Nárok na rodičovský pre matku žijúcu mimo Slovenska

tinushka13
12. aug 2015

Kočky potrebovala by som poradiť. Má nastávajúca maminka nárok na rodičovský príspevok ak:
-žije v zahraničí (EÚ) pod statusom študent
-štát za ňu platí poistenie
-je slobodná
-otec je "domorodec" krajiny v ktorej žije
-gynekológa má v zahraničí
-na SK nemôže vycestovať nakoľko má rizikové tehu a nemôže do lietadla

Má nárok na získanie rodičáku a príspevku pri narodení tých 800 a drobné?

irin12
12. aug 2015

na rodicak mas narok iba ak zijes na uzemi SK a mas tam lekara, porodne netusim kedze si student, ale velmi zaujimave inak 😉

tinushka13
autor
12. aug 2015

@irin12 No len ona sa nemôže ani vrátiť na SK počas tehu. čiže je nútená mať Dr. v zahraničí. Má rizikové tehu a nehrozí aby letela či išla autom. to by neskončilo dobre ☹

luciaobrocnikova
12. aug 2015

@tinushka13 zila som v zahranici sice nie student, slobodna, otec cudzinec a dostala som prispevok pri narodeni dietata aj priplatok k prispevku staci predlozit tehotensku knizku zo zahranicia, rodny list a tie dva tlaciva vyplnis, ale male nemoze mat viac ako 6 mesiacov.....rodicak mi nechceli dat kedze som zila v zahranici , po vrateni na Slovensko poberam aj ten aj pridavky.

marcah
12. aug 2015

@luciaobrocnikova
@tinushka13 co sa tyka toho prispevku, od roku 2014 sprisnili pravidla a uz ho nedavaju maminam, ktore neziju na Slovensku. Aj ja som ho v roku 2013 este dostala ale par mesiacov na to to zrusili a vyplacaju iba ak na Slovensku ozaj zijes - musis mat teda potvrdenia od SK lekarov a preveruju aj to kde ste ekon,aktivni - kde pracujete (teda mamina o ktorej pises)
Co sa tyka rodicaku, ja som bola v case narodenia starsieho nezamestnana, evidovana na UPSVR na Slovensku, takze tiez za mna platil stat, manzel bol rakusan pracujuci v Rakusku a rodicak ani pridavky mi na Slovensku nedali ....
Neviem ci je to ine v pripade ak ide o slobodnu mamicku, ak nie su sobaseni.....

luciaobrocnikova
12. aug 2015

@marcah presne to som este chcela napisat, ze ja som si to vybavovala tiez v roku 2013 a mozu byt zmeny teraz.... a na slobodne mamicky neberu ohlad vobec.

luciaobrocnikova
12. aug 2015

@marcah ale aspon poberas rakuske pridavky nie

marcah
12. aug 2015

@luciaobrocnikova no ano poberala som potom par mesiacov, kym manzel nezmenil posobisko a zili sme v CR - tam to bolo este komplikovanejsie kedze sme boli obidvaja cudzinci 🙂. Kedze sme taki kocovnici, tak teraz poberam zase doplatky z Rakuska....
Ale vtedy pri prvom dietati ked mi vraveli ze si to mam vybavit v Rakusku tak som bola hotova - teraz po dvoch dietatoch v troch krajinach uz je to malickost 😀

bajana
13. aug 2015

K pôrodnému -to nedostaneš určite.

loginexistuje
13. aug 2015

nie nema narok ani na rodicak ani na porodne

sibalka21
13. aug 2015

Nezije na sk- nema narok poberat akekolvek prispevky

luciaobrocnikova
13. aug 2015

@marcah aj my sme kocovnici Grécko - Slovensko - Nemecko
🙂

koskaaa
13. aug 2015

@tinushka13 opytaj sa radsej na prislusnom UPSVaR u vedúceho oddelenia. Pretoze su jednotlive vyninky, kedy tieto prispevky dostat mozes. Aj ja zijem mimo SR a poberam rodicak uplne legalne zo SR a taktiez aj príspevok pri narodeni dietatka...mam nan narok (dieta sa narodi teraz v auguste), aj ked sa dieta narodi mimo SR. Len neviem, ako je to, ked si student, keby si pracovala, viem ti poradit...

