Nárok na tehotenské

28. jan 2023

Ahojte, som na zaciatku tehotenstva a zaciatok 13. tyzdna mi vychadza tak, ze mi bude do 270 dni chybat tyzden. Viem si doplatit nemocenske za ten cas, aj ked som zamestnana? Dakujem.

petamich
28. jan 2023

nie, pre ziskanie naroku treba splnit podmienky k 13tt tehotenstva, zial v tomto pripade ti narok nevznikne

autor
28. jan 2023

Ešte doplním, že som 6tt.

autor
28. jan 2023

@petamich ale ked si ich teraz zaplatim? Som v 6tt.

petamich
28. jan 2023

nie, nie je to skratka mozne, bud splnas podmienky alebo nesplnas - ty ich podla toho co pises nesplnas a navyse dobrovolne nemocenske nemoze mat subeh s nemocenskym poistenim, ktore ti hradi/odvadza zamestnavatel, to len ako poznamka

veronikaszabova
28. jan 2023

Tak ako vravi @petamich. Narok nemas - nesplnas podmienku 270dni k 13temu tyzdnu.

autor
28. jan 2023

@petamich dobre. A este jedna otazka.. rata sa to rovnako ako pri materskej? To znamena, ked mam 2 dohody o prac. cinnosti, tak sa dni v mesiaci nasobia dvoma? Teda, ak som v januari mala 2 dohody, tak sa to rata ako 62dni aj pri tehotenskom?

petamich
28. jan 2023

v pripade, ze z oboch dohod zamestnavatel odvadzal NP, tak ano, zapocitavaju sa dni NP 2x

ku_uk
28. jan 2023

Skús poprosiť gynekológa, že ti chyba týždeň. Terminy pôrodu sa hýbu pomerne často a nich to nezabije. Iné by bolo 2-3 mesiace keby ti chýbajú, ale týžden je naozaj škoda…

ku_uk
28. jan 2023

Alebi keď si nebola ešte u gynekológa tak pocedz že si mala poslednú menštruáciu o týždeň neskôr a vznikne ti nárok….

autor
28. jan 2023

@ku_uk my sme sa o babatko pokusali az od takeho casu, kde som vedela, ze mi to vyjde..cize pocas ovulacie a zadarilo sa. Ja som si myslela, ze sa to zohladni takto. Ale tu som citala, ze sa to pocita od 1.dna ms. Preto mi ten tyzden chyba. K dr idem v utorok.

autor
28. jan 2023

@ku_uk teda, vypocitala som, ze ak napr. 6.1. zacneme, tak splnam k 13tt 270dni. Ale ms som mala od 20.12., preto mi to nevychadza a cca tyzden mi chyba, ak to bude pocitat od toho 20. 12. a nie odo dna, kedy sme sa o babo zacali pokusat

kukulienka999
28. jan 2023

Keď si ešte nebola u gynekológa, čo riešiš? Ved povedz dátum o týždeň skôr a vyjde ti to nie 20.12 ale 13.12. Alebo to povedz narovinu a hotovo. Veľakrát je plod menší/vacsi ako podľa menštruácie a celkovo. Tyzden je banalita…

petamich
28. jan 2023

@kukulienka999 o tyzden neskor tym padom 🙂 o tyzden skor by znamenalo, ze jej budu chybat dva tyzdne

autor
28. jan 2023

@kukulienka999
@petamich ok, skusim jej to teda vysvetlit. Ja som si myslela, teda aj na internete som sa docitala, ze sa tt pocita bud podla ms alebo podla terminu oplodnenia, ked ho viem. Tak som si bola ista..

veronikaszabova
28. jan 2023

Podla terminu poslednej menstruacie - vzdy.

petamich
28. jan 2023

lekar to zapise vzdy podla 1. dna poslednej menstruacie a pripadne zrealni u zien, ktore maju nepravidelny dlhy cyklus alebo posunutu ovulaciu na zaklade ultrazvuku v 12 tyzdni

ak by ti prvy den pocital podla dna oplodnenia napr. 14 den cyklu, tak ti "chybaju dva tyzdne tehotenstva", kedze standardna dlzka 40 tyzdnov pocita aj s tymi dvomi, kedy zena este tehotna nebola (lebo prva polovica cyklu) - preto v uvodzovkach, lebo vacsina zien nevie kedy pocas cyklu ovulovala a otehotnela a preto je bezne, ze porodis niekde 38-42. tyzden, kadeako to moze byt poposuvane ale pre univerzalnost vypoctu sa to pocita od 1. dna poslednej menstruacie

autor
28. jan 2023

@petamich ja mam nepravidelny cyklus, vzdy sa mi ms posuva. Minule som mala 16., teraz 20. Atd..

autor
28. jan 2023

Cize vlastne som mohla aj neskor ako toho spominaneho 6. otehotniet (je to fiktivny datum, neuvadzam presne datumy), kedze nemam pravidelny cyklus a teda aj ovula mohla byt inokedy. Uvidim, co povie dr

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
trgypadl
28. jan 2023

A Tvoj nepravidelny cyklus byva cca kolkodnovy?

autor
28. jan 2023

@trgypadl 31-34 dnovy

trgypadl
28. jan 2023

To by som este nenazvala nepravidelny MC

autor
28. jan 2023

@trgypadl tak ono, niekedy mam na 31. den, potom na 35., potom na 28., potom na 38.... rozne, nikdy nie rovnako. V oktobri som mala na 48.den

trgypadl
28. jan 2023

Riadila som sa podla cisla 31-34.
Ale zrejme si približne vies odsledovat ovulku...

lilinka88
28. jan 2023

Len si to ešte dobre prepočítal,aby si sa u dr nezamotala a nepokazila si to zbytočne.
Čo sa týka dohody, ak máš súbežne viac, tak ťa ktorú chceš pripočítať, musí byť ukončená pred 13tt. Pokiaľ by boli všetky otvorené, počítajú sa iba dní z tej, z ktorej si uplatňujes nárok

autor
28. jan 2023

@lilinka88 aha, cize, ak chcem, aby mi dni sedeli, tak musim jednu zrusit? Lebo ak budu dve, tak mi nebudu sediet dni?

lilinka88
28. jan 2023

K aktívnemu NP sa pripočítava aj obdobie akéhokoľvek predchádzajúceho ukončeného nemocenského poistenia

kukulienka999
28. jan 2023

@petamich jop 😁

saraag
11. máj 2024

Ahoj som v podobnej situácii chýbať mi budu 3-4dni ako si to vyriešila?