieťa. Ak by som otehotnela ešte počas tejto PN, budem mať nárok na tehotenské a materské?
Ak pôjdem začiatkom roka na úrad práce, čo musím spraviť aby som mala nárok na tehotenské a materské? Stačí sa zamestnať hneď na začiatku tehotenstva?
Ďakujem

melanta
18. dec 2023

Ochranná lehota je 180 dní. Čiže ak otehotnieš do 180 dní od ukončenia pracovného pomeru, tak budeš mať nárok na tehotenské aj materské, aj keď sa už nezamestnáš. Teda ak si pracovala tak dlho, že si splnila 270 dní poistenia.

melanta
18. dec 2023

Ešte doplním k úradu práce - ide o evidenciu uchádzačov o prácu, čiže jedna z povinností evidovaného je aktívne si hľadať prácu, chodiť na pohovory ak ho úrad pošle a prijať prácu, ak ho prijmú. Niektoré pracovníčky úradu keď vedia, ža evidovaná je tehotná, tak to neriešia. Ale niektoré áno, čiže je potrebné počítať potom s touto alternatívou. Už som tu minulý rok čítala prípad, kedy tehotnú poslali z úradu práce na pohovor mesiac pred termínom pôrodu. Je to na hlavu, ale žiaľ, môže sa stať.

ria2248
autor
18. dec 2023

@melanta áno, mám odpracované 3 roky

melanta
18. dec 2023

@ria2248 tak potom platí čo som napísala, že ochranná lehota je 180 dní, čiže ak otehotnieš do 180 dní od ukončenia pracovného pomeru, čiže od zániku nemocenského poistenia, budeš mať nárok.

melanta
18. dec 2023

@ria2248 spomínaš možné nové zamestnanie, v tom prípade ešte doplním, že ak budeš mať nové zamestnanie a zotrváš v ňom 90 dní (čistých 90 dní, čiže nepočítajú sa dni PN a OČR), tak materské sa ti bude počítať iba z príjmu z tohto nového zamestnania.

ria2248
autor
18. dec 2023

Melanta dakujem za odpovede, vidno že sa vyznáš 😊 prosím ťa, ešte mám otázku. Nové zamestnanie s vyšším príjmom si musím nájsť ešte pred otehotnením aby som mala vyššie tehotenské? Ak by som si našla nové zamestnanie už počas tehotenstva, zrejme to nestíham a tehotenské bude vypočítané zo starého zamestnania s nižším príjmom, je to tak?

melanta
21. dec 2023

@ria2248 nové zamestnanie s vyšším príjmom si kľudne môžeš nájsť až keď budeš tehotná. Ale ako píšem, musí trvať minimálne 90 dní bez PN/OCR, ideálne aspoň týždeň dlhšie ako 90 dní, aby to SO nevyhodnotila ako účelové. Taktiež napríklad ak si doteraz robila za minimálnu mzdu a zrazu ako tehotná budeš 90 dní pracovať za 2500 eur, môže to SP skúmať. Detto ak by si sa zamestnala u rodinného príslušníka. SP vie, aké kulehy ľudia skúšajú, čiže môže potom situáciu individuálne posudzovať.

al1001
6. jan 2024

@melanta posielam Vám ss.