Nárok na príspevok od sociálky pre ZTP na materskej?

vera999
25. aug 2010

Dobry den chcela by som sa opytac ci nema niekto skusenosti so znizenou prace neschopnostou a ciastocnym invalidnim dochodkom. Som na materskej a zaroven som ZTP a mam priznanych 50% postihnutia a dozvedela som ze vraj mam narok aj na niejake peniaze so socialky ale neviem ako to funguje a na uradoch vam nic nepovedia ak aspon nieco neviete vy sami. Dakujem

adulikka
25. aug 2010

vera999 ja som na tom tak ako ty, ...ale neviem nič o žiadnom nároku zo sociálky

ywana
14. sep 2010

Ak ste občanom so ZŤP máte nárok na sociálne dávky podľa zákona č.447 / 2008 Z.z. Vyhľadajte si tento zákon (je aj na nete). Podľa druhu vašej diagnózy a stupňa ochorenia máte nárok (alebo aj nemáte) na určité peniaze (dávky), ktoré sú v tomto zákone pomenované ako "peňažný príspevok na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia" .
To znamená, že tento zákon je o tom ako vám štát môže kompenzovať vaše zvýšené finančné výdavky, ktoré máte s ochorením. Skrátka o koľko peňazí musíte dať viac na svoj bežný život ako váš rovesník, ktorý je zdravý.
V prvom rade musíte byť na takúto pomoc "odkázaná" po zdravotnej aj finančnej stránke. Finančná odkázanosť je o tom, že príjem celej vašej rodiny, ktorá sa vami zdieľa domácnosť nesmie byť vyšší ako 3-násobok životného minima. Sumy sa dajú nájsť tiež na nete:
* 185,19 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu,
* 129,18 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu,
* 84,52 € mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo o nezaopatrené dieťa.
Tieto sumy sa upravujú vždy k 1. júlu bežného kalendárneho roka!

Napr. ak žijete v domácnosti vy, manžel a 1 dieťa, váš príjem nesmie presiahnuť sumu (185,19+129,18+84,52) * 3 = 1 196,67 €

Odkázanosť po zdravotnej stránke rieši § 14. Uvádza druhy odkázanosti fyzickej osoby a ich presný popis nájdete v prílohách tohto zákona. Ak sa nenájdete v prílohách, nemáte nárok.
Pri kompenzáciách na diétne stravovanie sú 3 skupiny - prvá dostáva najviac financií, tretia najmenej.

Najprv teda vyhľadajte v zákone, či spĺňate podmienku odkázanosti. Ak áno, choďte na ÚPSVaR a pýtajte si žiadosť na konkrétny druh kompenzácii (držte sa stále toho zákona). Ak by úradnička protestovala, alebo nechcela dať tlačivo (že vyzeráte zdravo a pod.) nedajte sa odbiť a povedzte, že to posúdi posudkový lekár (nie úradníčka).
Žiadosť vypíšte, doplňte čo všetko robíte (návštevy lekárov, rehabilitácie, časté pranie a žehlenie odevov, časté prezliekanie posteľnej bielizne, zodratá obuv, dezinfekcia bytu a pod.), doplňte čo všetko robiť nemôže (v porovnaní so zdravým človekom vašeho veku).
K tomuto (ale aj pokiaľ ste odkázaná na pomoc inej osoby) je veľmi vhodné pozrieť si prílohu č.3 zákona 448 / 2008 Z.z.

Keby máte ešte nejaké otázky, napíšte mi správu.

PS : o zníženej pracovnej schopnosti a invalidite neviem dokopy nič; invaliditu rieši Sociálna poisťovňa, nie ÚPSVaR