Ahojte maminy. Aktuálne som v 6tt a riešim ci mi v 13tt cca november 2022 vznikne nárok na tehotenské. Od júna 2021 som doma s dcérkou. Aktuálne teda na rodičovskom príspevku. Posledná pracovná zmluva na dobu určitú mi skončila počas materskej s malou 30.9.2021. Dovtedy som nepretržite pracovala. Ak tomu dobre rozumiem do nároku na dávku by sa mal započítať aj obdobie keď som už síce bola na MT ale zmluva ešte bežala. Teda ak sa nemýlim narok by mi mal vzniknúť. Dakujem
@moncacina ochranna lehota - tehotna v case ukoncenia PP
Ešte mám možnosť fiktívne sa zamestnať u brata vo firme , nepomohlo by ani to ?
zamestnaj sa aspoň na dohodu alebo si zaplať dobrovoľné NP
@moncacina od datumu porodu si odrataj 2 roky - v tom case musis mat 270 dni NP. Rataj, kolko ti chyba
@moncacina OL-ochranná lehota. Áno keď sa zamestnáš nárok vznikne. Ale nielen fiktívne - musí za teba aj odvádzať odvody. Alebo sa treba dobrovoľne pripoistiť - no rátaj s tým, že balík poistenia z minima vychádza cca 188€/mesiac, aby materské vyšlo cca 430€. No po ňom budeš mať nárok na vyšší RP takže sa to vždy oplatí.
@moncacina vieš čo?som natom podobne...celý život som pracovala a po dlhých rokoch keď sa nám nedarilo splodiť druhé dieťa som zmenila zamestnanie kde som po roku otehotnela...v čase nástupu na materskú mi zanikla pracovná zmluva na dobu určitú...presne vtedy som mala dostať zmluvu na dobu neurčitú ale s pochopiteľných dôvodov som ju už nedostala keďže som šla na materskú a teraz kebyže otehotniem tak by som brala najnižší rodičak a to je všetko....si myslím žeby mali opraviť trošku tie podmienky pre nárok na tehotenskú...celé roky som pracovala a ak by som teraz náhodou otehotnela tak by som brala to čo aj tie ženy ktoré nikdy nepracovali....takze tak...no čo už narobíme
@veronikaszabova ale to píšete o nároku na materskú? Tam je tiež podmienka aktívneho poistenia v čase žiadosti?
@moncacina bud aktivne NP alebo OL
zmluva alebo dohoda
A ešte možno taka od veci otázka, potom sa môže súbežne poberať materská na jedno dieťa a rodičak na druhé?
Možno sa to oplatí iba na to tehotenske to sa môže poberať súčasne s rodicakom
@moncacina podľa mňa nemáš nárok na tehotenské a rovnako nebudeš mať nárok ani na materskú