Nárok na rodičovský a prídavky, keď manžel robí v Čechách

christina123456
3. dec 2014

Ahojte s manželom žijeme na Slovensku, sme Slováci. Manžel pracuje v ČR na zmluvu. Máme 2ročné dieťa. Ja poberám rodičovský príspevok+prídavky na dieťa+čiastočný invalidný dôchodok tu na Slovensku. Zamestnaná som bola len na dohodu, takže materskú som nepoberala. Chcem sa opýtať, či máme nárok a ak áno, tak dokedy poberať rodičovský príspevok a prídavok na dieťa z Čiech a hlavne, či sa to aj oplatí?Ďakujem za rady, skúsenosti.

bajana
3. dec 2014

@christina123456 rod.prispevok nie, kedze ho beries na SVK a na pridavky tu malokto dosiahne, len soc. pripady s nizkym prijmom a neviem, ci je mozne poberat ich v dvoch statoch...ale mozno ma niekto inu skusenost

monicm
3. dec 2014

@christina123456 bud tu alebo tam,ale nie aj to aj to.aká výška príspevkov by však bola,to by bolo najlepšie zistiť priamo na ich úradoch,takže bud tam zabehnúť a popýtať sa,alebo si tam zavolať (volila by som radšej prvú možnosť,osobný kontakt je ne nezaplatanie)

christina123456
autor
3. dec 2014

@bajana
@monicm Ahojte, Ďakujem za odpovede, viem, že len tu, alebo tam, ale neviem, kde je to výhodnejšie ten rodičovský. A keď mi skončí rodičovský tu na SLovensku, keď bude mať naše dieťa 3roky, môžem pokračovať u nich? Keďže oni majú rodičovský aj do 4rokov? Či ako to je?

evittam
3. dec 2014

@christina123456 No ja si myslím, že v prvom rade by mal tak nárok na ten rodičovský v ČR tvoj manžel a nie ty - veď ty tam nepracuješ ani si nepracovala.......A či sa to oplatí viac tu alebo tam ťažko povedať, treba si to pozisťovať na úradoch v ČR. 😉

bajana
3. dec 2014

@christina123456 v CR to funguje tak, ze mas balik 220 000 a sama si volis dobu, pocas ktorej ho budes poberat, minimum je tusim 2 roky, maximum 4...teda do 4.narodenin dietata, takze pochybujem, ze by si si dobrala rodicak na SVK a potom presla na rok na cesky rodicak...kolko by ti davali? inak to je vyhodnejsie len trosku, na SVK je rodicak tusim okolo 200 EUR, co za 3 roky da 7200 EUR, co je pri dnesnom kurze okolo 200 000,- Kc....v kazdom pripade by som si tam skusila najprv zavolat alebo vyslat manzela priamo na socialku a pracak

bajana
3. dec 2014

@evittam kedze manzel tam pracuje, mala by narok na rodicak ako jeho manzelka, nemusi tam predtym pracovat, to nie je materska

christina123456
autor
3. dec 2014

@evittam to je úplne jedno, na koho by to bolo písané, viem, že to funguje tak, že si môžeme vybrať, ale chcem vedieť, či sa to oplatí a či vôbec máme nárok, keby mi skončila rodičovská tu.

evittam
3. dec 2014

@bajana Ja nehovorím o materskej ale o rodičovskom....Napríklad keď išiel môj chlap na rodičovský tak sa všetko muselo prepísať na neho a preto si myslím ak ona nemá nič dočinenia s ČR tak asi by jej to ani nedali ani ako manželke.....

fidorka7
3. dec 2014

@christina123456 no určite áno - rodičovský v ČR do 2 rokov, tam si zvolíš ten vyšší /majú rôzne varianty/ a potom do troch rokov na slovensku.
Prídavky asi v ČR nedostanete - tam sa testuje príjem a tak Vám zrejme nevýjdu, tie budeš brať v SR.
Choď sa informovať na upsvar u nás, manžel v čr.

fidorka7
3. dec 2014

@evittam nemáš pravdu a pletieš hrušky s jablkami. Porovnávaš dve neporovnateľné veci. Má nárok a nie je to tak, že nemá nič s ČR - veď predsa jej manžel tam pracuje a odvádza dane, sú posudzovaní ako rodina.

christina123456
autor
3. dec 2014

@fidorka7 Ďakujem veľmi pekne. Napísali ste, že do 2rokov tam a potom na 1rok tu.. Ale naše dieťa má 2roky a tu mi ostáva rok a či by sa to nedalo, že ostanem do 3rokov ešte tu a potom na ten 1 rok teda od 3do4rokov dieťaťa v ČR ? To som sa chcela opýtať, či sa toto nedá. Keby som dostávala ešte aj ten najmenší, čo sa rozpočítava na tie ich 4roky.. že by som teda ešte rok dostávala tam. Neviem, či ma chápete :D

evittam
3. dec 2014

@fidorka7
@fidorka7 Ok, s tymto som sa nestretla, len ked spominas tie dane,tak to ako uctovnicka viem na 100%,ze dane odvadza na SR,robi sa DP na Slovensku pokial je obcan SR.

fidorka7
3. dec 2014

@christina123456 musí sa na tú variantu 4 rokov opýtať manžel v čr.

fidorka7
3. dec 2014

@evittam tak môj muž robí v nemecku a že by dane platil v SR to je pre mňa teda novinka... aj daňové priznanie - vyrovnanie podáva vždy v marci v DE, potom samozrejme aj v SK ale má ho vždy nulové, keďže dane už odviedol v DE... takže niekde v tvojom výklade je chyba.

mucuinka
3. dec 2014

Obavam sa, ze nie, manzel je Cech, ma tam aj trvaly pobyt, ja som na SVku. Aktualne doslo k zmene zakona a povinnostou je, aby poberatel rodicovskeho prispevku mal trvaly pobyt v CR. Nasla som to na stranke UPSVaR, pretoze to tiez riesime. Alle ak zistis viac, budem rada, ak sa ozves

mucuinka
3. dec 2014

pridavam este link, kde su kompletne uvedene podmienky a je tam aj to, ze dieta aj rodic maju trvaly pobyt v CR http://socialni-davky-2014.eu/rodicovsky-prispe...
Takze sa obavam, ze nic

christina123456
autor
4. dec 2014

Ďakujem babenky za všetky odpovede

evittam
4. dec 2014

@fidorka7 Pokiaľ tam robí celý rok tak áno, ale pri prepočítavaní a podávaní DP na SR sa môže stať že bohužiaľ zaplatíš niečo aj tu - čo sa týka iných mien ako EUR, nakoľko ide o kurz....

masulik30
4. dec 2014

Moj manžel tež pracue v CR,my dostavame rodičov prispevok z dvoch štatov,tež mame to v CR na 4roki,teraz v Cr mame 3800 kor, a SK doplaca nam 95ev,no vyplacaut to nam iba na začatku roka za celyj rok. dokopu to je 280ev,, v mesiac. No my sme to vybavili v CR hnet po porode,lebo tam je podmenka vybavovania do 3mesiacov.No teraz mame problem lebo manželova firma dostala robotu na Slovensku,teraz nam ten 4rok z čech nikto nevrati.