Ahojte, idem si po radu, mozno ma niekto podobnu skusenost alebo dilemu. Aktualne som na RD a dostavam od statu tych cca 380e. Mam na ne narok do aprila 2022. Na MD som isla v ochrannej lehote z uradu prace, cize som aktualne nezamestnana a odvody plati stat. Radi by sme vsak 2. dieta cim skor, avsak ak by sa podari tak dostanem RP len tych cca 200e. No a tu nastava otazka.. ak sa pocas aktualnej RD zamestnam a otehotniem, budem mat narok na RP vo vyske 380e ak neodrobim 270dni? Alebo len cca 200e? Je mi jasne ze pri neodrobeni 270 dni, na matersku narok mat nebudem, ide mi o ten rodicak.
@marryen odpracovala by som lenze nemam kde aktualne, ponuk moc nie je a malu som nechcela davat do jasiel. Do skolky ju nezoberu ani od septembra kedze je aprilova 🤷♀️
@scacchi Manzel na matersku a ja do prace? No s novorodencom by to neslo, plus on by na matersku nesiel nemoze si to dovolit z prace. Nie je zivnostnik ale sme radi ze teda ma istu pracu
Nebolo by mozne pocas tejto materskej platit odvody akoby som nola zamestnana tych 270 dni aby som mala narok na ten rodicak? 🤔 ako nejaky samoplatca alebo co. Ked by som zistila ze som tehotna
@laura222 moznostou je dobrovolne sa nemocensky a dochodkovo poistit (iba cisto nemocensky sa uz neda), co by z minimalneho vymeriavacieho zakladu (546€) vyslo cca 122€ mesacne (22,4% zvoleneho vymeriavacieho zakladu). Ked zistis tehotenstvo bude uz vsak neskoro, to by si tych 270dni do porodu nestihla (spatne sa poistit neda). Zvykne sa to robit tak, ze sa dobrovolne poistis na 2 mesiace, odhlasis sa, a ked zistis ze si tehotna, tak sa znovu prihlasis na dobrovolne poistenie do nastupu na matersku. Takto ti suctom obdobi poistenia vznikne narok na materske (asi 409€) a potom aj vyssi rodicovsky.
@havranka31 cize sa mozem dobrovolne poistit a nemusela by som sa zamestnavat? Na to je nejake tlacivo alebo to treba riesit na soc poistovni? Materska 409e? Neni to nejak malo ked by som platila tych 122e? Ak by sa zamestnam napr za minimalnu mzdu bola by ta suma ina? Pozerala som ze min mzda je 623e
@havranka31 ktory z tych balikov vlastne potrebujem pre ten narok na matersku?
@laura222 ano nemusis pracovat, staci sa dobrovolne poistit (nie je mozne sa dobrovolne poistit ako zamestnana, cize bud toto alebo sa zamestnat normalne).
Potrebujes ten balik kde je nemocenske, a kedze chces platit co najmenej, tak ten druhy v poradi. Prihlasis sa v socialnej poistovni, na stranke https://www.socpoist.sk/ako-sa-stat-dobrovolne-... mas postup, aj 2 tlaciva co sa daju stiahnut (prikladam aj obrazok).
Vymeriavaci zaklad si mozes zvolit aky chces, ja som dala priklad s minimalnym, co je na tento rok 546€. Ano, odvody su vysoke, dochodkove je 18% zo zakladu, nemocenske 4,4%. Keby si si zvolila napr. zaklad 1000€, platis 224€ mesacne a materska vyjde 750 cca. To uz je na tebe.
@havranka31 jeej super dakujem! Hned idem studovat 🙂 ja som nasla este takyto navod a normalne clovek aj rozmysla ci si nepozicat peniaze niekde 🙈 https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=529
@laura222 no vidis, tak to poistne je nakoniec este vyssie ako som pisala. Ale ano, na relia.sk su super tipy, Mihal sa snazi poradit ako dosiahnut najvyssie mozne davky, studuj, drzim palce.
Ak by si otehotnela teraz, mohla by si aj po narodeni do aprila 2022 poberat vyssi rodicak na starsie. Potom moze (po 6 tyzdnoch od narodenia) nastupit na matersku muz nemusi byt na nej pol roka, tusim staci par dni a nasladne si da rodicak na seba a budete mat plny rodicak 370
@dzina007 no len prave s muzom na matersej vobec neratam kedze u nas to je z hladiska jeho prace nerealizovatlne
@havranka31 dakujem 🙂
@havranka31 este taka otazka, ak sa prihlasim este tento tyzden, tak budem platit akoby uz za mesiac april alebo sa to vyslovene rata na dni? Ze napr poistenie mi bude platit od 25. Aprila? A prva platba pojde za obdobie od 25.april do 25.maj?
@havranka31 ano dnes som to tam brala a je to tak ze za tento mesiac alikvotnu ciastku a potom normalne od prveho maja plnu sumu.. akurat neviem teraz ci za mna teraz bude platit zaroven aj stat alebo platim uz len ja? A zevraj ked nebudem platit 2 mesiace, automaticky sa to zrusi a nemusim ziadat o zrusenie ja. Akurat mi nie je jasne ze ak ja teda 2 mesiace nebudem platit, kto ich za mna spatne doplati
@laura222 ak nebudes mat narok na matersku, tak ani na zvyseny rodicovsky prispevok. to sa odvija od toho.