Dobrý deň, mam nárok na tehotenské, keď som na neplatenej predĺženej materskej so 4 ročnou dcérkou?
A môže sa tehotenské poberať aj keď si vybavim opatrovné na starku?
Od novembra dcéra nastupuje na celý deň do škôlky, takže mi končí predĺžená, teraz som v 12tt.
Co si o tom myslite? Ďakujem za každu radu...
@melanta počas prvého rizikového tehotenstva mi nepredlzili zmluvu v práci, takže nie netrvá pracovný pomer...
Ale vtedy som mala odpracované, takže materskú aj na všetko ostatné som mala nárok, následne dcérku vzali iba na 4 hodiny do škôlky, tak mi odporúčali ísť na predĺženú neplatnú materskú... Teraz ma dcéra 4 roky a ja som stále na materskej, co sa nám teraz pritrafilo babo 🤭 tak ma zaujíma, ci teda nemám narok na nič, alebo sa niečo dá vybaviť ďakujem.
Ak má dcéra 4 roky, si na tzv. predĺženej rodičovskej. Píšem takzvanej, pretože to nie je rodičovská, je to stav, že si nezamestnaná ale v zdravotnej poisťovni zahlásená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokv. Čiže nie si na rodičovskej a už vôbec nie si na materskej. Nie, nemáš nárok na tehotenské a nebudeš mať nárok ani na materské. Až od pôrodu na nižší rodičovský. Na tehotenské aj materské potrebuješ mať v posledných 2 rokoch minimálne 270 dní nemocenského poistenia a to nemáš.
@dominita prosím????? Ako prepáč, ale čo by si chcela? 4 roky nepracuješ, prečo by ti štát mal niečo dať? O deti sa majú postarať rodičia, nie štát. Tak aká balada? Štát dá tehotenské aj materské matkám, ktoré splnia podmienky. Ty ich nespĺňaš. Mala si tehotenstvo plánovať a tomu prispôsobiť zamestnanie alebo platenie DNP. Žiť v tejto krajine je super čo sa sociálnych dávok týka. Nikde inde v Európe toto neexistuje. Takže buď vďačná že môžeš byť doma so 4 dieťaťom a ešte za teba štát platí ZP.
@dominita Opatrovne na psa si nechces vybavit? V tejto krajine, kde je zit cista balada sa to da.
@melanta v prvom rade sme si nepotykali 😉 a v druhom rade, každý máme iný názor, keď máte dieťa každý druhý týždeň doma a nie v škôlke, kvôli chorobnosti, tak sa asi do prace nedá ísť... Toto môže napísať, len nie matka, alebo žena ktorej sa mal kto postarať o dieťa , keď bolo choré, nie každý má ustlané na ružiach... A dalsia vec, neviete nic o rodinnej situácii a podobne, tak láskavo nesúďte, keby som mohla a dalo sa určite by som radšej svoj čas trávila v práci, ako doma so soplom, zápalom uši, kiahnami a milión ďalších chorôb... Ale niekto toto vôbec nepochopí 🤭🤦♀️(zamestnať sa s 3 mesačnou výpovednou a byť každú chvíľku doma, popremýšľajte, kto vám dá šancu, vo väčšine prácach sa pýtajú na to ci ste slobodná a bez deti, prečo asi...?) a je mi to úprimne jedno, co si myslite vy. Prajem pekný deň, týmto moja debata s vami skončila.
Nie, nepotykali sme si, ale pravidlá MK hovoria, že si tu všetci tykáme. Ja som na ružiach ustlané nemala. Mala som dieťa v čase, keď moji rodičia aj svokrovci boli aktívni pracujúci ľudia, takže nikto sa mi o dieťa nepostaral. Ale normálne som išla do práce a keď bola chorá, tak raz som bola doma ja, raz muž. Na to som predsa mala muža, aby bol rovnaký rodič ako ja. Áno, tvoju situáciu tu nikto nepozná. Ale nepáči sa ti ako to funguje na SLovensku. Funguje to nadštandardne. Nikde v Európe nemôže byť žena doma tak dlho ako tu a ešte za ňu aj štát zaplatí. Ak máš zlú situáciu, tak si nemala otehotnieť. Tehotenstvo sa dá aj plánovať. Hovorí sa tomu zodpovednosť. A keď už si sa rozhodla mať dieťa neplánovane, tak si musíš byť vedomá, že zodpovedná za starostlivosť a financie si ty a tvoj partner, nie štát. V mnohých krajinách Európy nemôžu byť ženy doma viac ako pol roka. Tak buď šťastná, že žiješ na Slovensku.
@dominita mne zostalo smiešne. Dnešné mamičky by co chceli? Vari aj príspevky na budúce štúdia? Rodicia sú tu len robenie deti? Nie, nárok nemáš. Mala si ísť do práce po MD tak, ako každá matka, ktorá nie je uplny analfabet, čo sa týka nároku na ďalšie md a podobne. A k tvojej správe, áno, aj ja som mala malé dieťa, ano, aj ja som ho mala obtyzden doma,manžel v zahraničí, sama ďaleko od rodičov. Pracovala som a mala som opatrovateľku. 😉
@bybaa1 ja akože chápem, že nie je to vždy ľahké. Ale proste je to o gramotnosti. Ak na to nemám, tak nemám deti. A nie že budem mindžovať na štát, že málo dáva. Ja by som chcela vedieť, ako by tieto ženy prežili v takých krajinách Európy, kde ozaj sú doma ženy len 3 či 6 mesiacov a potom môžu ostať doma jedine zadarmo. Tak veď preto je Slovensko kde je a Švajčiarsko inde.
@melanta my pendlujeme Swiss a Sk a poviem ti, tam ta krajina funguje najmä na základe samostatnosti a nie na základe zdierania štátu. Neexistuje tam byt tri roky doma s deckom,neexistuje tehotenská dávka, ani nezmyselné PN počas tehu, lebo však prečo nie. 🤦♀️ tam to funguje inak. A doslova funguje.
@dominita jasne ze nie.odvody si neplatis tak nemozes cakat narok
To je aká trojmesačná výpovedná? 🤣 Hádam trojmesačná skúšobná doba. Veď ty neovládaš ani základné pojmy a ani nevieš, že ty už na materskej nie si pár rokov. Ty si sa ani len neskúšala zamestnať. Si predstav,moje deti tiež každý mesiac choré. Syn nastúpil do škôlky a je teraz prvý krát chorý, doma len dva dni.
Trvá ti pracovný pomer spred prvého dieťaťa? Alebo máš za posledné 2 roky 270 dní poistenia? Ak nie a nie, tak nemáš nárok na tehotenské, nebudeš mať nárok ani na materské. Kedy si bola zamestnaná a kedy ti pracovná pomer skončil? Platíš si dobrovoľné nemocenské poistenie? Nemocenské (čiže odvody do SP), nie zdravotné.