luciaobrocnikova
13. aug 2015

@koskaaa dieťa musí mať slovenskú detskú lekárku a chodiť na prehliadky pravidelne.

alexanotbad
13. aug 2015

@luciaobrocnikova nemusi 🙂

luciaobrocnikova
13. aug 2015

@alexanotbad tak to musi byt vela zmien, lebo ja som niesla aj potvrdenie od detskej doktorky

ervenka
13. aug 2015

@koskaaa velmi by ma zaujimala ta vynimka, pretoze v zakone sa ziadne nespominaju.

alexanotbad
13. aug 2015

@luciaobrocnikova aby som veci uviedla na pravu mieru, ja som sa vyjadrovala len k druhej casti Tvojej vety 🙂
Dietatko nemusi chodit na pravidelne prehliadky k dr na SVK, ale potvrdenie od lekara urcite treba, len je otazne, ci musi byt slovensky dr., to neviem potvrdit.

liebling98
13. aug 2015

Na to, aby vznikol nárok na prídavky na dieťa a rodičovský príspevok, musí byť Slovensko primárnou krajinou záujmu. T.j. osoba sa tu musí zdržiavať väčšinu roka, byť tu zdravotne poistená, mať tu ošetrujúceho lekára, mať tu TTP alebo študovať tu, dieťa pediatra, prípadne škôlku atď. Trvalý pobyt nie je podstatný. Ak osoba toto nespĺňa, primárnou krajinou sa stáva krajina, kde sa zdržiava a tam si má nárokovať na príspevky. Slovensko sa stáva sekundarnou krajinou a ak sú v tej druhej krajine príspevky nižšie, dopláca do výšky u nás.

marcah
13. aug 2015

@alexanotbad mam znamu ktora sice nezije na SK, ale po znamosti si vybavila potvrdenia od slovenskeho gynekologa aj pediatra - ked zistili ze na SK nepracovala zacali si ju preverovat a porodne jej nakoniec zamietli.
@koskaaa to kde sa dieta narodi nie je podstatne, ale to kde zijete, kde odvadzate poistenie a kde mate lekarov sa prisne preveruje. Ak nezijete na SK a predsa ti uznaju porodne tak to urcite nebude oficialnou cestou - do roku 2014 by si narok mala, teraz uz nie

marcah
13. aug 2015

@liebling98 primarnou krajinou vyplacania je ta, kde su rodicia ekon.aktivni. Krajina trvalych ziv.zaujmov je potom sekundarna a doplaca ten rozdiel

alexanotbad
13. aug 2015

@marcah ja som reagovala len na prispevok od luciaobrocnikova. Lebo to naozaj nie podmienkou na poberanie materskej ci rodicaku.
Co sa autorky prispevku tyka, tak to je iny pripad. Tam si vobec nedovolim trvdit, ci ma na nieco narok. Podla logiky by nemala mat narok na nic. Ale tak vieme ake logicke su niektore zakony.
Pisala som len z vlastnej skusenosti. A neporusujem zakon, lebo na UPSVaR o mne vedia 😉

marcah
13. aug 2015

@alexanotbad ta druha cast nepatrila tebe 🙂
Ja som len oznacila teba lebo to bol posledny prispevok v ktorom sa spominali potvrdenia od lekarov 🙂 - tak som na to naviazala

ervenka
13. aug 2015

zaujimavo sa to vyvija. Hmmm, ja NIE som ekon. aktivna- nepredlzili mi zmluvu ked som bola tehotna a naspat ma nezobrali. Materska je tu len 10t po porode. Porodne- tento pojem v Holandsku nepoznaju, tj. taku davku tu nemaju, ani matersku nemam. Lekarov mame tu, len manzel je akon. cinny. Trvaly pobyt na SVK mam, dokonca som spolumajitelom domu,vazby so SVK su tiez aktivne. asi zavolam mame nech sa ide predsa len spytat na UPSVaR.
Ale osobne so ziadnymi peniazmi z SVK neratam. a podvadzat- tak nizko som este nepadla. 😉

