Nárok na reťazovú materskú

mamicka_1993
8. jún 2023

Ahojte. Momentálne máme dieťatko, 22 mesiacov. Rozmýšľame nás druhým bábätkom, avšak neviem, či mi vzniká nárok na materskú. Pred prvým dieťaťom som robila, dostávala som materskú od 6/2021 a teraz som na rodičovskom príspevku. Počas toho, ako som bola na rodičáku mi vo februári 2023 skončil pracovný pomer uplynutím zmluvy. Keby som teda otehotnela povedzme hneď, stihla to teda do dovŕšenia 3 roku staršieho dieťaťa, mam nárok na tehotenské, materské a následne na vyšší rodičovský príspevok? Prosím vysvetliť polopate ak sa dá lebo odbornými výrazmi si to viem pozrieť aj na nete ale nie je mi to úplne jasné. Poprípade mám si zavolať na sociálku? Nesfúknu má tam? Ďakujem za každu odpoveď 😊

barus26
8. jún 2023

@mamicka_1993 tým, že ti už zmluva netrvá tak nebudes mať nárok ani na jedno.. ani na tehotenské, ani na MD a ani na vyšší rodicak.

mogaa
8. jún 2023

@mamicka_1993 reťazová materská je len ak trvá PP a druhé dieťa sa narodí do 3rokov toho prvého, nestačí otehotnieť.....

luliu
8. jún 2023

@mamicka_1993 jasné že nemáš nárok, keďže si nezamestnana

petamich
8. jún 2023

ak by si otehotnela hned, tak by si narok mala aj na tehotenske aj na matersku a teda potom aj vyssi rodicak - si totiz v ochrannej lehote - ta je aktualne 180 dni od ukoncenia PP a staci "len" otehotniet pocas ochrannej lehoty

pomer ti skoncil 2/2023 cize odhadom do 8/2023 mas ochrannu lehotu (orientacne)

mamicka_1993
autor
9. jún 2023

@petamich lenže nevzťahuje sa ta ochranná lehota do termínu pôrodu? Teda že ak by som už bola tehotná, som v ochrannej dobe...čiže ak by som bola povedzme 3 mesiace už tehotná, nárok by som mala lebo mam pred sebou ešte 6 mesiacov, ...ale keďže už som 4mesiace nezamestnaná tak to už nestíham...nie?

petamich
9. jún 2023

@mamicka_1993 nechapem uplne otazka 🙂 ochranna lehota je 6 mesiacov od ukocenia pracovneho pomeru, takze aj otehotniete (otehotniete nie porodite) do 6 mesiacov od ukoncenia PP budete mat narok - cize stale mate "chvilu" cas

kedysi to bolo tak, ze ste museli ukoncit pracovny pomer a byt uz tehotna, aby sa na vas vztahovala ochranna lehota, toto sa minuly rok menilo a je to tak ako pisem 😁

katrin69
9. jún 2023

@mamicka_1993 Volala by som určite na sociálku. Lebo keď mne skončila pracovná doba, povedali mi, že keď som bola v čase ukončenia pracovného pomeru tehotná, som 6mesiacov v ochrannej lehote... Teda by mal byť nárok na materskú. Za opýtanie odborníkov nič nedáte. Ja som tiež prednedávnom volala na sociálku kvôli hlúposti, ale ochotne poradili. Len musíte trafiť to správne číslo, kde vám zdvihnú 😉

petamich
9. jún 2023

@katrin69 to je ale stara ochranna lehota 🙂 teraz je uz nova ochranna lehota a staci otehotniet do 180 dni od ukoncenia pracovneho pomeru, kazdopadne ano suhlasim, autorka najlepsie spravi, ak si tam zavola

mamicka_1993
autor
9. jún 2023

@petamich
@katrin69 aha takto...tak to som nevedela že je nejaká nová ochranná lehota...v každom prípade ďakujem ste milé, konečne mi to niekto vysvetlil pekne, nie ako keby som nejaký sociálny prípad co len robí deti a chce vyciciavať štát....v dnešnej dobe byť bez materskej, hypo a dom na krku a snaziť sa o 2 dieťati je čistá samovražda...musíme predsa z niečoho žiť..🤨 ďakujem , určite si pre istotu ešte zavolám na socialku

lilinka88
9. jún 2023

@petamich na ňu sa táto OL nebude vzťahovať nakoľko jej NP zaniklo dávno - posledným dňom materskej