Nárok na tehotenské

karin0306
3. jan 2025

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom nároku na tehotenské.
K 01.05.2024 som dala výpoveď a som na úrade práce, vybrala som si podporu 6 mes, začala chodiť na pracovné pohovory a zistili že čakáme bábätko. Som v len prvom mesiaci tak som hneď bežala spraviť si dobrovoľné nemocenské pripoistenie aby som mala nárok na materskú čiže momentálne poistená som a 270 dní poistenia do 13teho týždňa teda do žiadosti o tehotenské spätne by som spĺňala, kedže rok 2023 mám odrobený celý nepretržite a rok 2024 mám tie 4 mesiace. Ak berú do úvahy dobu od 13teho týždňa dozadu 2 roky bez tých cca 10tich mesiacov bez práce stále za 24 mesiacov dozadu mám odrobených z toho 14mesiacov na TPP + mi už beží od januára dobrovoľné pripoistenie. Chcem sa spýtať mám v takomto prípade nárok a tehotenské ak tam bolo to poistenke na takú dlhšiu dobu prerušené a dobrovoľné mám založené len teraz? Ďakujem

petamich
3. jan 2025

Podla toho co pises ano mala by si mat narok, kedze podmienka aktivne poistenie je splnena (DNP) a zaroven mas 270 dni NP za posledne dva roky (od toho 13TT)

karin0306
autor
4. jan 2025

@petamich ďakujem ti krásne 🙂

mogaa
4. jan 2025

@karin0306 na tehotenské musíš mať nem.poistenie 270dní do 13 týždńa tehotenstva , tak si to vyrátaj či ti to výde do 13týždňa....