Ahojte baby... Mám ročné bábo ale mam iba rodičak lebo MD mi Nevysla (a to som pracovala 5 rokov) ..... Čakám Druhé bábo, Už som v 3 mesiaci a chcem sa spýtať mam nárok na tehotenské keď na materské Nemám Nárok ? Co je to platné len Od minulého roka? od 13tt?
Ďakujem
Nie.
Ako to ze ti nevysla MD ked si 5 rokov pracovala?
@anicka182 mala som zmluvu do mája 2020 a prepustili ma pre koronu.. Bola som na úrade práce a o mesiac som otehotnela... Keby som šla ten jeden mesiac na PN tak mi vyjde MD....
Stacilo DNP a matersku by si mala.
@veronikaszabova co to je?
aj ked by si sla na jeden mesiac na PN matersku by si nemala 🤷♀️ kedze by si otehotnela po ukonceni pracovneho pomeru, nebola by si v ochrannej lehote a nemocenske poistenie nebolo aktivne a PN na tom nic nemeni
riesenie bolo platit si par dni DNP ako pise Veronika ale tak to uz je teraz jedno
a teda ako uz baby pisali, podmienky naroku na tehotenske nesplnas
@petamich a keby som sa teraz na mesiac zamestnala? Akurát ten mesiac čo mi chýbal? Tak by som dostala?
Za posledne 2 roky pred porodom musis mat 270 dni NP - tym padom ti mesiac nepomoze
Na tehotenske uz narok mat nebudes, kedze si podmienky nesplnala k 13tt... Ale na matersku by si teoreticky narok mohla ziskat....ale vsetko ohladom naroku rataj ku dnu predpokladaneho porodu....
@veronikaszabova
@ikonica
Baby keď ja som z toho jeleň, samozjrrme že sa pôjdem aj pýtať na úrad práce, poviem vám takto
Do mája 2020 som bola zamestnaná, od júna do novembra som poberala pol roka z úradu práce peniaze, potom do marca 2021 som bola evidovaná na úrade práce ako nezamestnaná, a od vtedy som na rodičovskom.
Tak spĺňam tých 270 dní ci nie?
@ikonica a teraz som v 12 TT zatiaľ
@ikonica termín pôrodu mam 22.7.
""samozjrrme že sa pôjdem aj pýtať na úrad práce,""
Co s tym ma UPSVAR??
Od 22.7.2020 so 22.7.2022 si zrataj dni NP
@veronikaszabova a kde sa mam spýtať? Ja som chcela že či mi ten mesiac pomôže keď sa zamestnam ohľadom toho...
Tehotenske a matersku riesi socialna poistovna, nie UPSVAR.
Zrataj si dni NP v tych datumoch a budes vediet, kolko dni ti chyba. Bud si budes platit DNP alebo sa zamestnas. A dalsou podmienkou naroku na matersku je aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote - vsetko sa docitas aj na stranke SP
neviem kolko mas z tych 270 dni, urob ako radi Veronika 🙂
kazdopadne mesiac ti nepomoze - lebo v case naroku na tehotenske alebo porodu pre materske musis mat aktivne NP alebo ochrannu lehotu
Teraz pozeram tie datumy lepsie a nestihas uz ziskat ani narok na matersku....
@ikonica ani keby som sa na dlhšie zamestnala? 😔😔 Och bože
a prečo sa chceš dlhšie zamestnať, čo ti to vyrieši? Ak skutočne porodíš 22.7. dni NP nestihneš nazbierať. Po tomto termíne už o materské žiadať nemôžeš.
nestihas - 270 dni je cca. 9 mesiacov - ty si v tretom mesiaci aj ked by si sa zamestnala do porodu, tak 270 dni nenazbieras, pracovala si do 5/2020 - takze za posledne dva roky od 22.7.2020 do dnesneho dna mas 0 dni nemocenskeho poistenia
Nie... Ako pisu baby... Podudzuje sa obdobie dvoch rokov pred vznikom naroku... Vznik naroku je datum porodu... Cize sa posudzuje obdobie od 22.7.2020 do 22.7.2022... zatial v tom obdobi mas 0 dni nemocenskeho poistenia, nestihnes tych 270 dni do toho 22.7.2022 ziskat... Je koniec januara... Zrataj dni do 22.7. a si jasna....
Nemas narok