liebling98
13. aug 2015

@marcah však som písala, že mať TPP. Väčšinou tam, kde pracuješ, tam máš aj všetko ostatné. Nemám teraz na mysli prihraničných obyvateľov, ktorí v jednom štáte bývajú a v druhom robia. Takí sú napr v západoeurópskej legislatíve (napr Benelux, Nemecko) ošetrení samostatne.
Kočka v otázke študuje, nepracuje. Preto pri rozhodovaní o primárnej krajine záujmu nastupujú ďalšie kritéria. Ekonomická aktivita je dôležitým, nie však jediným kritériom.
TPP mám na Slovensku, momentálne RD s najmladším synom. Akonáhle najstarší nastúpil do škôlky v zahraničí, Slovensko prestalo byť primárnou krajinou, napriek tomu, že tu som s deťmi mala zdravotné poistenie, lekárov, ja TPP.

marcah
13. aug 2015

@ervenka no to ja som bola na tom podobne pred 4 rokmi. Ja som nebola ekon aktivna, manzel bol ekon aktivny mimo SR a nedali mi na SK nic, aj ked sme na SK dokonca trvalo zili v tom case (teda doplatili by mi rozdiel na zaklade pobytu) . Takze ak ty nie si nikde ekon aktivna a manzel je ekon aktivny v Holandsku kde aj zijete tak s peniazmi z SK teda ozaj velmi nerataj - to by si musela dokazat ze na SK skutocne zijete ( ale jasne, za opytanie nic nedas)

tinushka13
autor
13. aug 2015

Ono je to dobre padlé na hlavu.. a keď sa vráti na SR tak je potom začnú vyplácať rodičák? Ona chcela ísť na SR .. ibaže zo zdrav dvôvodov nemôže vycestovať ak nechce ohroziť bejby ☹ toto je celé zle. poistenie a všetko má tu. v Zahraničí ni eje nijako aktívna okrem štúdia .. ale asi fakt nebude mať na nič nárok.. a keď nebude ma nárok ani v danej krajine tak tpotom čo?

marcah
13. aug 2015

@liebling98 no ano, kedze je studentka tak sa do uvahy berie dalsie kriterium a to je to kde je ekon aktivny jej manzel (ak ho ma - neviem ako to je pokial nie su sobaseni) - az potom sa do uvahy berie kde ma centrum svojich ziv. zaujmov.
V tvojom pripade ak ma aj tvoj manzel TPP na SK tak SR ostane aj nadalej prvotnou krajinou vyplacania davok, aj ked syn nastupi do skolky v zahranici. Ak ma manzel TPP mimo SR, tak potom je to ine.

alexanotbad
13. aug 2015

@tinushka13 tak ked ma poistenie na svk a je studentka vo veku, ked odvody za nu plati stat, tak by narok zrejme mala mat.

luciaobrocnikova
13. aug 2015

@alexanotbad sa mi vidi, ze vsetky urady na Sk pracuju rozdielne, ja som zila v GR, kedze je v EU nemala som problem lebo zdravotne poistenie mozete mat len v jednej krajine EU a prispevok k narodeniu som dostala pytala som sa ci mam narok na rodicak nie, lebo stredisko zaujmov som mala v GR nie Sk, po vrateni na Sk mi ho ovsem dali, ale sme sa dali zdravotne poistit na Sk a to potvrdenie od detskej doktorky a este, ze priatel je nezamestnany v GR.

marcah
13. aug 2015

@tinushka13 pokial je to v ramci EU tak v niektorej krajine narok mat musi - problem moze byt iba ten, ze niektore krajiny maju tie davky iba na velmi kratke obdobie - ale to uz bohuzial nezmeni a bude sa musiet prisposobit podmienkam krajiny v torej zije - vid @ervenka
A ano, ak sa vrati na SR a bude tu trvalo zit tak jej vznikne na SK narok minimalne na doplacanie rozdielu ak nie na vyplacanie celych davok (v zavislosti na tom kde pracuje manzel) - ale to az od datumu kedy sa oficialne prestahuje na SK