Nárok na tehotenské

moncacina
21. sep 2022

Ahojte maminy. Aktuálne som v 6tt a riešim ci mi v 13tt cca november 2022 vznikne nárok na tehotenské. Od júna 2021 som doma s dcérkou. Aktuálne teda na rodičovskom príspevku. Posledná pracovná zmluva na dobu určitú mi skončila počas materskej s malou 30.9.2021. Dovtedy som nepretržite pracovala. Ak tomu dobre rozumiem do nároku na dávku by sa mal započítať aj obdobie keď som už síce bola na MT ale zmluva ešte bežala. Teda ak sa nemýlim narok by mi mal vzniknúť. Dakujem

luliu
21. sep 2022

@moncacina podľa mňa nemáš nárok na tehotenské a rovnako nebudeš mať nárok ani na materskú

alenah31
21. sep 2022

@moncacina Nie - nárok na tehotenské nemáš a nebudeš mať momentálne ani nárok na materské. Okrem potrebného počtu dní NP treba mať splnenú aj druhú podmienku - mať aktívne NP alebo byť v OL a ty nespĺňaš ani ani jedno z toho

moncacina
autor
21. sep 2022

@alenah31 a keby som sa ešte teraz dobrovolne poistila?

moncacina
autor
21. sep 2022

@alenah31 prepáč co je OL ?

veronikaszabova
21. sep 2022

@moncacina ochranna lehota - tehotna v case ukoncenia PP

moncacina
autor
21. sep 2022

Ešte mám možnosť fiktívne sa zamestnať u brata vo firme , nepomohlo by ani to ?

lucka_ke
21. sep 2022

zamestnaj sa aspoň na dohodu alebo si zaplať dobrovoľné NP

moncacina
autor
21. sep 2022

@lucka_ke koľko mesiacov by som si mala platiť resp ako dlho by som mala byt zamestnaná aby mi vznikol nárok?

veronikaszabova
21. sep 2022

@moncacina od datumu porodu si odrataj 2 roky - v tom case musis mat 270 dni NP. Rataj, kolko ti chyba

alenah31
21. sep 2022

@moncacina OL-ochranná lehota. Áno keď sa zamestnáš nárok vznikne. Ale nielen fiktívne - musí za teba aj odvádzať odvody. Alebo sa treba dobrovoľne pripoistiť - no rátaj s tým, že balík poistenia z minima vychádza cca 188€/mesiac, aby materské vyšlo cca 430€. No po ňom budeš mať nárok na vyšší RP takže sa to vždy oplatí.

moncacina
autor
21. sep 2022

@alenah31 však jasne ze nie fiktívne. Myslela som to tak ze reálne pracovať nebudem ale mzdu dostávať budem

alenah31
21. sep 2022

@moncacina tak potom áno - ak máte možnosť tak nech Vás zamestná.

sonka333
21. sep 2022

@moncacina vieš čo?som natom podobne...celý život som pracovala a po dlhých rokoch keď sa nám nedarilo splodiť druhé dieťa som zmenila zamestnanie kde som po roku otehotnela...v čase nástupu na materskú mi zanikla pracovná zmluva na dobu určitú...presne vtedy som mala dostať zmluvu na dobu neurčitú ale s pochopiteľných dôvodov som ju už nedostala keďže som šla na materskú a teraz kebyže otehotniem tak by som brala najnižší rodičak a to je všetko....si myslím žeby mali opraviť trošku tie podmienky pre nárok na tehotenskú...celé roky som pracovala a ak by som teraz náhodou otehotnela tak by som brala to čo aj tie ženy ktoré nikdy nepracovali....takze tak...no čo už narobíme

moncacina
autor
21. sep 2022

@veronikaszabova ale to píšete o nároku na materskú? Tam je tiež podmienka aktívneho poistenia v čase žiadosti?

veronikaszabova
21. sep 2022

@moncacina bud aktivne NP alebo OL

moncacina
autor
21. sep 2022

@sonka333 no presne môj prípad. Od vysokej som bez prestávky pracovala. A presne v novej robote sa nám zadarilo hneď po skúšobnej dobe. Keďže mam 38 tak som rada ze sa nám podarilo. Dúfam že to bude všetko ok nakoľko o prvé bábätko som prišla v 22tt

moncacina
autor
21. sep 2022

@lucka_ke stačí zamestnať sa na dohodu ?

moncacina
autor
21. sep 2022

@lucka_ke môžem mať aj normálnu zmluvu keď poberam rodičovský?

luliu
21. sep 2022

@moncacina mozes

lucka_ke
21. sep 2022

zmluva alebo dohoda

moncacina
autor
21. sep 2022

A ešte možno taka od veci otázka, potom sa môže súbežne poberať materská na jedno dieťa a rodičak na druhé?

alenah31
21. sep 2022

@moncacina nie - subeh MD a RP mozny nie je. Jedine otec na MD s jednym a matka na MD s druhym dietatom.

luliu
21. sep 2022

@moncacina určite nie

moncacina
autor
21. sep 2022

@luliu tak potom zvažujem ci sa mi to oplatí ak mám materskú dostať 430 eur

moncacina
autor
21. sep 2022

Možno sa to oplatí iba na to tehotenske to sa môže poberať súčasne s rodicakom

luliu
21. sep 2022

@moncacina ale po skončení rodicaku so starším dieťaťom, budeš mať nárok pri menšom už iba na ten nižší rodicak, ak nebudeš mať matersku

moncacina
autor
21. sep 2022

@luliu to už dúfam pôjdem do roboty. Ešte mi porad prosím keď sa teda zamestnám požiadam o tehotenske a potom ma prepustia alebo si prestanem platiť to dobrovolne stratím narok na tehotenské ak už bolo schválené?

lilinka88
21. sep 2022

@moncacina nie,ak je nárok priznaný, bude ti vyplácané do pôrodu

moncacina
autor
21. sep 2022

@lilinka88 aspoň to je pozitívne, ste super baby dakujem